Pratite nas

BiH

Poslodavac uplati 1443, a radnik dobije 850 maraka

Objavljeno

na

Prema istraživanju KPMG-a, globalne mreže profesionalnih tvrtki za pružanje usluga u oblasti revizije, poreznog i financijskog savjetovanja, zemlje s najvećim poreznim stopama su Belgija i Grčka

– Dam radniku tisuću maraka na ruke, ne može manje, ali mene on košta još toliko. Sramotno je što država uzima skoro koliko ide i radniku. Ja bih najviše volio da radniku dam onoliko koliko ja moram uplatiti pa neka radnik sam uplaćuje što mora platiti, budući da se radi o njegovim, a ne poslodavčevim obvezama, tvrdi poslodavac, objašnjavajući kako na tih tisuću maraka mora uplatiti državi 730 KM te mu nešto dati i cestarine, a također nešto i za Božić i Uskrs.

Radniku isplatiti bruto

Prema istraživanju KPMG-a, globalne mreže profesionalnih tvrtki za pružanje usluga u oblasti revizije, poreznog i financijskog savjetovanja, zemlje s najvećim poreznim stopama su Belgija i Grčka. Treća zemlja u svijetu po poreznom opterećenju je Hrvatska, slijede Italija i Njemačka, dok BiH zauzima 19. mjesto.

Računajmo da radnik prima prosječnu plaću, koja ove godine u Federaciji iznosi, za većinu nedostižnih, 850 KM, ukupna davanja na neto plaću iznose 592,20 KM, te će poslodavac morati izdvojiti 1443,20 KM.

Od tih 1443 KM, prvo se oduzima 33,33 posto za mirovinsko osiguranje. Odnosno za mirovinu. To je lijepih 283 KM manje. Slijedi izdvajanje za zdravstveno osiguranje, oduzima se 23,91 posto i ode još solidnih 203 KM. Mnogo je nezaposlenih, treba i za njih izdvojiti 2,90 posto, te i za tu ugroženu skupinu ode 25 KM. Tu su i tri stavke (nesreće, OVN i invalidi) za koje se mora najmanje izdvojiti po 0,5 posto. Dakle, i za ove stavke još 13 maraka. Na kraju, porez na dohodak u iznosu od 11 posto, još 94 KM iz džepa poslodavca, ali ne u džep radnika.

Smanjenje davanja

– Vjerujem kako bi smanjenje davanja na plaće znatno olakšalo zapošljavanje i dovelo do stvaranja novih radnih mjesta. Vidite kako se svaki dan zatvaraju poduzeća. Pogledajte koliko je dužnika i državi i radnicima! Smanjenjiti davanja i omogućiti onima koji još žive da ne nestanu. Ni lokalna ni središnja vlast, bez obzira na garniture koje su bile, nisu to svih ovih godina znale učiniti, kaže poslodavac.

“Gea” je izradila studiju u kojoj, na osnovi iskustava drugih zemalja i europskih smjernica, predlaže smanjivanje oporezivanja rada u BiH, i to kroz povećavanje poreza na potrošnju. Ova mjera ekonomski se smatra učinkovitom za zemlje koje imaju fiksni devizni tečaj i PDV s jedinstvenom stopom, kao što je u BiH.

večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati