Pratite nas

Vijesti

Poslušajte govor za pamćenje generala Stanka Sopte na Stipića livadi 2017

Objavljeno

na

Stipića livada 28. srpnja 1993. – 28. srpnja 2017.

24. obljetnica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila, nevinih žrtava pokolja koji je počinila tzv. Armija BiH, a za koji nitko do danas nije odgovarao.

Msgr. biskup Ratko Perić i gen. zbora HVO-a Stanko (Baja) Sopta su održali govor za pamćenje, tko nije bio prisutan puno je propustio.

U prilogu donosimo govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte:

 

POŠTOVANI PRIJATELJI!
Evo nas opet na Stipića Livadi.
Danas ovdje ispred sebe vidim dosta prijatelja koji bijahu na ovomu mjestu i 28. srpnja 1993. godine, ali tog dana bilo nas je više.

Bijaše to dan istine, dan hrabrosti, dan žrtve koja se kroz ljubav svom narodu za slobodu prinosila. Puno naših prijatelja taj dan krv proliše, život svoj dadoše, a nas što živi ostadosmo obvezaše da o toj hrabrosti svjedočimo.Jer, obljetnica je, i sramota je da nas ne bude.

Nekome je, pak, život zastao na ovom mjestu, u sred ove ogromne Planine. Zastao i tu obilježio ovaj nadnevak 28. srpnja 1993. godine. Osim što smo tu da se sjetimo njihove žrtve i krvi date za Domovinu, obljetnica je vrijeme u kojem se trebamo iskreno i do u dno duše upitati: Jesmo li ih zaboravili?! Ili ih se sjetimo samo na obljetnice, jer, kako rekoh, bilo bi sramota da to ne učinimo.

Oni svoj život nisu dali za to. Za obljetnicu. Dali su ga za svoje ognjište, za svoju obitelj, za svoje dijete, svoga oca, majku, dali ga za sve svoje. Dali su ga za nas!
Da samo dođete na Stipića Livadu kad nije obljetnica. I sjednete tu do oltara, do žrtvenika. I mirujete s Planinom, mirujete s njihovim imenima, s njihovim životima. Kao da ih je Čvrsnica uzela u zagrljaj i stisnula uz svoje grudi i tiho šapće uspavanku. Dan, noć. Po suncu, po kiši, po ledu i snijegu. Čuva i u naručju drži Stipića Livada svoje junake, svoju djecu umorenu.
U tihe zore i uspavane sutone, u sve ove godine oni su zauvijek zastali u svom vremenu i na ovom mjestu. Kao sveti znak, kao spomen, kao molitva. Nisu ni za čim žalili. Nisu se nikome pravdali, nikoga za milost molili. Nisu obilazili bjelosvjetske urede pravde, nisu tražili zadovoljštinu, nisu svakom pričali svoj život. Ponosno su ostali u društvu svojih trava, razgovarali sa svojim jelama i bukvama. I bili sretni. Sretni da su Čvrsnicu sačuvali i svoje njive i Stipića Livadu i svoju goru.

Evo nas tu da Vam reknemo hvala. Hvala Vam mili naši. Duše naše! Hvala Vam. Tu smo da reknemo svima da ste nepravedno ubijeni, da je ovdje učinjen zločin, zločin pred kojim su politike i države stisnule oči i nisu ga procesuirale do dana današnjega. I svi mi šutimo. Ali obljetnice nas opominju i ne daju nam mira.

Pokoj vječni daruj im Gospodine!

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati