Poslušajte kako zvuči jedan od najskupljih instrumenata na svijetu

  2

  Rijetka Stradivarijeva viola, za koju se vjeruje da je jedan od najboljih gudačkih instrumenata koji postoje u svijetu, trebala bi postići cijenu veću od 45 milijuna dolara na dražbi koja se održava ovoga proljeća a koja bi mogla postaviti novi svjetski rekord za najskuplji ikad prodani glazbeni instrument.

  Macdonald viola koju je 1719. izradio talijanski majstorAntonio Stradivari prvi je njegov instrument na tržištu u proteklih 50 godina, prema dražbovnoj kući Sotheby’s. To je i jedan od dva Stradivarijeva instrumenta koji su još uvijek u privatnom vlasništvu. Drugi se čuva u kongresnoj knjižnici u Washingtonu.

  “Stradivari je najveći majstor violina svih vremena” kažeTim Ingles iz dražbovne kuće Ingles&Hayday koja organizira aukciju sa Sothebyijem. On dodaje da danas postoji tek desetak kompletnih Stradivarijevih violina odnosno viola pa zato predstavljaju takvu dragocjenost.

  Dražbovne kuće 26. lipnja objavit će koja je najbolja ponuda a početna cijena je 45 milijuna dolara.

  Dosad je najskuplje glazbalo plaćeno 15,9 milijuna dolara i radilo se o Lady Blunt Stradivarijevoj violini.
  Macdonald viola, koja je instrument sličan violini tek nešto veći, smatra se najboljim Stradivarijevim djelom. Prednji dio joj je od alpske smreke a tijelo u jednom komadu od javora.

  Prodaje ju obitelj Petera Schidlofa koji je svirao violu u svjetski poznatom gudačkom kvartetuAmadeo i koji ju je kupio 1964. Zove se Macdonald zbog toga što ju je 1820. kupio treći baron Macdonald. 

  F.T./Hina

  facebook komentari

  • Crnostrig

   polakše s otin, viš kolko je para jadan nebio. ali ipak Bravo. E svaka ti dala momče.

  • Laktashenko Shumski Shtrumph

   polakše s otin, viš kolko je para jadan nebio. ali ipak Bravo. E svaka ti dala momče.