Pratite nas

BiH

Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor

Objavljeno

na

U godišnjem izvješću Europola o pojavama terorizma u EU, Balkanu, pa i BiH, navodi se kako je osnovni problem regije da se građani još odlučuju za odlazak na strana ratišta.

Prema toj informaciji, Balkan je još osnovna ruta na putu Europe i konfliktnih područja na Bliskom istoku. Ipak, posebno se naglašava da dostupni podaci ne potkrepljuju pisanja medija o postojanju takozvanih kampova za obuku terorista, piše Dnevni avaz.

Dodaje se da je više od 800 boraca s Balkana otputovalo u Siriju kako bi se priključili nekoj od strana u sukobima. Podsjećamo da je ISIL posebno targetirao našu regiju te uputio otvorene prijetnje “nevjernicima, Srbima, Hrvatima i muslimanskim izdajnicima”.   U izvješću Europola navodi se da je sukob u Siriji imao glavnu rezonansu u Albaniji i na Kosovu, kao i u BiH, Makedoniji i Srbiji.

U nekim dijelovima regije zapadnog Balkana radikalna islamistička ideologija koju promiču radikalni vjerski lideri ugrožava tradicionalni umjereni islam. Bosna i Hercegovina i Sandžak te teritorija albanskog govornog područja u Srbiji i Makedoniji, Kosovo i Albanija sve donedavno smatrane su glavnim mjestima za radikalizaciju, regrutiranje terorista – naglašava se u izvješću gdje se ističe i problem dostupnosti nezakonitog oružja.

Stručnjak za oblast sigurnosti i generalni tajnik Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović za Avaz kaže da ovakvo izvješće, prije svega, ima preventivnu svrhu kako se institucije ne bi opustile jer u posljednje vrijeme, srećom, na našem području nije bilo incidenata vezanih uz terorizam.

Radi se o globalnim prijetnjama kojima su izložene sve države EU, pa tako i Balkan, koji je prirodni dio te rute do Bliskog istoka. Jasno je da svugdje može doći do terorističkog napada, ali BiH nije u posljednje dvije godine imala zabilježen odlazak građana na strana ratišta. Međutim, aktualno je pitanje povratka tih boraca – kaže Hadžović. Podsjeća da pitanje postojanja paradžemata nikad nije rasvijetljeno do kraja.

Jedan dio njih se integrirao, a drugi to nije prihvatio, nakon čega je zamrla ta priča. Sigurno je da je povećana budnost obavještajno-sigurnosnih agencija koje prate što se događa po tom pitanju. Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor – iznosi Hadžović.

Vidimo da je Mosul pao, kao i Raka, i vjerojatno će sada doći do nekih migracija stanovništva, a neki čak najavljuju i slične migracije kao prije tri godine.

Radi se o pomjeranju stanovništva, što je poseban problem, jer se među civilno stanovništvo obično uvuku osobe koje nisu tu iz pogrešnih razloga. Situaciju kompliciraju i sve strožije mjere u Europi, naprimjer Češka je odobrila građanima korištenje oružja protiv terorista – ističe Hadžović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

Objavljeno

na

Objavio

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada

Zapadni Balkan, a posebice Bosna i Hercegovina, bili su tema nedavnog savjetovanja koje su organizirali engleski lordovi.

Zanimljivo je da je, nakon hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, češkoga predsjednika Miloša Zemana, austrijskog šefa diplomacije Sebastiana Kurtza, na opasnost od porasta vjerske radikalizacije kod muslimana u BiH upozorio i gost lordova u Vijeću za međunarodne odnose gornjeg doma Ujedinjenog Kraljevstva general sir Michael Rose.

General Rose nekoć je bio zapovjednik snaga UNPROFOR-a BiH i zasigurno dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji, piše Večernji list BiH.

Taj radikalizam koji je posljedica utjecaja dolaska mudžahedina i vjerske indoktrinacije, uz očekivanja Srba da dođe do podjele države te nezadovoljstva Hrvata svojim statusom, prijeti raspadom zemlje, stav je generala Rosea koji je, uz bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, bio gost tog sastanka.

Rastući elementi radikalizacije, posebice među muslimanima, i nespremnost Srba prihvatiti se daytonskog sna koji se veže uz jedinstvenu naciju – sve su to razlozi što je zemlja podijeljena više nego ikada. Čak postoji rizik da će postati propala zemlja – smatra general Rose, dodajući, uz ostalo, kako je: – Srbima Daytonski sporazum dao tu mogućnost pokazivati mišiće i oni to rade posljednjih 20 godina, a to im se nije trebalo dopustiti.

Druga prijetnja su džihadisti. Rasprava britanskih lordova o BiH izazvala je veliku pozornost u ovoj zemlji. Političari su složni u ocjeni da nikome normalnom u ovoj zemlji nije stalo do pogoršavanja situacije i izazivanja novih sukoba, a da prijetnje radikalizmom i terorizmom nisu ni veće ni manje nego što je to slučaj u Belgiji, Francuskoj ili pak samoj Velikoj Britaniji.

Vijeće lordova ima oko 800 članova i ljudi u Domu su imenovani po raznim osnovama, a rasprava o političkim i društvenim pitanjima ima moralni autoritet. Također, Dom lordova ima i svoje zakonske prijedloge. Na pitanje lordova može li sve ponovno puknuti na Balkanu pa da se nađemo tamo gdje smo bili, sir Michael Rose misli kako uvijek postoje izgledi za takvo nešto.

Winston Churchill je kazao kako Balkan ima toliko povijesti da je nemoguće razdvojiti povijest od sadašnjosti s obzirom na to da je ono što se događa danas temeljeno na onom što se događalo u prošlosti.

Na Balkanu nije važno ono što vidite na površini, već ono što se događa ispod površine… – kazao je general Rose, dotaknuvši se i hrvatskog pitanja u BiH.

Imamo dovoljno jakih lidera koje možemo iskoristiti da spriječimo raspad BiH, što je, kako ste i sami rekli, nezamislivo. Onda bismo završili s hrvatskim dijelom koji bi se pridružio Hrvatskoj. Europi bi ostalo nemoguće, a to je održati malenu muslimansku državu u sredini.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown je pak izrazio bojazan od i bombaških incidenata u BiH. – Što ako netko baci bombu na džamiju u Doboju? – upitao je.

facebook komentari

Nastavi čitati