Postoji samo jedan jedini način da Amerika spasi obraz u kontekstu sirijske tragedije – morati će okrenuti leđa Turskoj.

2

Postoji samo jedan jedini način da Amerika spasi obraz u kontekstu sirijske tragedije – morati će okrenuti leđa Turskoj. To se, dakako, jako teško može očekivati, ali kada sve zbrojimo i oduzmemo, to je ipak jedan jedini način, sve drugo bi bio zločin zastrašujuće magnitude.

Do sada je postalo očito kako u SAD-u postoje utjecajni politički akteri koji su spremni ideju “cilj opravdava sredstvo” dovesti do najekstremnijih interpretacija, do toga da se i suradnja s najopasnijim teroristima može opravdati ukoliko u konačnici dovodi do željenog cilja.

Američka politička klasa, srećom, po ovom pitanju nije ujedinjena. Još uvijek postoje mnogi koji prema ovakvim strategijama imaju nultu razinu tolerancije. Pitanje je samo da li su oni uopće svjesni da se s takvim strategijama koketira već godinama? Nemojmo zaboraviti kako je priznavanje terorizma na prostoru Sirije jedna jako nova pojava, koja se tek nedavno prihvatila kao činjenica.

Već godinama na prostoru Sirije operiraju najopasnije terorističke skupine, one samoubilačkog i fanatičnog predznaka, no razasuta tijela ubijenih civila, žena i djece, na ulicama Homsa i drugih gradova, toliko su se pomno izbjegavala prikazati u Zapadnim medijima da je to naprosto bilo mučno gledati. Što god da bliska budućnost donijela, taj uznemirujući period će se jako teško moći zaboraviti, on će ostati trajan podsjetnik na to koliko jedna propaganda može postati nehumana.

ISIL nitko nije doživljavao ozbiljno u Siriji, kao ni Al-Nusra Front, Islamski Front i niz drugih radikalnih ekstremističkih organizacija. Tek nakon što je ISIL, koji je iz ovog kaosa izašao kao najsnažnija frakcija, počeo direktno ugrožavati američke interese u susjednom Iraku, počelo je dolaziti do jedne konkretne promjene u načinu gledanja na cjelokupnu situaciju.

Ne kod svih, dakako, u SAD i danas sigurno ima onih koji se još uvijek nadaju da je moguće ISIL “usmjeriti” na način da se bore protiv sirijske vlasti i da njihov fanatizam bude iskorišten u geopolitičke svrhe.

To je svakako teško u situaciji kada se jedna organizacija poput ISIL-a “otme kontroli”, kada postane sama sebi dovoljna i kada njena interna ideologija postane glavni pokretač angažmana na terenu. Nema razloga ne vjerovati da se upravo to desilo, bar kada je riječ o SAD-u. ISIL više strateški ne može koristiti SAD-u, ali zato može nekim drugim akterima u regiji. Nije više nikakva tajna koji je to ključni akter, to je Turska. (advance.hr)
 

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Amerika je još s gorima šurovala i paktove pravila za vrijeme WW2 kako bi “opasnog neprijatelja” ADOLFA HITLERA – a sad svak zna da su bili na pogriješjoj strani – uništila i pobjedila.

    Turska nikada nije bila prijatelj Amerike i zapada. Turska je igrala na kartu dugog roka, a Amerika je igrala na kartu da preko Turske njuši i špijunira SSSR i Staljina, Kruščeva, Brežnjeva i druge. Danas USA naivno misli da će preko Turske nadzirati Putinovu Rusiju. Sada se Amerika nalazi između nakovnja: TURSKA/RUSIJA i obratno. Nesumnjivo mora doći do “carskog reza”, čim prije s tim bolje.

  • wolf

    A opet kad se zapitas,kako ce spasit obraz ko obraza nema!!!