POTPISANA NOVA VOJNA DOKTRINA – Rusija: NATO je temeljna prijetnja sigurnosti Rusije

0

Rusija je usvojila novu verziju svoje vojne doktrine koja je proizašla, ističu ruski dužnosnici, iz novih prijetnji ruskoj nacionalnoj sigurnosti. Od sada se kao nove “ozbiljne vanjske prijetnje” navodi NATO-ovo vojno gomilanje u Europi te američki koncept tzv. “Brzog Globalnog Udara” (eng. Prompt Global Strike).

Novu vojnu doktrinu danas je odobrio predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin. Osnova ruske vojne doktrine ostaje nepromijenjena – ruska vojska i dalje ostaje obrambena sila koju se država obvezuje koristiti samo kao zadnju opciju.

Također nema promjene u principima uporabe nuklearnog oružja. Primarni cilj ruskog nuklearnog arsenala je odbacivanje potencijalnih neprijatelja od napadanja Rusije – oružje bi se koristilo u obrani od vojnog napada – bilo nuklearnog, bilo konvencionalnog – koji prijeti ruskoj egzistenciji.

Nove sekcije vojne doktrine odnose se na prijetnju koju Rusija vidi u širenju NATO pakta i gomilanju vojske. Također se kao prijetnja navodi podatak da NATO sebe smatra organizacijom koja na sebe preuzima “globalne funkcije uz kršenje međunarodnog prava”.Nova točka doktrine odnosi se i na rusku obranu svojih nacionalnih interesa u arktičkoj regiji. U dokumentu se spominje i prijetnja od destabilizacije zemalja koje graniče s Rusijom ili ruskih saveznika. Dovođenje stranih trupa u te zemlje također se od sada smatra “ugrozom ruske nacionalne sigurnosti”.

Joint rehearsal of marching and mechanized columns for the Victory Day parade

U dodatnim sekcijama spominju se i unutarnja pitanja pa se tako kao prijetnja navode “potezi koji imaju za cilj silom mijenjati ruski ustavni poredak, destabilizirati političku i društvenu klimu, dezorganizirati funkcioniranje vladinih tijela, ključne civilne i vojne institucije i informacijsku infrastrukturu Rusije”.

U doktrini se navodi i to kako Rusija vidi međunarodnu suradnju s drugim zemljama, naročito članicama BRICS-a, OESS-a i SCO-a, kao ključni faktor u prevenciji vojnih sukoba.

Dokumenti zaključuju kako moderne prijetnje sve manje bivaju vojne prirode, a sve više informacijske te kako se mogućnost od općeg vojnog rata protiv Rusije smanjuje.(RT)

facebook komentari