„POTRES“ NA EIZ-u – EKONOMSKOM INSTITUTU ZA***ANCIJE

6

Ponekad čovjek stvarno ostane bez riječi, ali samo na prvi mah kad pročita poneki naslov.

Toliko me danas iznenadio naslov na službenim stranicama EIZ-a da je „čuveni“ CEIZ indeks za studeni 2016. narastao te da procjena rasta BDP-a za 4/2016. iznosi + 3,0 %, a na razini cijele 2016. rast BDP-a od + 2,8 %, toliko, da sam srećom sjedio jer bih inače pao od nevjerice.

CEIZ indeks
CEIZ indeks

Ovakav naslov odgovara potresu jačine najmanje 7,0 – 7,9 stupnjeva po Richteru i može uzrokovati veliku štetu na širem području.

 Ovog puta ta „šteta“ je uzrokovana na širem području „mentalnih komunista i juhoslovena“, ostalih drugova i drugarica i „dežurnih katastrofičara“ jer su sve očekivali, ali da „njihovi stručnjaci“ iz EIZ – to njima naprave, sigurno nisu.

Toliko su se mediji proteklih mjeseci, a osobito proteklih tjedana „propeli na stražnje noge“ svojim „crnilom“, depresijom, da u RH ništa ne valja, a sad ovo…. STRAŠNO!

ŠOK i NEVJERICA! … ili kako bi to još rekao legendarni ratni snimatelj g. Dražen Travaš: „Partija na aparatin’“

ili

„UZMP – Udruženi zločinački medijski poduhvat“ na aparatin’!

( Do sad nitko nije točnije opisao situaciju u medijima u RH, od uistinu žive legende i legendarnog ratnog snimatelja g. Dražena Travaša! )

No, ne zanosimo se previše ovim naslovom jer i on u sebi krije još dosta „rezerve“ jer rast BDP-a u 4/2016. će biti iznad + 3,0 %, a na kraju cijele 2016., minimalno + 2,9 %, a ne 2,8 % kako stoji u naslovu, samo što ih malo „zeza“ matematika.

( Matematika osnovne škole kaže: Rast BDP-a u proteklim tromjesečjima 2016. bio je: 2,7 % + 2,8 % + 2,9 % + 3,0 % = 11,4 : 4 = 2,85 %! I opet EIZ uvodi novi Zakon da se zaokružuje na manju brojku. Ma kako se uopće usuđuju ovi matematičari zaokruživati na veći broj ako EIZ kaže drugačije?! Strašno! )

( U ovo nisu uračunati „revidirani podatci“ koji će zasigurno podići sve vrijednosti u budućim vremenima. Podsjetimo se samo na „anomaliju“ koja se dogodila u srpnju 2016. kad su prihodi od PDV-a bili manji nego iz srpnja 2015., ali i iz srpnja 2014., unatoč apsolutnom turističkom rekordu )

Na sve ovo moramo „uračunati“ i kašnjenje CEIZ indeksa jer to „kašnjenje“ sigurno nije bez razloga, tj. obzirom da još NIKAD nisu ni pogodili ni izračunali koliki će biti rast BDP-a, slobodno možemo dodati koji deseti dio postotnog boda, a „kašnjenje“ su zasigurno iskoristili za prikupljanje novih podataka „ispod žita“ i „prepisivanje“ tuđih podataka.

Ali ni to nije sve.

Poznato je da je HNB u prosincu odlučila „ne kvariti“ Božić i božićne blagdane objavom zamjene Biltena, ali kako sad i najnoviji Bilten kasni već danima, postavljam si pitanje: Ima li još neki Božić ili važan blagdan zbog kojeg još nije izišao najnoviji Bilten HNB-a, br. 230.

Istina, nije lako ni „stručnjacima“ u HNB-u pisati pozitivne brojke i podatke da je  gospodarstvo u povijesnom uzletu, te da je RH ušla na „krilima 2016. u novu 2017. godinu.
No, već će oni pronaći načina za malo „izvitoperiti“ brojke i Grafikone. Do sad su uvijek uspijevali u obmani šire javnosti te nema razloga da to ne naprave i u Biltenu br. 230. kojeg s nestrpljenjem očekujem analizirati.

Kako god okrenemo,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

HNB – „HOHŠTAPLERSKA NARODNA BANKA“

EIZ- EKONOMSKI INSTITUT ZA***ANCIJE

facebook komentari

 • Lilith

  Milivoj legendo! Bravo

  • Milivoj Lokas

   Hvala poštovana Lilith. Ni sam danas nisam vjerovao da će ovako nešto objaviti EIZ. Stvarno sam još pod šokom! 🙂

   • Lilith

    Kao i sve do sada, odlična analiza, međutim, moram posebno istaknuti izreku ovoga Travaša! Zaista genijalno!

    • Milivoj Lokas

     Genijalan je g. Dražen Travaš! (y)

 • Malleus_Haereticorum

  „…mentalnih komunista i juhoslovena..“

  Razumije se da je članak dobar, po običaju. Ali ova gore pogrješkica u pisanju je posebno simpatična–juHosloveni. E pa, dotični juGosloveni su htjeli, i još uvijek hoće, skuhati svoju otrovnu juhu protiv Hrvata odnosno, kažimo to njihovim jezikom–‘oće da skuvaju otrovnu supicu protiv ustaša ali im ne ide po planu. Možda su negdje zameli recept?

  • Milivoj Lokas

   Poštovani Malleus_Haereticorum, to je uvijek tako napisano već godinama i to ne smatram pogrješkom već “osobnošću” pisanja, nešto kao “zaštitni znak” slično kao i uobičajena posljednja rečenica analiza. 🙂