Pratite nas

BiH

Poturički devrovi

Objavljeno

na

U svojoj knjizi ” Stanje nedodržive Bosne Srebrne”, 1884 god. fra Mate Tolišanin piše o jednom od načina na koji su Turci i njihove sluge poturice otimali imovinu od kršćana :

Turci običavaju riet: gdje je „leš „ tu je i „ćefš „, i kažu da se tako u šeriatu piše, tj. gdje čeljade pogine, ondje neka se pregleda i iztraga učini vrhu počinjenog ubojstva. Dakle Turci znajuć, da gdje je „leš „ tu je i „čefš“, a za ovaj obavit, valja doći kadija ili koga on pošalje,a s njime nekoliko izjelica a ove dočekat, nahranit i putbinu kadiji koliko zaište, mora platiti oni, tko je vlasnik mjesta, na kom je mrtvo čeljade našasto, a koliko će krvarina zasjeć. To će istom kadije kasnije kazat. Radi ove nepravedne osude koliko put se je desilo i na koliko mjesta, da oni, koji je od Mile Mujo, a od Ilije Alija postao, i čim je to postao, omrzlo mu je radit, pa drži, da se je stoga i poturčio, da ne mora raditi, nego da od kršćana otimajući, more i živit.  

Poturčenici dakle vidjevši da kršćani radeći imaju više nego oni, izumiše , kako će od pojedinog ili od čitave obćine kršćana oteti i posvojiti gdjegod dobar pašnjak ili plodnu oranicu, ili kosnicu, ili šumu, ili čitavu planinu, a to je sve ostalo kršćanom od vremena kršćanskih vladar u Bosni. Izmisliv dakle poturčenici, kako će jedno ili drugo od rečenih posjeda dobiti, najdu na jednom, ili drugom mjestu čovjeka kršćanina pa ga ubiju i odmah isti ubojice pohite kadiji  i kažu, u tom i tom mjestu pao je leš (mrtva glava ) ajde dragi efendijo pa čini ćefš ( iztraga ) Jadni kršćani premda znadu koji put i tko je ubio čovjeka i porad šta  je ubijen, ipak da ne padnu pod strašnu globu krvarine, premda bolnim srdcem ipak reknu pred kadijom, krvarina se nije desila u našem mejašu. Ove poturice jedva dočekaju, pa kadija upiše, da mjesto u kojem se krvarina pridesila, ne spada u obćinu kršćansku, nego je vlastitost sela turskog , poturice malo podmažu kadiju, pa on osudi po ikvaru (izpovjedanju ) kršćana: ono mjesto nije njihovo. Na ovaj načine tolike i tolike zemlje oranice, kosnice, šume i ciele planine izotimali su poturice od kršćana u Bosni i Herecgovini „

Kučibaba/kamenjar.info

facebook komentari

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati