Povijesni dan za Hrvatsku: U Jasenovcu prvi put položeni vijenci za stradale od 1941. do 1951.

14

Na današnjoj komemoraciji u Jasenovcu je prvi puta javno i to u sastavu službenog protokola odana počast stradalima u tom logoru nakon 1945. godine.

[ad id=”93788″]

‘Hrvatska Nacionalna Platforma’ danas je na spomen području Jasenovac položila vijenac za sve stradale u tom logoru od 1941. do 1951. godine.

Logor Jasenovac je, naime, nakon završetka Drugog svjetskog rat bio zatvorenički, ali i logor smrti zarobljenika koji su u dugim kolonama Križnoga puta završili na tom stratištu. Partizanske su vlasti zatvorile taj logor tek 1951. godine, a istinu o tom logoru, pod prijetnjom smrti, zatajili i krivotvorili.

U razdoblju od 1945. do 1951. godine kroz taj je logor prošlo, po nekim procjenama 50 tisuća zarobljenih vojnika, uglavnom Hrvata, od kojih je značajan broj u tom logoru bio i ubijen. Istina o tom poslijeratnom, partizanskom logoru smrti, za vrijeme Jugoslavije se nije smjela govoriti ili istraživati, a tek posljednjih godina polako izlazi na vidjelo.

Međutim, aktualna vlast, kao i one prethodne, obuzete poltronstvom prema svemu i svakome, nemaju hrabrosti otvoriti tu temu i osloboditi nacionalnu historiografiju zločinačke partizanske i jugoslavenske promidžbe.

j8

Kako je bilo i najavljeno platforma hrvatskih nacionalnih udruga ‘Hrvatska Nacionalna Platforma’ danas je na spomen području Jasenovac položila vijenac za sve stradale u tom logoru od 1941. do 1951. godine. Međutim, iako se delegacija uredno prijavila i dobila potvrdan odgovor od Ive Pejakovića, kustosa muzeja Javne ustanove područje Jasenovac, na samom početku dogodio se vrlo neugodan incident.

Na prijavi kod ulaza na spomen područje Jasenovac delegaciju HNP-a dočekao je kustos Pejaković, ujedno i voditelj odjela za prijavu delegacija koje će položiti vijence, riječima ‘vama nije dozvoljeno postavljanje vijenca jer bi natpis na vašem vijencu naštetio ugledu države Hrvatske’.

Na vijencu HNP-a stajao je natpis ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’.

Inzistirajući na obrazloženju što je sporno s tim vijencem, kustos Pejaković je ponovio obrazloženje o šteti za državne interese i pojasnio kako je to odluka ravnateljice JUSP-a Jasenovca Nataše Jovičić te delegaciju uputio na nju. Ravnateljica Nataša Jovičić se nalazila nekoliko metara dalje u društvu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kada je čula upit delegacije zbog čega je zabranila polaganje vijenca HNP-a, ravnateljica Jovičić je rekla potpuno drugačiju verziju od svojega kustosa Pejakovića (razgovor delegacije HNP-a i ravnateljice Nataše Jovičić možete pogledati na videu).

[ad id=”93788″]

Je li doista kustos Pejaković na svoju ruku donio skandaloznu odluku zabrane polaganja vijenca ili se dogodila iznenadna promjenu stava ravnateljice Jovičić, na što je možda utjecala uključena kamera ili prisutnost ministra Hasanbegovića možemo samo nagađati.

Za vrijeme komemoracije bilo je vrlo neugodno promatrati kompletan hrvatski politički vrh koji je na vrelom suncu u stavu mirno bez riječi stajao puna dva sata. Ni jedne godine nije se ništa slično dogodilo. Prije svega da državna delegacija dođe ovako brojna i u ovako visokom sastavu, da ovoliko dugo ostanu poput nijemih statista i to sve dok i posljednja delegacija nije položila svoj vijenac.

Podsjetimo, predsjednica K. G. Kitarović je na službenom putu, a  na komemoraciji u Jasenovcu nazočili su Reiner, Orešković, Karamarko, Hasanbegović, Kovač, Bandić, Šustar, Šprlje i brojni saborski zastupnici pa se s pravom može postaviti pitanje ima li netko tko nije bio na komemoraciji?

facebook komentari

 • Sivooki

  Tko će se od njih smjeti pojaviti na Bleiburgu, pitam se, pitam….
  Kako se javiti u tu Hrvatsku nacionalnu platformu?

  • sjena

   Poštovani,ovi koji su bili na snimci sigurno,Ministar,Vladina delegacija svakako,HNP daka,a drugi vidjet ćemo !!
   Kreće se polako ali idi ,koliko god oni pričali o relativizaciji ,a pojma ne maju što ta riječ znači !!!

   za dom !

   • Sivooki

    Ta me nada grije.

    • Kazimir Mikašek – Kazo

     Oduševljen sam! Ovi procesi koji vode prema lustraciji nezaustavljivi su. Do pobjede!

     • Sivooki

      HNP ili nečim drugim…?

 • Ive Vabriga

  Ipak je dobro da je vijenac položen i da je jednom krenula i druga strana istine.

 • Otporaš

  Opis je odličan ali nikako nije trebalo staviti onu vrlo poznatu riječ “navodno” koja u svom svojemznačenju označava SUMNJU. Dakle govoriti o YU zločinima u logoru Jasenovac od svibnja 1945. pa do raspusta tog logora 1951. godine a staviti riječ “navodno” je vrlika sumnja da su se ti zločini uopće dešavali u Jasenovcu od 1945-1951. To toliko za sad i mišljenja sam da će me svaki čitatelj ovog komentara razumijeti i znati šta sa htio reći. A sve ostalo je na drugima da se izjasne. Milan.

 • BumBar

  Bogu hvala, krenulo je i to, više od 70 godina potiskivano iz memorije naroda, ali i u novoj Hrvatskoj čak 25 godina čekano, javno odavanje pijeteta tim masovnim žrtvama komunističkoga terora u logoru Jasenovac.
  Pokoj im dušama mučeničkim!

 • vdanan

  Ne znam odakle je potekla, ali ovdje dobro zvuči poslovica: „Laž je trčala sto godina, a istina ju je stigla za jedan dan“.

 • Zdravko Lozar

  Puzevom brzinom se krecemo prema istini i razortkrivanju zlocina jukokomunisticke zlocinacke Titine Jugoslavije. IPAK SE KRECE !! EPURSIMUOVE

  • Alan B’Stard

   Naizgled mali ali Veliki korak! Ovo je tek početak

 • bakran

  Taj kustos Pejaković govori da bi ”postavljanje vijenca naštetilo državi”. Kako? Istinom?!

  • sjena

   Mislim kako će kustos Pejaković iduće godine biti kustos NEGDJE DRUGDJE !
   za dom !

  • EMINƎM

   pitanje je na koju je državu mislio tada, na Hrvatsku zasigurno nije pomišljao