Pratite nas

Politika

Požar u Jablanici se širi prema Konjicu i uz putnu komunikaciju M-17 prema Mostaru

Objavljeno

na

Požar koji je izbio prije osam dana u podnožju planine Prenj na području općine Jablanica od udara groma, ugašen je jutros u Draganjskoj dolini, izjavio je v. d. direktora Javne ustanove Vatrogasno društvo Jablanice Omer Drežnjak.

Međutim, ističe Drežnjak, požar se širi prema području Općine Konjic i uz putnu komunikaciju M-17 prema Mostaru.

Iz Vatrogasne jedinice apeliraju na mještane, turiste i vlasnike plovnih objekata na Jablaničkom jezeru da budu oprezni ovih dana jer helikopter zahvata vodu iz Jablaničkog jezera.

Drežnjak ističe kako još nema službene potvrde o dolasku kanadera i pomoći iz zraka iz Hrvatske u gašenju požara.

Prema informacijama kojima jutros raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH na terenu su dva helikoptera Oružanih snaga BiH i djeluju na najugroženijim područjima jablaničkog požarišta.

[quote]”Što se tiče kolega iz Republike Hrvatske, kanaderi još nisu krenuli prema Bosni i Hercegovini. U Operativno-komunikacijskom centru BiH očekujemo svakog momenta informaciju kada će poletjeti iz Hrvatske”, kazao je Feni jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.[/quote]

bljesak

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati