Pratite nas

Pozdravna riječ predsjednika BK BiH na otvaranju 60. redovnog zasjedanja BK BiH

Objavljeno

na

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su 20. ožujka 2014. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru svoje 60. redovno zasjedanje. Pozdrav predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. dr. Franje Komarice prenosimo u cijelosti:

Vaša uzoritosti, kardinale Vinko Puljiću,
Preuzvišeni gospodine Ratko Periću, domaćine ovog 60. plenarnog zasjedanja naše BK,
draga druga braćo u biskupskoj službi,
članovi naše BK i delegati susjednih BK
dragi generalni tajniče BK

„Milost vam i mir od Boga, Oca našega i Gospodina Isusa Krista! Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima u Kristu“ (Ef 1, 2-3).

Ove riječi hvalbenog himna s početka svoje poslanice Efežanima piše apostol Pavao kao zatočenik. Posvijestimo si malo njegovu situaciju: Pavao s navikom osvajača u srcu, sa zadatkom od Boga dobivenim da naviješta Evanđelje po svem svijetu; Pavao s brigama oko svih tadašnjih crkvenih zajednica koje ga trebaju, već danima i mjesecima nalazi se zatočen među nemilosrdnim zidovima tamnice u kojoj je okovan. Dakle, usred jada i nevolje – ljudski rečeno – iz samog mraka beznađa uzdiže se iz njegove nutrine ovaj himan zahvalnosti Bogu. Očigledno je da je dovoljan povod pismo jednoj udaljenoj, nepoznatoj zajednici Kristovih vjernika, da je dovoljna pomisao u zajedničku vjeru, pa da duša jednog svetog Pavla bude preplavljena zahvalnošću i blistavom radošću.

To je Pavao – kao kršćanin, kao svjesni Kristov učenik i tako on sebi zamišlja i drugu svoju kršćansku braću i sestre – ispunjene radošću vjere i zahvalnosti Bogu.

Za očekivati je da i mi, draga braćo u biskupskoj službi kojima Bog „nije dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora“(2 Tim 1, 7), imamo barem dio od Pavlove neuništive radosti vjere, koja iz skromne, sive svakodnevnice, pa čak i iz svakovrsnih aktualnih nevolja – koje nas udaraju – rađa jasnim svjedočanstvom da je naša pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi upravo u ovom povijesnom trenutku i u ovom našem zemljopisnom okruženju istinski življeno Evanđelje.

S iskrenom, bratskom radošću pozdravljam sve vas dragu subraću u biskupskoj službi, članove naše BK:
– Uzoritog kardinala Vinaka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog;
– Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog – domaćina ovog 60. redovnog zasjedanja naše BK,
– Tomu Vukšića, vojnog ordinarija,
– Peru Sudara, vrhbosanskog pomoćnog biskupa,
– Marka Semrena, banjolučkog pomoćnog biskupa kao i
– generalnog tajnika Konferencije Ivu Tomaševića.

osobitom iskrenom zahvalnošću izričem srdačnu dobrodošlicu braći biskupima – delegatima:
– Nikoli Kekiću, delegatu Hrvatske BK
– Ivanu Penzešu delegatu Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda
– Lucjanu Augustinu, delegatu Albanske BK

Vaša nazočnost među nama, visoko cijenjeni delegati izraz je Vaše otvorenosti djelovanju Božjega Duha kao i Vašeg osobnog truda da se među nama svima kao članovima iste Kristove Crkve sačuva jedinstvo Duha svezom mira (usp. Ef 4, 3).

Bit će zacijelo od duhovne koristi svakome od nas da sebi i ovom prigodom posvijestimo – u duhu Pavlove tvrdnje iz njegove 1. Poslanice Korinćanima (2, 12) da „mi ne primismo duha svijeta, nego Duha koji je od Boga, da znamo čime nas je obdario Bog“.

Dnevni red ovog zasjedanja ispunjen je nizom aktualnih tema; između ostalih:
– zajedničkim razmatranjem aktualne situacije u našoj zemlji;
– godišnjim izvješćem pročelnikā Vijećā i Komisijā te drugih tijelā naše BK;
– dogovaranjem o temama za naš susret s članovima KVRPP koncem travnja, te
– Imat ćemo i uobičajeni radni susret s Apostolskim nuncijem u našoj zemlji nadbiskupom mons. Luigiem Pezzutom.
– Razmatrat ćemo i veći broj dopisa koje je Stalno vijeće prepustilo zasjedanju naše Konferencije.
– Tijekom održavanja ovog zasjedanja predviđeno je javno predstavljanje dokumenta naše BK „Politika po mjeri čovjeka“ – večeras, te konferencija za tisak – sutra na kraju zasjedanja.

Koristim ovu prigodu da osoblju Tajništva naše BK, na čelu sa neumornim, svestranim generalnim tajnikom mons. Ivom Tomaševićem javno izrečem veliku zahvalnost za mnogobrojne i mnogovrsne poslove – u Tajništvu – obavljene na vrijeme i na zadovoljavajući način.

Zajedno s Vama molim – po zagovoru Presvete Djevice Bogorodice Marije svima nama svjetla i snage Duha Svetoga.

Banja Luka-Mostar, 20. 03. 2014.

Franjo Komarica,
biskup banjolučki,
predsjednik BK BiH

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

17. listopada 1990. Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije protiv SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu povijesnu utakmicu.

Na Maksimiru je gost bila ekipa SAD-a, a Hrvatska je golovima Aljoše Asanovića i Ivana Cvjetkovića slavila 2:1.

U toj legendarnoj utakmici za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, a još su zaigrali i Tonči Gabrić, Gregor Židan te Mladen Mladenović. Izbornik je bio bivši hrvatski nogometaš, reprezentativac, trener, danas nažalost pokojni Dražan Jerković.

Utakmica je odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački Trg bana Jelačića: pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odigrana je pred 30-ak tisuća gledatelja na stadionu Maksimir dan poslije postavljanja spomenika – 17. listopada 1990. u 19 sati.

Ideja provedena u tajnosti

Kada je Nogometni savez SAD-a objavio da želi u Europi odigrati dvije prijateljske utakmice za koje traže suparnike, tadašnji glavni urednik Sportskih novosti Darko Tironi prvi je inicijator ideje dovođenja američke reprezentacije u Hrvatsku.

Tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Mladen Vedriš i dopredsjednik Rudolf Sabljak zbog političke situacije u tom trenutku proveli su tu ideju u velikoj tajnosti, najviše uz pomoć hrvatskog iseljenika Ivana Opačka i Vinka Hotka, te Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je platila 90.000$ za troškove dolaska gostujuće reprezentacije.

Nakon što su dobili ukupno četiri ponude, Amerikanci su se odlučili za utakmice s Hrvatskom i Poljskom, koju su pobijedili u Varšavi (2:3) par dana prije utakmice s Hrvatskom.

Ante Pavlović je tada kao glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza potpisao dozvolu za odigravanje utakmice bez znanja ikoga drugoga u Beogradu i prijavio je Fifi, s obzirom da je Hrvatski nogometni savez u to vrijeme bio član Jugoslavenskog nogometnog saveza.

Unatoč pokušajima Jugoslavenskog nogometnog saveza da spriječi odigravanje utakmice, to im nije uspjelo jer je FIFA izdala dozvolu za odigravanjem. Slična stvar se dogodila i sa slijedećom utakmicom hrvatske reprezentacije protiv Rumunjske u Rijeci.

Kako je Jugoslavenski nogometni savez u pokušaju sprječavanja utakmice zaprijetio da će kazniti sve nogometaše uz Jugoslavenske lige koji nastupe na ovoj utakmici, Izbornik Jerković je, da bi izbjegao eventualne kazne, momčad sastavio uglavnom od igrača koji su tada već igrali izvan Hrvatske. Igor Štimac, Davor Šuker, Željko Petrović i Borislav Cvetković nisu bili u sastavu zbog ozljeda, a Zlatka Vujovića (PSG), Tomislava Ivkovića (Sporting), Srećka Bogdana (Karlsruher SC), Harisa Škoru (Torino FC) i Davora Jozića (AC Cesena) unatoč njihovim osobnim željama za sudjelovanjem njihovi klubovi nisu pustili na utakmicu jer nisu imali tu obvezu, s obzirom se utakmica nije igrala u terminu predviđenom za nastupe A reprezentacija.

Vlado Kasalo je došao na utakmicu iz Nürnberga bez dozvole svoga kluba i za to je po povratku platio klupsku kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka, a Aljoša Asanović, strijelac povijesnog prvog pogotka, je također imao problem s klubom, francuskim FC Metzom, koji je imao važnu utakmicu četiri dana poslije, ali je uspio nagovoriti vlasnika kluba da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi došao na utakmicu i zanimljivo je da je morao izaći u 58′ minuti utakmice samo zato da bi stigao na zrakoplov, koji je morao sletjeti nazad u Francusku do ponoći.

Izbornik Jerković složio je svoj stručni stožer tako da je uključio glavne trenere iz tadašnja četiri hrvatska prvoligaša, to su bili Zdenko Kobeščak iz Dinama, Joško Skoblar iz Hajduka, Vladimir Lukarić iz Rijeke i Ivica Grnja iz Osijeka.

Prije utakmice bogat kulturno-zabavni program

Prije same utakmice priređen je bogati program. Bilo je tu velikih balona aeronautičkog društva Coning iz Varaždina, u velikom mimohodu prodefilirali su 110 sinjskih momaka i vitezova viteškog alkarskog društva, šibenska limena glazba, folklorni ansambli KUD-ova ‘Petar Zrinski’ iz Vrbovca i ‘Ivo Lozica’ iz Lumbarde na Korčuli u narodnim nošnjama, te viteško društvo ‘Kumpanija’ iz Blata na Korčuli. U glazbenom programu su nastupili Dubrovački trubaduri, Krunoslav Cigoj i Tomislav Ivčić, a u poluvremenu je nastupilo još i Prljavo kazalište.[

Prvi pogodak na utakmici – a samim tim i prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju u novijoj povijesti hrvatskog nogometa – postigao je Aljoša Asanović u 29-oj minuti. Četiri minute poslije Ivan Cvjetković je povećao vodstvo na 2:0, a oba su pogotka postignuta uz asistenciju Marka Mlinarića. Tim je rezultatom završilo prvo poluvrijeme.

U drugom je poluvremenu reprezentacija SAD-a pogotkom Troya Dayaka u 80-oj minuti utakmice ostvarila konačni rezultat 2:1. Kapetan hrvatske reprezentacije bio je Zlatko Kranjčar, a najboljim igračem utakmice bio je proglašen Marko Mlinarić kojemu je nagradu uručio doajen hrvatskoga sportskog novinarstva Mladen Delić.

Ova utakmica ima poseban značaj i po tome što na njoj promoviran dres hrvatske nogometne reprezentacije, koji će poslije postati i ostati jedan od najvećih hrvatskih brandova uopće. Taj prvi dres, prema kojemu su nastali sve ostale inačice dresa do danas, dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej, kao i plakat za utakmicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati