Pratesov brat umalo optužen za lažno svjedočenje jer se ‘ničeg ne sjeća’

0

Brat Krunoslava Pratesa: Ne znam, ne sjećam se – bojim se

Osmoga dana suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu svjedočenje je nastavio Hrvoje Jelić te je uz njega svjedočio Hrvoje Prates, brat Krunoslava Pratesa, pravomoćno osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu 2008. zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

SLUÈAJ ÐUREKOVIÆ Danas poèinje suðenje Perkoviæu i MustaèuHrvoje Prates bio je s bratom Krunoslavom u autu na putu do Zirndorfa, također i kada je pronašao tijelo Đurekovića u garaži te je na dan sprovoda Đurekovića, 5. kolovoza, otišao je na godišnji odmor na Mallorcu – što je ustvari bio sastanak s Perkovićem.

“Ne znam, ne sjećam se. Ne znam, bojim se”, ponavljao je Hrvoje Prates na svako pitanje na današnjem ročištu. Bio je neumoljiv u tome da se ne sjeća i nakon što ga je sudac podsjećao na njegove ranije izjave. Upozoren je da daje lažni iskaz koji je kazneno djelo te da ako tako nastavi to ga vodi direktno u zatvor.

Nakon pauze i razgovora s odvjetnikom, nastavio je s “ne sjećanjem”, no prisjetio se nekih nevažnih detalja poput toga da je prije tridesetak godina na autootpadu tražio dijelove za točno određeni tip automobil.

Na pitanje suca čega se boji, Hrvoje Prates je rekao kako se boji tajnih službi i da se boji svega. Upozoren je da mora konkretizirati čega se točno boji, no njegov strah je ostao općenit.

Hrvoje Prates je kazao kako se sastao s bratom prošli tjedan, no ni tog razgovora se nije mogao sjetiti. Također njemački tužitelji ga je upozorio kako nije normalno da se ne može sjetiti da je vidio mrtvog čovjeka, ubijenog na tako brutalan način. Hrvoje Prates imao je 23 godine kada je ubijen Đureković.

Hrvoje Prates pozvan je ponovo na svjedočenje 9. prosinca, kada se od njega očekuje da se prisjeti, ako se tada to ne dogodi pokrenut će se postupak protiv njega.

Hrvoje (Andres) Jelić, sin je doktora Ivana Jelića i nećak doktora Branka Jelića, nastavio je svoj iskaz započet prošloga tjedna kada je pričo o povijesnoj težnji Hrvata za hrvatskom državom te ulogom njegove cijele obitelji u tome, a ponajviše strica Branka i oca Ivana Jelića.

Hrvoje Jelić danas je odgovarao na pitanja odvjetnika, između ostalog ponovo o ocu Ivanu Jeliću te stricu Branku te radu časopisa Hrvatska država. Jelić je govorio o dokumentima SDS-a za koje smatra da su dokaz da je Udba htjela ubiti Jelića. Iz dosjea se vidi da su davali izvještaj o cijeloj obitelji Jelić, od plana spavanja u stanu i mjesta na kojemu čuvaju oružje, do političkog razvitka samog Hrvoja Jelića.

Nobilo ga je pitao poznaje li Božu Vukušića te da li je on izvor dokumenata koje posjeduje, na što je Jelić kazao kako dobro poznaje Vukušića, no on nije njegov izvor.

Na sutrašnjem ročištu svjedočit će Krunoslav Prates te njegova bivša žena Keti Prates.

Izvor: narod.hr

facebook komentari