Pratite nas

Kolumne

PravDA: Smije li vojni veteran Domovinskog rata biti bogat?

Objavljeno

na

Srušiti ovu vlast, a prije svega Ivu Josipovića s državnih funkcija Republike Hrvatske temeljni je preduvjet za spas ove zemlje i naroda. Zato su optužbe o političkoj pozadini prosvjeda ili destabilizaciji vlasti besmislene, a opravdanje od njih nepotrebno. Taj imperativ je minimum demokratske zrelosti hrvatskog naroda.

Scenarij potpunog opkoljavanja Vukovara i razaranja svim sredstvima radi slamanja hrvatskoga otpora u studenom 1991. godine primjenjivala je srpska Armija, a danas isti scenarij primjenjuje država u Hrvatskoj na čelu s Josipovićem, prema hrvatskim vojnicima u Savskoj. Tada se ispaljivalo stotine tisuća granata, danas se ispaljuju laži. Tada su topnici bili ”antifašisti” JNA i ”antifašističke” Srbije, danas su to ”antifašisti” Ive Josipovića, raspoređeni na sve moguće medijske i političke pozicije. Tada je za proboj blokade trebalo staviti glavu na kocku, danas se za proboj ove blokade mora uložiti malo samopoštovanja i razuma. Tada je kao i danas – Hrvatska bila na kocki!

Josipović za N1 (novu regionalnu tv igračku sa Šprajcom kao glavnim urednikom) kaže: ”Pretpostavljam da je nekima glavni motiv sudjelovanja u prosvjedu politički motiv rušenja Vlade ili Predsjednika….”. Zamislite, molim vas – prosvjednici, nezadovoljnici radom Vlade i predsjednika Republike hoće njihovo rušenje!?

A što bi trebali? Donijeti im cvijeće, burek, grahče na tavče, razdragano ih pozdravljati, pjevati im himne i ode Zapadnom Balkanu?
U jednom od temeljnih dokumenata na kojima počivaju načela suvremenog demokratskog svijeta, američkoj Deklaraciji o neovisnosti iz 18. stoljeća istaknuto je pravo na revoluciju, kao temeljno pravo i dužnost svakoga naroda da zbaci tiraniju i tiranina zbog svojih interesa i svoje slobode!
Mentalnom teroru se mora oduprijeti – razumom. I običnom istinom. ‘Ajmo pokušati.

Tijekom prosvjeda zbog ćirilice u Vukovaru, Bojan Glavašević nije mirovao, nego je naciji slao poruku kako bi njegov otac svakako bio protiv tih prosvjeda i kako bi bio za uvođenje ćirilice. Ničim izazvan, izuzev sasvim vjerojatno nalogom svojih mentora iz sjene mladić poziva ljude da umjesto emocija koriste razum. Pa idemo ga koristiti Bojane!

Onoga trenutka kada je ubijen na Ovčari, Siniša Glavašević je postao hrvatski mučenik i nacionalna vrijednost. Bi li to izabrao za života nitko danas ne može sigurno reći.
Siniša Glavašević je bio novinar, to je postao prije rata, dok je Vukovar svim sredstvima pripreman jednoga dana postati kako bi Nikolić rekao – srpskim gradom. Njega je kao i desetine tisuća Vukovaraca rat zatekao u Vukovaru, na poslu, ili u – svakodnevnom životu. I sasvim slučajno dakle, njegovo radno mjesto je od njega učinilo dnevni glas hrvatskom narodu, signal da je Vukovar još uvijek živ. Siniša Glavašević je u teškim okolnostima radio svoj posao, i, očito je, imao minimum časti pa nije htio bježati još dok je mogao. Ne znamo ni kamo bi bježao, ni je li njegova intimna domovina bila samostalna Hrvatska ili Jugoslavija.

Da je zapovjedništvo obrane Vukovara bilo zapovjedništvo izgrađene vojske, da je Hrvatska tada bila država kakvom je se danas predstavlja kada joj se tovare na leđa, usprkos svemu, rijetki zločini lešinara u njezino ime, Siniša Glavešević bi zbog čuvene optužnice protiv vrhovnog zapovjednika hrvatske vojske u ratu završio na vojnom sudu kao izdajnik. I to bi bilo sasvim sukladno svim ratnim konvencijama koje je pokojni Siniša naučio kao student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu! Svojim je pozivom snažno propagandno oslabio obranu zemlje, a morao je biti svjestan pa i zbog svojih javljanja na hrvatskom radiju – masovnih nacionalnih empatija hrvatskog naroda. Obrana zemlje se tada nije svodila na sam Vukovar, jer je gorilo desetine gradova Hrvatske od Dubrovnika do Osijeka i Vukovara. Školovani ratni novinar je to morao znati. Druga je stvar to što je tada Glavašević govorio o Gradu, ne o Hrvatskoj, što samo po sebi ruši temeljni smisao i povod napada na Vukovar. Naime, da Vukovar nije bio hrvatski, da je bio samo Grad, ne bi bio napadnut. Da ga Srbija nije htjela pretvoriti iz hrvatskog u srpski grad, ne bi bio napadnut. Da je napadala samo pojam i sadržaj Grad, onda je novosadski, niški ili beogradski korpus, mirne duše mogao razoriti Novi Sad, Pančevo, Paraćin ili Niš i imali bi navodni ”arkanovci” na koje je svaljeno ukupno zlo agresije i zločina, koga klati, silovati i krasti do mile volje. Zašto dakle nisu? Jednostavan je odgovor – napadali su Hrvatsku, a Vukovar je bio njen prag. Školovani novinar i lojalni građanin Republike Hrvatske to je jednostavno morao imati na umu. Pokazalo se da braneći Grad brani i Hrvatsku, htio ili ne! I takvoga ga treba pamtiti danas iako njegov sin to ne dopušta.

Morao je znati i međunarodna prava novinara u ratu. Problem je što nitko u tadašnjoj Jugoslaviji nikoga nije učio kako će se ponašati Srbi u ostvarivanju velikosrpskih ciljeva, niti je igdje pisalo kako se ponašati kada te oni napadnu. Koje konvencije smiješ uzeti za ozbiljno, i smiješ li – ijednu? Pokazalo se da ne smiješ, bar onoliko koliko je bilo realno očekivati zaštitu međunarodne zajednice ili srpskih oficira nakon okupacije.

U Vukovaru je nakon okupacije, kao i na cijelom dijelu okupirane Hrvatske od 1991. do 1998. godine vladao autentični srpski ”Kalifat” koji se tada zvao Republika Srpska Krajina. Bio je brutalniji nego bilo koja slika koju danas osuđujemo gledajući ponašanje islamističkoga Kalifata na prostorima Iraka i Sirije. Sravnjene su sve katoličke crkve, pobijeno, protjerano i zatočeno stanovništvo, masakrirani ljudi, silovane žene, djevojčice. Danas se zgražamo nad slikama iz Azije, a Bojan Glavašević i cijela armija sličnih nas tjeraju zaboraviti takav kalifat na svom pragu i uspomenama. Je li to civlizirano i smije li se zaboraviti takvo zlo bez konzekvenci? Smije li se bivše srpske ”isilovce” samo zato što su se obrijali, danas bez pogovora proglasti – poželjnim sugrađanima, a njihovu ideju legitimnom. Iako su im brade odavno počele opet bujati! Ima li budućnosti s obrijanim ”Isilovcima”, zapravo – ”osloboditeljima Vukovara”?
Problem je što je na čelu kolone zaborava državni funkcioner Bojan Glavašević koji, kad ga već spominjem i ovdje, doduše kao paradigmu, a nikako kao ličnost vrijednu političke pozornosti, ili beskrupulozni Fred Matić, slika i prilika kuma Sabe, koji je do nedavno, upravo besramno licitirajući svojim logoraštvom, plakao javno pred državnim organima – da mu se još malo odobri kršiti zakon!? Pored desetina tisuća ljudi koji su prošli srpske logore čovjek bi u zadnje četiri godine stekao dojam kako su samo Matić i Sabo logoraši. Uz ostalo, upravo zbog toga nikada nisu smjeli preuzeti visoke državne funkcije, jer nitko ne stavlja nacionalnu sigurnost na kocku tipujući na to kako nekoga tortura u logoru nije – slomila. Bi li se netko smio kladiti danas znajući Matića i Sabu da njih – nije?

Jednostavno, gadljivo je kada sin hrvatskog mučenika, gadljivo je kada jedan ili dva logoraša o kojima postoji čak i iz logora jako puno kontroverzija od živih supatnika, a upravo tu mučninu izazivaju Bojan Glavašević, Fred Matić ili donedavno Sabo, koriste emotivni odnos nacije prema tim sjećanjima – za banalne i posve dvojbene potrebe državne politike. Na to im ne daje pravo ništa što baštine u svojim životima, jer ne donose odluke samo o sebi. Gadljivo je biti znanstveni novak na katedri kod Pupovca, koji nije druga osoba kao najbliži suradnik Vojislava Stanimirovića, koji je ubijanje Grada i njegovih građana proglasio – oslobođenjem! To je sva istina, a tu prestaje i čuđenje – tko je Bojan Glavašević. On jednostavno Hrvatsku drži odgovornom za smrt svoga oca, jer, da nije bilo zahtjeva za slobodom hrvatskoga naroda – Bojan bi danas imao živoga oca, novinara radio Vukovara! A Hrvatske ne bi bilo.
Zbog toga je vrijeme jednostavno iskoračiti iz nekakvih kretenskih okvira koje nam epehaovske i hateveovske mesije slobode svakodnevno već godinama nameću kao civilizacijska pravila. Civilizacija ne može počivati na lažima.

Branitelj Jurica Pavičić, Aleksandra Kolarić – piarovka koju je kao iz kupusa odjednom izmislio genijalni Račan, genijalni zbog nevjerojatnoga instinkta promoviranja surogata politike da ga treba nadaleko tražiti, dio su tih ”topnika” koji raketiraju – ponos i zdrav razum Hrvatske ciljajući hrvatske vojnike u Savskoj.

Kolarićka, očito rješena zaraditi nekakav tip namještenje ili ugovora u neposrednoj budućnosti, histeričnim tonom, otprilike gospodskim kao i ton i način dijaloga Vesne Pusić, upozorava kako je Bojan Glavašević iznio činjenice. I pljuje magistrica komunikologije po samoj biti svoga javnog zvanja. Provjeri, pa tvrdi Aleksandra.
To trubi cjela kolumnistička bulumenta EPH jurišnika, to ponavljaju kao papige voditelji i novinari HTV emisija, očito jer – moraju. Nitko se usprkos zapuštenosti novinarske profesije ipak ne bi tako srozao da nije – prinuđen. Samo je pitanje cijene te profesionalne prostitucije.

Bojan Glavašević je pričom o PTSP-u kod srpskih terorista i srpske vojske jednostavno iznio čiste – laži, kojima iako to vjerojatno nije namjeravao, vrijeđa Srbe, oduzimajući im ljudske slabosti, što je također ljudsko pravo. A kod Stankovića je onome tko misli glavom jasno rekao kako namjeravaju izjednačiti agresora i žrtvu, jer je poznato da na srpskoj strani tada nije bilo vojnika – svi su gulili krumpire. Po istom principu, kako su pod pojam ”branitelji” nagurali i deklarirane neprijatelje, sutra namjeravaju pod ”civilne” žrtve nagurati cijelu bivšu Krajinu. Nije teško pretpostaviti na račun svih iskustava – kamo vodi skrb o svim civilnim žrtvama rata, pogotovo ako arbitar civilnosti bude ova vlast i Documenta.
Jurica Pavičić uz ostalo poručuje: ”Ta masovna tranzicija “iz uniforme u mirovinu” čini rat 1991.-95. bitno drukčijim od onog partizanskog. Naime, nakon 1945., u društvu koje je njegovalo kult rada, podrazumijevalo se da i veterani rata moraju raditi”!
Papazjaniju o ”kultu rada” kojom Pavičić veleumno prisilni progon stotina tisuća ljudi, koje su komunisti godinama privodili na ”dragovoljni rad” dok su im obitelji crkavale od gladi, promovira kao civilizacijsko dostignuće, moguće je izjednačiti s ”kultom rada” iz nacističkih logora. Ni sa čim poznatim više.

Da bi te teze zapravo ispale sasvim sinkronizirane pobrinuo se Josipović nevjerojatno niskom patetikom i neinteligentnom izjavom koja pokazuje koliko je taj čovjek zapravo očajnik. Pa Predsjednik kaže: ”S druge strane, vidio sam među prosvjednicima i mnogo onih koji nikako ne pripadaju toj skupini teških invalida ili bi se trebali osjećati zapostavljeno. Neki od njih jako su bogati poduzetnici, uz to politički vrlo aktivni. Upravo oni tamo vode glavnu riječ. Određuju o kojim će se temama govoriti, a o kojima ne. Izgleda kao da su glavni organizatori i dirigenti tih događanja”.

Zbog poštovanja prema zdravom razumu čitatelja neću komentirati ovu izjavu, uistinu je dovoljna svojom mizernošću sama po sebi. Ali ne razumijem kako se čovjek može tako neoprezno izlagati običnoj ljudskoj radoznalosti?

Predsjedniče, s kojih to polazišta Josip Klemm, jer je očito kao dan da na njega mislite, ne smije biti uspješan poduzetnik i bogat, ne smije biti politički aktivan, ne smije biti organizator ili suorganizator tog prosvjeda? Kako je moguće opravdati da recimo veteran jugoslavenske armije Ante Josipović, iako nikada nije bio na ispitu slobodne konkurencije tržišta, nikada nije bio poduzetnik, Vama zbog toga statusa ostavi čitavo bogatstvo i ponašate se kao da je to posve opravdano, a Josip Klemm hrvatski vojni veteran, ulažući svoj novac, trud, znanje i sposobnost na slobodno tržište bi zbog toga trebao biti – sumnjiv!?

Kakvu to Vi predsjedniče ideologiju, kakve vrijednosti promovirate u 21. stoljeću kao – europski akademac i političar?

Jadnu. Jeftinu. Sramotnu.

Danima se nadalje Matić, a sve manje uvijeno i Josipović, da ne spominjemo hordu intelektualnih ”spasitelja civilizacije” u medijima, trude objasniti naciji kako branitelji zapravo podržavaju uvijek HDZ. Molim vas krimena!? Hrvatski vojni veterani su skloniji HDZ-u!? Pa kome bi bili? Stranci koja je tijekom 1991. godine, kada je Hrvatska bila okupirana, blokirana, kada je hrvatski narod bio izložen neviđenim zločinima i teroru, usporedivim samo sa slikama današnjeg ISIL-a, napustila Sabor pokazujući otvoreno da nije – za nacionalnu neovisnost i obranu!? Smije li se to zaboraviti? S druge strane, HDZ, kakav je god bio, a bio je u ovome razdoblju uistinu svakakav, preuzeo je obranu naroda i zemlje od agresije. Koliko se god trudio današnji ”uljuđeni” Jovanovićev, Stazićev, Radmanov ili Jospovićev SDP otklanjati od nasljeđa Komunističke partije, ne ide. Kako bi rekli, doduše u krivu povodom koji sam citirao, Pavičić, Kolarić i slični agitpropovci, činjenice su – činjenice. Ne može se oprati ruka od Komunističke partije, a imati pravo blokirati uvid u arhive te partije, koji kriju nacionalno – presudnu povijest. Ne može se govoriti o posve novoj stranci, a naslijediti vlasništvo Komunističke partije. Ili kako se može govoriti o potpuno novoj stranci, a imati pravo prodati partijsku imovinu u Sloveniji Radmanu bez natječaja? Da tu primjenimo pravilo ratnog profiterstva!?

Pravci udara na prosvjednike u Savskoj u ovom trenutku su zapravo očito vrlo isplanirani, očito vrlo koordinirani i očito – vrlo neuspješni. To i jest ishodište opće panike, koliko se god više trudili – nezavisni tumači jedine i jedinstvene ”istine”. Nije hrvatski narod još uvijek, iako ni to nije daleko, posve ispranog mozga.
Dobiti vlast na izborima nikome ne daje pravo provoditi politike kakve mu padnu na pamet, jer to uostalom nije demokracija. Demokracija je čitav niz procesa, prije svega u odlučivanju o čemu postoji univerzalna znanost i stroga pravila koja podrazumijevaju da onaj tko je na izborima dobio priliku upravljati, koristi svu raspoloživu pamet i suvremena neupitna dostignuća svoga i svih naroda, kako bi efekti odluka koje donosi bili neupitno korisni građanima koji su ga izabrali. Ova vlast, ali i njezini medijski zagovornici to grubo ruše, polazeći od tipično totalitarne pozicije izgrađene u komunizmu – kako je vlast stečena na bilo koji način neupitna i kako je krimen postavljati pitanja i osporavati ju. Nema nikakve sumnje da Glavašević, Matić i slčni imaju osobno pravo opraštati zločincima što god hoće, ali država mora kaznti zlo i zločin, mora počivati na drugim načelima. To mjenjati ne smiju. Isto tako Pavičić, Kolarić i slični trebaju odgovoriti na jednostavno pitanje: bi li dopustili da netko odlučuje o njihovoj imovini i osobnim interesima onako kako Josipović danas odlučuje o nacionalnim hrvatskim interesima? Odgovor je posve sigurno jasan, jer nitko od njih nije u umobolnici. Ne smiju ni Hrvatskoj navlačiti luđačku košulju!

Autor: Marko Ljubić/Dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Marko Ljubić: Referendum o izbornom zakonodavstvu antisrpski? Pa i treba biti!

Objavljeno

na

Objavio

Ako je Pupovac jedina mjera srpstva, sve što je dobro Hrvatskoj, nužno mora biti – antisrpsko. Ljudima koji nisu educirani, koji nemaju nužnu razinu znanja za stručno elaboriranje i promišljanje uzročnika državno-društvenih poremećaja u Hrvatskoj i pravaca rješavanja tih poremećaja, primjerice u raspravama o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornoga sustava, prilično je lako zauzeti ispravan stav.

Poučak je jednostavan – prati što radi, govori i zagovara Milorad Pupovac i prilično je sigurno dobar izbor raditi suprotno. Grješke nema. Po esencijalnom političkom poslanju Milorada Pupovca, sve dobro i snažno hrvatsko je – antisrpsko.

Tako se Pupovac u intervjuu Večernjem listu histerično okomljuje na Željku Markić i Antu Đapića, na Katoličku crkvu i katolike, a sve završava prijetnjama da će referendumska inicijativa o izmjeni izbornoga sustava uzdrmati same temelje Europe, da je Hrvatska preuzela obveze prema Srbima pred tom Europom, u NATO savezu, te da praktično Pupovčevu politiku štite NATO i EU. Gotovo ispada da će NATO svojim bombarderima štititi Pupovca i bombardirati udrugu „U ime obitelji“ i svakoga tko podrži referendumsku inicijativu.

Pupovac laže.

NATO i EU štite, kao i cjelokupan deklarirani međunarodni poredak, vrhunske zajedničke i univerzalne vrednote svijeta kojemu pripada Hrvatska. Temeljna vrijednost su – politička prava, a temeljno načelo – ostvarivanje jednakosti pojedinačnih političkih prava. To je Hrvatska dužna prije svega osigurati radi svoga naroda i njegovoga razvoja, tek onda radi svijeta kojemu pripadamo, a ovo što Pupovac ima trenutno ozakonjeno nije poštivanje temeljnih političkih prava i načela jednakosti, nego načela povlaštenosti i nejednakosti. A to je po definiciji anticivilizacijsko i destruktivno polazište.

Pupovac i njegovi istomišljenici namjeravaju spriječiti ostvarivanje načela jednakosti političkih prava.

A to se ne smije dopustiti.

Milorad Pupovac ne može biti jamstvo prava hrvatskih državljana srpske etničke pripadnosti

PupovacInicijativa za promjenu izbornoga sustava, a ne samo zakona, jer sustav podrazumijeva i ustavna rješenja, te čitav niz popratnih rješenja, je temeljno i životno bitno pitanje suvremene hrvatske države. To je borba za centralni smisao postojanja hrvatske države. Sve što je loše u hrvatskom državnom, javnom i društvenom poretku uzokovano je lošim izbornim sustavom, jer se njime u državni krvotok uvode slabosti, devijacije preko njihovih protagonista i nositelja, i s druge strane, sve što je dobro u državni poredak se jedino može uvesti – izbornim sustavom. Jer, i dobro i loše rade ljudi, ljudi su kreatori odluka, ljudi preuzimaju državu – preko izbornoga sustava. Država počiva na rezultatima – izbora. To je istodobno uvjerljivo najvažniji lijek za ozdravljenje hrvatskoga društva u doslovno svim segmentima, jer ako se spriječi ulazak dokazano loših ljudi, loših ideja i namjera te navika u državni sustav, a omogući i stimulira ulazak dobrih ideja i njihovih nositelja, država će biti dobra, a time i društvo imati dobre okvire djelovanja i standarde ponašanja, te što je najvažnije – jedinu sigurnu i univerzalno prihvaćenu zaštitu tih dobrih društvenih običaja i standarda.

Temeljna svrha nacionalnih država je preuzeti upravljanje sudbinom i odgovornost za sudbinu temeljnoga naroda.

Temeljni narod u Hrvatskoj je – hrvatski narod.

Nisu nacionalne manjine.

Svaka devijacija, svaka nejednakost u državnom sustavu stoga najviše pogađa i razgrađuje prava većinskog naroda, bez kojega država nije moguća, a proporcionalno tome nejednakost pogađa i manjine, pa je nužan zaključak da je manjina kojoj to odgovara i koja to zagovara – namjerno i ciljano destruktivna i da radi u interesu nekoga tko namjerava oslabiti i uništiti hrvatsku državu.

Taj netko je Srbija.

A manjina Pupovčevi Srbi.

Slijedom toga jasno je da Milorad Pupovac ne može biti jamstvo prava hrvatskih državljana srpske etničke pripadnosti, niti Furio Radin onih talijanske etničke pripadnosti, a da manjinski predstavnici koji svoje osobne ili grupne sinekure predpostavljaju načelima, usmjeravaju svoje manjine u sukob s hrvatskim narodom. Ako oni to ne shvaćaju, to mora spriječiti hrvatska država, a ne podupirati ih u tome. Jamac svih ljudskih prava u Hrvatskoj može biti samo hrvatski narod i njegova jaka i dobra država. Ističući sebe kao jedino jamstvo Pupovac implicira nedostojnost hrvatskog naroda, njegovu genetsku zločestoću i civilizacijsku nezrelost, što je potpuno nedopustivo, na matrici srpske imperijalne politike i povjesnih krivotvorina, pa je stvar elementarne higijene – to mu onemogućiti. Slabeći hrvatsku državu Pupovac izravno nanosi štetu i hrvatskim Srbima, čineći ih trajnim instrumentom Begrada i srpskih prljavih interesa, svodeći njihova univerzalna ljudska i politička prava na instrument beogradske politike, čime ih drži u trajnoj napetosti i latentnom neprijateljstvu s većinskim političkim narodom.

Iscrpljujući se stalnim dokazivanjem pravovjernosti pred manjinama, koju kreatori tih navodnih manjinskih ciljeva nikada neće ocjeniti dovoljnom i dobrom, Hrvatska se ubrzano udaljava od temeljnih interesa svoga naroda i nužno se zbog toga urušava nacionalna državnost.

Sam pokušaj usmjeravanja rasprave o nužnoj promjeni lošega izbornog zakonodavstva u raspravu je li nešto u Hrvatskoj antisrpsko ili nije, zapravo znači ciljano usmjeravanje i zadržavanje Hrvatske u položaju srpske mentalne i političke kolonije, pri čemu to što je „srpsko“ postaje ključni kriterij hrvatskog državnog djelovanja. To samo pokazuje koliko je dubinska izmjena cjelokupnoga sustava društvenih standarda u Hrvatskoj nužna, a to se ne može ni započeti raditi bez promjene načina na koji se biraju ljudi koji donose državne odluke u Saboru.

Želi se prebrisati sve od 1990. do danas

Rasprava je li inicijativa za promjenu izbornoga sustava antisrpska ili nije, zapravo manipulativno usmjerava najvažniju raspravu u Hrvatskoj danas, na stanje iz 1989. godine, nastojeći prebrisati sve što se dogodilo nakon toga, pa i sam nastanak hrvatske samostalne države i brutalnu srpsku agresiju, koju je ovih dana eksplicitno osporavajući prijedlog Zakona o braniteljima, prvo Vučić, a odmah nakon njega Pupovac, član vladajuće koalicije u Hrvatskoj proglasio – propagandom. Tko pažljivo osluškuje i analizira Pupovčeve političke postupke zadnjih dvadesetak godina i nametnute polemike o simbolima i povijesnim prijeporima, vidjet će se da je gotovo u potpunosti sve što se događalo od 1990. godine do danas, praktično prebrisano, a sva su se državno-pravna i politička pitanja vratila na stanje od prije prvih demokratskih izbora i proglašenja samostalne Republike Hrvatske.

Očito je Hrvatska dopustila Srbiji i njenim satelitima u Hrvatskoj prvo zanemariti, a potom gotovo zaboraviti na službenoj ravni zastrašujuću namjeru, zla, zločine i pokušaj uništenja hrvatskoga naroda koji je završio vojnim neuspjehom. Zato se danas koristeći katastrofalne slabosti države generirane prije svega izbornim sustavom, nastoji vojni neuspjeh i njegove posljedice izbrisati iz javne memorije, stvari vratiti na stanje prije srpskoga nesupjeha, nametnuti rasprave o Drugom svjetskom ratu i krivotvorenoj hrvatskoj zločestoći, te na političkom i društvenom planu završiti ono što nije uspjelo vojnim putem. Tko to ne vidi – slijep je potpuno, a za to ne treba prozivati Pupovca i Srbiju, niti antifu u Hrvatskoj, jer su procentualno i stvarno beznačajni s regularnim izbornim sustvom, nego rukovodstvo hrvatske države i sve politike, pojedince i društvene skupine koje mirno to gledaju i sudjeluju u tome.

Neoprostivo je da inicijativu za promjenom izbornoga sustava nije pokrenula vlada Republike Hrvatske ili predsjednica Republike, jer prvima je to izravna zakonska obveza i politički prioritet prvoga reda za što imaju operativne državne instrumente, a Predsjednici je to ustavna obveza, jer je dužna štititi i promicati nesmetano funkcioniranje ustavnoga poretka Republike Hrvatske. Ali, nije problem Željke Markić ili udruge „Uime Obitelji“ to što vlada i predsjednica Republike šute o tome, niti je to problem Ante Đapića.

Hrvatski izborni zakon nužno treba mijenjati na način – donošenja potpuno novoga zakona i to po svim temeljnim elementima.

A da bi to bilo dobro, efikasno, trajno valjano, nužno je istodobno mjenjati dio ustavnih normi koje usmjeravaju usprkos temeljnim udrebama istoga toga Ustava, zakonska rješenja u pogrješnom i destruktivnom pravcu.

Nužna je promjena izbornog sustava, a nezakona

Dakle, u ovome trenutku nužno je govoriti o promjeni izbornoga sustava, a ne izbornoga zakona, jer je zakon uži dio i njegovom promjenom ne može se postići željeni cilj, niti je moguće tu promjenu dubinski napraviti bez promjena nekoliko ustavnih odredbi. Bez toga bi svaka referendumska inicijativa bila lošija nego šutnja, jer je jedini preostali instrument u trenutku potpune paralize političkog i državnog poretka, za spas hrvatske državnosti – referendum, ili kolokvijalno, poziv u pomoć hrvatskoga naroda. Referendum se ne iskorištava za površne i nebitne popravke niti za bildanje osobne političke važnosti, jer je to vrhunski akt aktiviranja nacionalne energije, koja se rijetko može uspješno i efikasno postići, pa mu mora biti primjeren i rezultat. Iskoristiti stoga referendum samo kao isprovociranu i ljutitu rekaciju na višegodišnje divljanje Pupovca i klasične pete kolone u Hrvatskoj, kao, iako razumljivu, ali nerazumnu osvetu, bila bi katastrofalna pogreška. Izborna prava nacionalnih manjina su samo posljedica dubinskih poremećaja, slijepo crijevo koje će nestati dubinskim promjenama. Otklanjanjem toga slijepoga crijeva, dobit će se trenutna zadovoljština, ali ništa se bitno neće promijeniti.

Za to najavljena referendumska inicijativa mora imati za projektni cilj zakonsko i praktično izjednačavanje ostvarivanja političkih prava svih hrvatskih državljana. Sve drugo bi bilo pogrješno. Pa neka o taj cilj Pupovac i njegova satelitska antifa na čelu s profesoricom Barić lupaju glavom i neka po Srbiji i Europi traže saveznike koji će poduprijeti zahtjeve za – nejednakošću.

Izborno zakonodavstvo mora počivati na nekoliko temeljnih i posve jasnih teorijskih i pravnih univerzalnih načela:

Prvo, svaki hrvatski državljanin mora imati i moći ostvarivati jednaka politička prva.

Drugo, tek na ozakonjeni model primjenjene političke jednakosti svih državljana Republike Hrvatske primjenjuju se korektivni elementi koji pospješuju primjenu temeljnoga modela, kao što su preferencijalna prava, obavezno glasovanje i čitav niz drugih modela kojima se ubrzava efikasnost političkog sustava zemlje. Valja naglasiti da je obavezno glasovanje u ovome trenutku možda uz primjenjenu političku jednakost ponajvažniji temeljni uvjet zbog nevjerojatne neravnoteže u medijskom prostoru. Oavezno glasovanje i masovan izlazak na izbore je jedini lijek protiv besramne pristranosti većine medija, jer je pogrješno uzimati kao neuptinu činjenicu da mediji presudno utječu na opredjeljenje birača na biračkom mjestu.

Ne.

Medijska manipulacija je prvenstveno ubitačna u obeshrabrivanju ljudi za izlazak na izbore promičući negativnu percepciju i pristup – ništa ne valja, svi su isti, ništa se ne može promijeniti; čime se izborno tijelo svodi na najuži teren u kojemu i antifa i Pupovac imaju realne izglede preuzeti državu.

Zbog toga je ozakonjivanje obveznoga glasovanja rješenje za stvaranje objektivnih i poštenih preduvjeta za izborni postupak. Medijskom manipulacijom se rijetko koga može preodgojiti do razine promjene vrijednosnih stajališta, ali može se pokolebati izlaznost stvaranjem javnih trendova kojima se podređuju nesigurne osobe. A nesigurnost se proizvodi sustavno i godinama.

Treće, ta jednaka politička prava podrazumijevaju da nema separiranih skupina, počevši od dijaspore, nacionalnih manjina, do umjetno smišljenih regionalnih podcjelina kojima se politički identitet dajes deset izbornih jedinica u izbornome zakonu. U izbornom zakonodavstvu polazni i jedini politički identitet može biti samo jedan – cjelokupan hrvatski narod i jedinstvena, nedjeljiva i snažna nacionalna država. Današnji izborni sustav, s deset izbornih jedinica i posebnom jedinicom za nacionalne manjine, te pogotovo listom za dijasporu, zapravo pristaje na posljedice pogubnih antihrvatskih politika XX. stoljeća, koje su doslovno uništavale hrvatsku državnost u samim začetcima, što ubijanjem stotina tisuća ljudi nakon Drugog svjetskog rata, što progonima i ubijanjem do devedesetih godina, što mekim iseljavanjem i trajnim slabljenjem biološke esencije hrvatske državnosti, internim unutarhrvatskim pomjeranjem stanovništva po političkom principu, što je sve rezultiralo – razbijanjem nacionalnog identiteta i otimanjem političkih prava polovici hrvatskoga naroda. To se odmah mora vratiti i tako poništiti posljedice tih katastrofalnih politika. To je morao biti prvi, nulti cilj tek uspostavljene hrvatske države, a nije urađeno do danas.

Model dezintegracije hrvatske državnosti

Deset izbornih jedinica su također model dezintegracije hrvatske državnosti, jer su te jedinice zapravo umjesto snažnoga jačanja jedinstvene hrvatske države, svojevrsne državne nacionalne kralježnice, tu kralježnicu lomile na deset dijelova, često posve nefunkcionalnih, a nacionalnu politiku i temeljne državne političke interese i razvojne ciljeve svele na – komunalna pitanja, s jasno uočljivim i stimuliranim sindromom sukobljavanja hrvatskih regija s nacionalnom državnošću, pa je to plodno tlo za jačanje svih vrsta destruktivnih utjecaja do klasičnih separatističkih težnji kao u slučaju IDS-a. U povijesnom kontekstu, s pogubnim utjecajima na Hrvatsku koji nikada nisu prestali, ali i u funkcionalnom smislu i realnim okolnostima danas u samoj Hrvatskoj gdje se ti pogubni utjecaji osmišljeni izvan Hrvatske i operativno razvijaju i jačaju, to je uvjerljivo najpogubniji model razgradnje Hrvatske. Pokušaj predstavljanja toga modela kao nekakvoga približavanja nacionalnih politika interesima lokalnih sredina i regija je potpuna suprotnost upravo tome cilju. Na taj način se slabi sinergijska moć i potencijal samih regija i potiče nepovjerenje u – hrvatsku državu bez koje ni jedna regije ne može iskoristiti svoje ukupne potencijale. Zato je nemoguće postići potrebne efekte razvoja i trajnoga jačanja hrvatske državnosti jačanjem perifernih mogućnosti kroz izborni zakon, a na tome graditi politički poredak – pogubno. Temeljni zahtjev mora stoga biti jačanje nacionalne državne vertikale, a to se može postići samo – ozakonjivanjem jedne izborne nacionalne jedinice.

Samo na taj način.

Jer, taj način je jedini model putem kojega se može stvarno reintegrirati ukupan hrvatski politički narod u politički poredak zemlje, to je jedini model na kojemu svaki pojedinačni glas ili političko pravo hrvatskoga državljanina može biti i sa stajališta pristupa izbornom procesu i sa stajališta rezultata pojedinačnoga glasa na saziv Sabora, jednako; pa je nemoguće osporiti takav nacionalni cilj bilo kakvim manjinskim ili europskim argumentima ili pravima.

Iznad ostvarenoga prava jednakosti nema starijega – prava.

Zakoni koji to ne priznaju, nisu dobri zakoni.

Zbog toga je prvorazredni prioritet inicijativu o pokretanju referenduma za promjenom izbornoga sustava tematski definirati na polazištu mjerljivoga i egzaktnoga ostvarivanja potpune jednakosti političkih prava svih hrvatskih državljana. To mora biti projektni cilj, a ostalo će uraditi stručnjaci, kojih ima više nego dovoljno, a nisu impresionirani Pupovčevim ili antifa „argumentima“.

Marko Ljubić/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Višnja Starešina: Podmeće li OSA Hrvatima ili Hrvati Hrvatskoj?

Objavljeno

na

Objavio

Gledajući ovih dana kako hrvatsko državno vodstvo dobiva pljuske s istoka i zapada, sjevera i juga, nostalgično se prisjećam rujna 1995. godine. Zašto baš rujna 1995. godine?

Ne samo zato što je te jeseni hrvatska država, nakon proljetnog oslobodilačkog Bljeska, ljetne Oluje i kasnoljetnog Maestrala u zapadnoj BiH, djelovala samouvjereno i pobjednički. A pobjeda uz demonstraciju snage i samosvijesti uvijek daje dobar osjećaj.

Sjećam se te jeseni 1995. godine prvenstveno zbog veličine izazova i hrvatskih odgovora na njih. Tada su, naime, uz hrvatsko sudjelovanje, u ovom dijelu svijeta postavljeni temelji nove runde novog svjetskog poretka nakon okončanja hladnog rata: hrvatske su vojne pobjede bile uvod u daytonski mir, SAD je započeo svoje profiliranje kao svjetske supersile i glavnog sigurnosnog menadžera Europe, Rusiji je ponuđeno časno sudjelovanje u održavanju mira, a EU je ostalo da plati račun nakon iskazane političke i vojne nemoći.

Pobjednička taktika

U tom procesu, u koji su bili uključeni najveći igrači svjetske politike, Hrvatska je mogla najesen u Daytonu i prokockati svoje ljetne pobjede. Mogla je izgubiti, na primjer, da je predsjednik Tuđman u trenutku vojne nadmoći išao oružjem vratiti Podunavlje, da nije poslušao SAD i zaustavio vojsku pred Banjom Lukom, da je zbog bosanske Posavine napustio pregovore u Daytonu, ili da je nakon što su Srbi u Daytonu dobili Republiku Srpsku izišao iz Washingtonskog sporazuma o Federaciji BiH i zahtijevao povratak hrvatskog entiteta Herceg-Bosna…

Ali mogla je izgubiti i da je Tuđman čekao da SAD ili EU ili Rusija odrede što je hrvatski interes, da do posljednjeg trenutka nije taktizirao s realnom vojnom prijetnjom na liniji okupiranog Podunavlja, da nije inzistirao da ga integrira američki general…

Izvjesno je da su se neke stvari mogle i dogovoriti i bolje i preciznije, primjerice odredbe Washingtonskog sporazuma o bošnjačko-hrvatskoj Federaciji BiH, da ga se moglo bolje ugraditi u Daytonski sporazum… Ali to je naknadna pamet.

No ono zbog čega se ovih dana s nostalgijom sjećam te jeseni 1995. godine odnosi se prvenstveno na postojanje vlastite politike i čvrsto definiranog vlastita državnog interesa u uvjetima kada se kod nas i oko nas mijenja svijet. A (i) ujesen te 1995. godine predsjednik Tuđman je znao koji mu je strateški cilj, što je moguće postići u danom trenutku i uz koje saveznike je to moguće.

Cilj je bio: zaokružiti hrvatsku državnost mirno reintegrirajući Podunavlje, osigurati hrvatskoj politici prostor za konstitutivno sudjelovanje u budućoj političkoj konstrukciji BiH i okrenuti Hrvatsku zapadnim integracijama.

Da je u tom trenutku tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak otišao potajno ruskom ministru obrane Pavelu Gračevu tražiti da mu osigura opstojnost hrvatskog entiteta Herceg-Bosne, ovaj bi ga vjerojatno rado primio, sve mu obećao i još ga nagradio čak i ozbiljnom pinkom na nekom računu na nekim otocima.

Ali Šušak je strateško partnerstvo (iz)gradio s američkim ministrom obrane Williamom Perryjem, koji je tražio ukidanje Herceg-Bosne. Jer je znao da bi Gračevljeva Herceg-Bosna, bez slobodne Hrvatske, bila – Herceg-Jugovina.

Dok ovih dana gledam kako Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na čelu hrvatske države, članice NATO-a i EU-a dobivaju pljuske s istoka, zapada, sjevera i juga, čak me i ne brinu uopće trenutačni djelitelji tih pljusaka.

Brine me i pitam se postoji li u državnom vrhu netko tko zna kud plovi ovaj brod? Nije me briga hoće li Miro Cerar doći u Zagreb. Mene brine što se nakon izlaska iz arbitražnog postupka o Piranskom zaljevu hrvatska vanjska politika cijelo vrijeme pravila kao da to više nije naš problem, pustivši Sloveniju da na vlastitoj prijevari izgradi prednost u sporu.

Pupovčev kontrolni paket

Briga me i hoće li Aleksandar Vučić doći ove jeseni u Zagreb. Mene brine što Aleksandar Vučić preko Milorada Pupovca drži kontrolni paket dionica u hrvatskoj Vladi, u trenutku kada se vodi pravi rat za novi poredak na jugoistoku Europe, u koji su uključeni i svi regionalni i najveći svjetski politički igrači, uključujući SAD, Rusiju, Njemačku, Kinu…

Ne čudi me da je pretežito bošnjačka OSA snimala hrvatske političare i poslovne ljude, kako iz BiH, tako i iz Hrvatske. Iako dobro znam da i kod sebe imaju zbilja štošta za snimiti. Iako mi izgleda kao da je iza OSA-e ovaj put bila neka mnogo veća životinja. Ista ona koja je, čini mi se, bila i iza SOA-e kad su snimljeni slovenski predstavnici kako varaju u arbitraži.

Ali ja se pitam je li istina ono što OSA kaže da je snimila? Je li istina da političko vodstvo Hrvata iz BiH, u “dealu” s hrvatskim biznismenima i političarima, ispod žita, preko energetskih aranžmana s Rusijom, vraća Hrvatsku u balkanski regionalni savez?

Očekujem da te odgovore zatraži i razjasni premijer Plenković nakon povratka iz New Yorka. A dotad se želim nadati da je OSA sve loše snimila. Ili da je dobro montirala. Da je sve to samo Izetbegovićeva podvala. A ne Čovićeva (ras)prodaja posljednjih ostataka one pobjede iz jeseni 1995., uz asistenciju hrvatskog državnog vrha.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati