Pravi fijasko doživjela je Al Jazeera Balkans prenoseći izbore u BiH

4

Ni Mirjana Hrga nije mogla spasiti Al Jazeeru od debakla

Da su se u Luksemburgu održali onako dramatični izbori kao u BiH, zaslužili bi bolje mjesto u RTL-ovu dnevniku. Onako zanimljiva i dramatična borba Hrvata, Srba i Bošnjaka dobila je kod Igora Bobića status zanimljivosti, kao kad se u Slavoniji rodi dvoglavo tele. Naravno, Nova TV i HTV su puno bolje procijenili težinu ovih izbora i to stavili “u glavu” svojih dnevnika. Ipak, pravi fijasko doživjela je Al Jazeera Balkans.

Noć ranije, u kojoj su se iščekivali izborni rezultati, redom su se pobjednicima proglašavali Hrvati Raguž i Čović, pa onda Bošnjaci Radončić i Izetbegović, i na kraju Srbi Dodik i Ivanić. Tako zanimljivu noć punu preokreta stvarno je teško uprskati. Ali njima je to uspjelo. Višesatni program pretvorili su u smjesu anemičnih javljanja iz stranačkih stožera. Recimo, novinar na isturenom položaju u Sarajevu ima improvizirani studio s analitičarima. Prvi “analitičar” je visoki predstavnik Valentin Inzko koji bi bio dosadan i da se javlja iz središta Kobanea.

Sljedeći “analitičar” je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle. Taj tek ništa nije rekao, a puna je dva sata visio na ekranu. A onda se iz Mostara, iz stožera HDZ-a 1990, javio zbunjeni novinar. Njemu ne samo da nije bilo jasno kakva su sad tu dva HDZ-a, već je izvalio i kako je HDZ 1990 pobijedio u Usori u zapadnoj Hercegovini. A Usora je jedna od najsjevernijih točaka u Bosni. Urednici Al Jazeere za ovu su prigodu u prvi plan gurnuli svoju najveću zvijezdu Mirjanu Hrgu, ali ni ona nije mogla spasiti tv izbornu noć od fijaska.

Robert Bubalo/VL

facebook komentari