Pratite nas

Pred BiH je još uvijek dug put prema EU

Objavljeno

na

Njemačka kancelarka Angela Merkel se u svojoj redovitoj videoporuci javnosti posebno osvrnula na situaciju u Bosni i Hercegovini i Jugoistoku Europe koja je još uvijek izvan društva Europske unije.

merkel euOna je ohrabrila političare na proces reformi i jasno stavila do znanja da države Zapadnog Balkana vidi kao buduće članice EU. “Pred vama se još uvijek nalazi dug put”, izjavila je Angela Merkel.

Njemačka podržava ulazak država Zapadnog Balkana u EU, ali da bi došlo do toga, moraju se ispuniti određeni kriteriji”, naglasila je kancelarka. “Ako ne bude napretka prije samog ulaska u EU, onda ni sam ulazak u ovu organizaciju neće pojednostaviti stvar”, istakla je ona. Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora odavno ističu ambicije za članstvom u EU. S područja bivše Jugoslavije, taj cilj su već ostvarile Slovenija i Hrvatska.

Perspektiva za ulazak nije samo “mrtvo slovo na papiru”, nastavila je kancelarka Merkel u svojoj poruci. Ta perspektiva je podržana brojnim programima pomoći. “U osnovi, u rukama upravo tih zemalja nalazi se ključ za brže ili sporije prelaženje određenih faza u procesu približavanja.” Kancelarka Merkel je posebno istakla potrebu što brže reforme pravosudnog sustava, kako bi on postao pouzdan i efikasan. “Tu je vidljiv napredak, ali ostalo je još mnogo posla”, kazala je, a objavio je Deutsche Welle. Ova poruka korespondira s najavama koje je bosanskohercegovačkim političarima prenio šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

On je nagovijestio da će tijekom kolovoza na sastanak u Berlin pozvati vodeće političare BiH na susret s kancelarkom Merkel koja će im predstaviti dio inicijative za ubrzanje puta Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, što podrazumijeva i potrebu provedbe političkih i ekonomskih reformi. To bi trebao biti uvod i za procese koji se najavljuje za novu garnituru vlasti. Pri tome se ne očekuje da će Njemačka, odnosno Sjedinjene Države kao ključna zemlja koja je zaustavila rat u zemlji, zavrtati ruke političarima nego se očekuje od njih da pokažu odlučnost i nove inicijative koje bi konačno omogućile uspostavu učinkovite države koja može donositi odluke vezane uz njezin europski put.

U tome smislu se očekuje da bi se s novom garniturom političara nakon izbora, ponajprije jer se očekuju određene promjene moglo modelirati novo rješenje za Bosnu i Hercegovinu. No, za razliku od tumačenja lokalnih političara i dijela medija kako to podrazumijeva daljnju centralizaciju zemlje, doznaje se kako ne postoje takve namjere jer je jasno da nemaju potpore. Oko BiH, ali i zemalja regije protekloga petka u njemačkome Bundestagu vodila se rasprava o prijedlogu zakona kojim bi se BiH, Srbija i Makedonija svrstale u grupu zemalja “sigurnog podrijetla”, što bi bitno ubrzalo proces prema kojem se odlučuje o zahtjevima za azil građana tih zemalja.

Njemačka vlada na taj način želi smanjiti broj zahtjeva za azil koji dolaze prvenstveno iz Srbije i BiH. Samo iz ove dvije zemlje od siječnja do travnja ove godine stiglo je 9000 azilanata. To je dva i pol puta više nego u istom razdoblju tijekom 2013. godine.

ZoranKrešić/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati