Pred sucima je i odluka o smjeni aktualne Vlade FBiH

0

Prilike da novoimenovani suci Ustavnoga suda Federacije BiH rasprave o podnesenim tužbama političkih stranaka, točnije njihovih čelnika, i donesu odluku o formiranju nove koalicijske vlasti unutar Federacije BiH, prema analizi novinske agencije Reuters, jako su male.

Po njima neće biti dovoljno vremena da se bilo što radikalnije donese jer se bliže opći izbori u BiH koji su zakazani (ako zbog presude “Sejdić – Finci” ne budu odgođeni) za listopad 2014. godine. Citiraju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je prošlog tjedna pozdravio odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o imenovanju četiri suca u Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH. Inzko je ocijenio da je to korak od ključnog značaja kojim se omogućava da Ustavni sud Federacije BiH ima kapacitet da ispunjava sve ustavne nadležnosti, prije svega da presuđuje u predmetima u kojima je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Bez obzira na popunu Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH, ostaje pitanje ima li sad političke volje u novoj parlamentarnoj većini koju čine dva HDZ-a, SBB, i SDP za promjenama federalne vlasti. Spomenimo da je nova parlamentarna većina izglasala nepovjerenje postojećoj Vladi FBiH, te zatražila od nje da da mandat Nerminu Nikšiću za sastav nove vlade. No, takav scenarij se nije mogao realizirati do danas jer je SDA postavio pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Sve dok se Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ne očituje o zahtjevu nove koalicije, Nermin Nikšić i nije mogao biti novi mandatar. Kako spomenuto vijeće nije godinama radilo u punom sastavu, tako se i odluka o mogućoj rekonstrukciji federalne Vlade nije niti mogla donijeti, a stara garnitura vlasti u Federaciji BiH ostala je raditi praktički u tehničkom mandatu.

Treba napomenuti kako je u međuvremenu došlo do političkog zbližavanja između dva HDZ-a SBB-a i SDA na uštrb SDP-a BiH. No, još nema službenog stajališta niti jedne stranke uključene u ove najnovije koalicijske dogovore

Večernji list

facebook komentari