Pratite nas

Vijesti

Pred sucima je i odluka o smjeni aktualne Vlade FBiH

Objavljeno

na

Prilike da novoimenovani suci Ustavnoga suda Federacije BiH rasprave o podnesenim tužbama političkih stranaka, točnije njihovih čelnika, i donesu odluku o formiranju nove koalicijske vlasti unutar Federacije BiH, prema analizi novinske agencije Reuters, jako su male.

Po njima neće biti dovoljno vremena da se bilo što radikalnije donese jer se bliže opći izbori u BiH koji su zakazani (ako zbog presude “Sejdić – Finci” ne budu odgođeni) za listopad 2014. godine. Citiraju izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je prošlog tjedna pozdravio odluku Doma naroda Parlamenta Federacije BiH o imenovanju četiri suca u Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH. Inzko je ocijenio da je to korak od ključnog značaja kojim se omogućava da Ustavni sud Federacije BiH ima kapacitet da ispunjava sve ustavne nadležnosti, prije svega da presuđuje u predmetima u kojima je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Bez obzira na popunu Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH, ostaje pitanje ima li sad političke volje u novoj parlamentarnoj većini koju čine dva HDZ-a, SBB, i SDP za promjenama federalne vlasti. Spomenimo da je nova parlamentarna većina izglasala nepovjerenje postojećoj Vladi FBiH, te zatražila od nje da da mandat Nerminu Nikšiću za sastav nove vlade. No, takav scenarij se nije mogao realizirati do danas jer je SDA postavio pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Sve dok se Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH ne očituje o zahtjevu nove koalicije, Nermin Nikšić i nije mogao biti novi mandatar. Kako spomenuto vijeće nije godinama radilo u punom sastavu, tako se i odluka o mogućoj rekonstrukciji federalne Vlade nije niti mogla donijeti, a stara garnitura vlasti u Federaciji BiH ostala je raditi praktički u tehničkom mandatu.

Treba napomenuti kako je u međuvremenu došlo do političkog zbližavanja između dva HDZ-a SBB-a i SDA na uštrb SDP-a BiH. No, još nema službenog stajališta niti jedne stranke uključene u ove najnovije koalicijske dogovore

Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati