Predao se jedan od napadača na Charlie Hebdo

0

Jedan od trojice osumnjičenih napadača na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo, 18-godišnji Hamyd Mourad predao se policiji u policijskoj postaji u gradiću Charleville-Mézieresu na granici s Belgijom. Policija se nakon toga obratila javnosti s molbom za pomoć u potrazi za preostalom dvojicom osumnjičenika, braćom Cherifom i Saidom Kouachi.

elitefh3sika2Uz apel, policijski stožer u Parizu objavio je i njihove fotografije te upozorenje da su 34-godišnji Said i 32-godišnji Cherif Kouachi naoružani i opasni, prenosi francuski AFP. Njihov navodni suučesnik, Hamyd Mourad, otišao je u policiju “nakon što je vidio da njegovo ime kruži na društvenim mrežama”, rekao je izvor AFP-u. Navodno je pritom tvrdio da je nevin i da je za vrijeme napada bio u školi.

Istodobno se tijekom noći odvijala policijska akcija u gradu Reimsu na sjeveroistoku Francuske. Neki mediji objavljivali su nepotvrđene informacije da je jedan od osumnjičenih ubijen, dok su druga dvojica privedena, neki da su sva trojica uhićena.

Policija je izdala dokument u kojem se trojica muškaraca traže zbog ubojstava povezanih sa napadom na Charlie Hebdo, navodi Reuters. U dokumentu se navode imena 34-godišnjeg Saida Kouachija, 32-godišnjeg Cherifa Kouachija i 18-godišnjeg Hamyda Mourada.

Policijski izvor rekao je da je jedan od njih identificiran pomoću osobne iskaznice koju je ostavio u autu za bijeg.

Braća Kouachi su iz Pariza, dok je Mourad iz sjevernoistočnog grada Reimsa, rekao je vladin izvor za Reuters. Policijski izvior istaknuo je i da je jednom od braće prethodno suđeno zbog optužbi za terorizam.

Cherifu Kouachiju suđeno je zbog kriminalne povezanosti s terorističkom skupinom 2005., nakon što je uhićen prije odlaska u Irak gdje se namjeravao pridružiti islamističkim militantima. Osuđen je na 18 mjeseci zatvora 2008., navode francuski mediji.

Desetak tisuća ljudi pridružilo se spontanim prosvjedima diljem Francuske u znak sjećanja na žrtve i za podršku za slobodu izražavanja.

Hrt.hr

facebook komentari