Predizborna strategija: Uskok otvorio istragu nad Božidarom Kalmetom

0

Uskok je obajvio kako je otvorena istraga nad Božidarom Kalmetom, zbog osnovane sumnje na počinjenja kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenog djela, zatim kazenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenog djela protuzakonitog posredovanja.

Kalmeta00U priopćenju Uskoka se navode se još četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita. Međutim, iako Uskok nije objavio ime, navodeći kako je riječ o hrvatskom državljaninu, te da je bio  ministar mora, turizma, prometa i razvitka, a potom ministar mora, prometa i infrastrukture, od 2005. do kraja 2010. godine, evidentno je da je riječ o Božidaru Kalmeti.

Kalmetu se sumnjiči da je sa suradnikom iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, a Uskok tvrdi da su međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Privođenje Kalmete najavljuje se zapravo vrlo dugo – od listopada prošle godine, ali je čini su nadležni čekali “tajming” koji bi navodno odgovarao SDP-ovim stratezima i predsjedniku Josipoviću, osiguravajući im mogućnost preokreta na političkoj sceni.

Podsjetimo, nakon poraza u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je za mnoge u SDP-u došao kao iznenađenje – jer su vjerovali da zbog specifičnih okolnosti u tom dijelu Hrvatske imaju jako uporište, u vladajućoj je stranci navodno zavladala velika nervoza.

Tek su se sad vidjele pune razmjere pada SDP-a koji su polučili europski izbori u svibnju, poraz u Vukovaru u lipnju, poraz u Rijeci te na koncu i poraz u Sisačko-moslavačkoj županiji. Uobičajeni medijski spin s “dorađenim” anketama nakon ovih poraza više nisu mogli biti primjenjivani u psihološkim operacijama – jer je razlika toliko velika da se vidi čak i u Ipsos pulsovim istraživanjima.

Što je sa istragom o donacijama HNS-u?

Jedan od bivših članova uprave HAC-a, Josip Sapunar ispričao je nedavno istražiteljima USKOK-a kako je HNS-u prije parlamentarnih izbora 2007. donirao milijun kuna.

“Crna” donacija, kako se navodi u iskazu, izvučena je iz HGK i HAC-a zbog čega su do sada  “pali” Nadan Vidošević, Zdravko Livaković i nekolicina direktora iz HAC-a.

Sapunar je rekao kako je novac preuzeo od Igora Premilovca, vlasnika češke tvrtke Remorker International. Potom je novac odnio HNS-ovcu Stanku Kovaču, koji je kasnije preminuo.

– Novac je bio u kuverti u plavom fasciklu s gumicom. Drugi dan nazvao me gospodin Čačić i zahvalio mi na velikoj, velikoj pomoći HNS-u – rekao je Sapunar na ispitivanju u USKOK-u.

I unatoč ovakvom iskazu USKOK još uvijek nije pokrenuo istragu prema tadašnjim čelnicima HNS-a Vesni Pusić i Radimiru Čačiću što je također jedan od pokazatelja zbog koga mnogi sumnjaju u političku pozadinu ovakvih predizbornih istraga.

 M.M./hrsvijet

facebook komentari