Pratite nas

BiH

Predizborni folklor: Pijani ministri na stolu, sjekirom na stranačke štandove, kavanski rječnik

Objavljeno

na

Iako predizborne i izborne kampanje nigdje u svijetu nisu blage, tenzije se dižu do maksimuma, koristi se oštra tematika, ono što se već godinama događa u BiH prije izbora vjerojatno je nezabilježeno u dugoj povijesti demokracije. Teoretičari političkog marketinga, izbornih kampanja i općenito politike trebali bi napisati nove teoreme i poučke za ono što se događa u izbornim kampanjama u našoj zemlji. Naravno, kako bi se pokazalo što ne treba raditi u predizborno vrijeme.
Predizborni folklor: Pijani ministri na stolu, sjekirom na stranačke štandove, kavanski rječnikGotovo nevjerojatno zvuči da jedan od kandidata sjekirom ruši štand političke konkurencije, jedan od ministara u Vladi RS-a u vidno alkoholiziranom stanju (što bi se narodski kazalo “mrtav pijan”) poziva građane da iziđu na izbore, aktualnu premijerku RS-a se na skupovima naziva takvim pogrdnim nazivima da nisu primjereni ni najvećim uličarima. Nažalost, sve ovo se ne događa prvi put, oni koji se služe ovim načinom političke borbe ne snose nikakve ili vrlo male sankcije. Jednostavno bismo mogli reći “psi laju, karavane prolaze”.Teške uvrede

Ono što je pohvalno, to je izborna kampanja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i općenito natjecanje stranaka s hrvatskim predznakom. Naime, u ogromnom dijelu predizborne borbe kandidati ne pljuju po drugima, nego u najvećoj mjeri ističu svoje kvalitete i ono zbog čega bi građani u nedjelju upravo njima trebali pokloniti svoj glas.

Sve ovo ne može se kazati za političke bitke u Republici Srpskoj, gdje se već mjesecima vodi oštra borba. Međutim, kako ulazimo u posljednje dane kampanje, tenzije se dodatno dižu, pa smo tako imali slučaj da je kandidat Socijalističke partije RS-a za zastupnika u Parlamentu BiH Dalibor Trapara sjekirom napao i razlupao njihov predizborni štand postavljen u Istočnom Sarajevu. Srećom, u incidentu nije bilo ozlijeđenih. Nadalje, na skupu Saveza za promjene u Trebinju brutalne porcije uvreda dobili su članovi vladajućeg SNSD-a. Tako se salom orilo: “Željka ku.vo” (odnosi se na Željku Cvijanović, aktualnu premijerku RS-a i kandidatkinju za člana Predsjedništva BiH), lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik počašćen je s uzvicima: “Lopove, lopove”, a predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić: “Turčine, turčine!” Otrove strjelice odašilju se i od SNSD-a prema oporbi, koju se poziva da pokažu muškost, da su dezorijentirana skupina očajnika, itd.

Ministri “pod gasom”

Ipak, za najveći skandal SNSD-a pobrinuo se aktualni ministar financija RS-a i čovjek od Dodikovog najvećeg povjerenja – Zoran Tegeltija. On je prije par dana na skupu u selu Bjelajci kod Mrkonjić Grada u jednom trenutku ustao na stolicu, uzeo mikrofon te urličući i zaplećući jezikom pozivao građane da iziđu na izbore. Vidno alkoholizirani Tegeltija, ispred kojeg su boce vina i rakije, na stolici je stajao samo zato jer ga je u pojedinim trenucima pridržavala druga osoba. I za ovo ćemo biti blagi u ocjeni pa kazati da je ovo ponašanje neprimjereno za jednog ministra.

Niti Dodik nije mogao izbjeći skandale pa je otvoreno prigodom jednog obraćanja kazao kako će vlasti RS-a isplatiti zaostale plaće radnicima RAOP-a, ali ne onima koje vidi da su davali izjave BN televiziji. Kampanja unutar bošnjačkog korpusa također nije lišena prljavština. Kandidati se međusobno optužuju za najteža korupcijska djela, političke likvidacije, tko je pokrao ovu zemlju, i sl. Uz to, od pojedinih kandidata (konkretno Sefera Halilovića, kandidata BPS-a za člana Predsjedništva BiH) mogu se čuti takve militantne izjave kakve se nisu davale ni u vrijeme najžešćih ratnih sukoba u našoj zemlji. Sve ovo, nažalost, u poslijeratnoj BiH je dio političkog folklora koji, čini se, ide obrnutim smjerom od onoga što je normalo – umjesto da se godinama tenzije smiruju, one se sve više pojačavaju. Svima nam jedino ostaje nada kako ćemo svi u budućnosti podignuti razinu političke kulture kakva vlada u razvijenim zapadnim demokracijama te da se ovakve stvari više nikada neće događati u izbornim kampanjama.

Izvor: Dnevni list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub Hrvata u Domu naroda oštro osuđuje konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika

Objavljeno

na

Objavio

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBIH su izabrani dužnosnici sa dvostrukim legitimitetom i kao takvi prvenstveno odgovaraju narodima i građanima koji su ih  birali. S obzirom na kompleksnu političku situaciju, smatramo krajnje neprimjerenom i neodgovornom ovu višemjesečnu medijsku hajku na ovaj Dom, prvenstveno hrvatske izaslanike ali i sve druge.

Kao Klub Hrvata, oštro osuđujemo konstantno kriminaliziranje hrvatskih dužnosnika općenito, posebice izaslanika, predsjedateljice Bradara te članova njenog ureda.

Pojedini mediji su u posljednjih nekoliko mjeseci, više puta iznosili netočne, neprovjerene a posebice nedokazanetvrdnje koje krajnje diskriminiraju gore navedene osobe očito s ciljem krajnjeg narušavanja njihova integriteta.

Posebno zabrinjava korištenje informacija točnije navoda od „neimenovanih izvora“  koji dolaze iz Parlamenta FBIH ili konkretnije Doma naroda. Krajnje je neprimjereno, pa čak i nedozvoljeno iznošenje bilo kakvih osobnih podataka vezanih za izaslanike bez njihova dopuštenja pa čak i znanja a posebice namjerno puštanje određenih službenih akata u javnost.

S tim u vezi, glede posljednjih u nizu napada koji se dogodio prije nekoliko dana, odgovorno tvrdimo da ni jedan izaslanik iz Kluba Hrvata ne prima dupli paušal, nadalje, kako bi preduhitrili sve buduće napade kojih će ne sumnjamo biti jer je kampanja za pojedine očito počela, odgovorno tvrdimo da ni jedan član ovoga Kluba ne zloupotrebljava niti jedno od svojih, zakonom mu pripadajućih prava.

I na kraju, glede unitarističke koncepcije i želja određenih izaslanika da se Dom naroda ukine, pozivamo ih da vrate mandate u istom jer nije u redu da predstavljaju i sjede u instituciji za koju smatraju da nije potrebna. Klub Hrvata vrlo dobro zna koja je svrha ovog Doma, koga i zašto naši izaslanici predstavljaju i to će odgovorno činiti i dalje, stoji u priopćenju Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BIH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Parlament Federacije BiH: Jedinstveni registar branitelja dobio zakonski okvir

Objavljeno

na

Objavio

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji danas je dobio podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, čime je usvojen u oba doma ovog parlamenta.

Između ostalog, tim zakonom je data definicija jedinstvenog registra branitelja za koji federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salko Bukvarević kaže da je neophodan kako bi se uredila ta oblast, a da ga traže i branitelji.

– Smatramo da je opravdan zahtjev branitelja i da javnost mora znati tko, šta i na osnovu čega prima. Želimo da znamo tko je šta dobio, stan, prostor, bespovratna sredstva da možemo pomoći onima koji nisu dobili pomoć, zato nam treba zakonski okvir uspostave registra – rekao je Bukvarević na sjednici Doma naroda.

Istaknuo je da će podaci iz registra biti dostupni svim institucijama da bi se došlo do branitelja koji su u stanju potrebe. Federalna vlada krajem travnja ove godine utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, čime je omogućena i provedba presuda Ustavnog suda FBiH od 4. svibnja 2005. i 1.  listopada 2013. godine.

Ujedno, u objašnjenju stoji da je ovim izvršena preporuka Komiteta za ljudska prava UN-a koji je BiH naložio ukidanje obaveze članovima porodice da svoje nestale srodnike proglase mrtvim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Brisana je odredba prema kojoj su članovi porodice nestalog borca bili dužni da nestalog proglase umrlim kako bi imali pravo na socijalne naknade ili bilo koji drugi oblik kompenzacije. Izmjene i dopune definiraju ko se smatra braniteljem, organizatorom otpora, dobrovoljcem, veteranom Domovinskog rata, jer su ovi pojmovi presudom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim.

Propisani su uvjeti pod kojim se stiče status ratnog i mirnodopskog vojnog invalida.   Date su i definicije obitelji poginulog, umrlog ili nestalog branitelja i obitelji umrlog vojnog invalida.   S 15 na 30 dana je produžen rok za pokretanje postupka po nastaloj promjeni, a propisana je mogućnost dokazivanja činjenica okolnosti stradanja u upravnom postupku.   Dopunjen je član 44. Zakona tako da se, pored vojne dokumentacije, uvjerenje izdaje i na osnovu pravosnažnog rješenja donesenog u skladu sa članom 43. Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.   Nova je i odredba da okolnosti nastanka ili pogoršanja oboljenja utvrđuje Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Podršku izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji.   Izmjena je predložena jer je Ustavni sud Federacije BiH presudom od 7. studenog 2012. godine utvrdio da prvi član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Prijedlogom zakona brisana je osporena odredba po kojoj je ostvarivanje prava bilo uvjetovano prihodovnim cenzusom, čija je primjena počela 1. svibnja 2010. godine. (Fena)

facebook komentari

Nastavi čitati