Predložen model “minimalne multietničke potpore u kombinaciji s elektorskim pristupom”

  0
  Martin Raguž

  Izaslanstva HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, predvođena predsjednicima Draganom Čovićem i Martinom Ragužem, održala su danas u Mostaru sastanak o provedbi odluke suda u Strasbourgu te međusobnim odnosima dvije stranke. N

  Provodeći potpisani sporazum iz Bruxellesa  1. 10. 2013. godine kao i princip da jedan konstitutivni narod ne može drugom birati njegove predstavnike, HDZ BiH i HDZ 1990 predlažu zajednički model  – „Model minimalne multietničke potpore“, koji predstavlja kombinaciju većinskog i elektorskog modela izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

  Ovaj model trebao bi biti općeprihvatljiv svim stranama u BiH, jer osigurava provedbu svih principa potpisanih u Bruxellesu, te pruža nadu BiH da može nastaviti svoj euroatlantski put, i sprječava izolaciju BiH koja bi bila posljedica nepostizanja dogovora na predstojećem sastanku u Bruxellesu. HDZ BIH i HDZ 1990 ostaju otvoreni i za sve druge prijedloge i modele izbora članova Predsjedništva BiH koji su na tragu principa potpisanog sporazuma u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine.

  Zbog poštivanja preuzetih obveza i rokova iz Bruxellesa, HDZ BIH i HDZ 1990 smatraju nužnim organiziranje žurnog sastanka stranaka iz Federacije BiH na kojem bi se trebalo doći do usuglašenih i općeprihvatljivih rješenja u izboru članova Predsjedništva BIH iz Federacije BiH.

  Na sastanku se razgovaralo i o međusobnim odnosima dvaju stranaka na svim  razinama, te je zaključeno kako će se 28. listopada u Mostaru održati zajednički sastanak vodstava dvaju stranaka, na kojem će se analizirati međusobni odnosi.

  Raguževa najava u Dnevnom listu

  Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, govoreći o provedbi presude u slučaju Sejdić-Finci u svjetlu novog kruga pregovora između bh političara i predstavnika EU-a rekao je Dnevnom listu kako je najveći fokus posvećem modelu minimalne multietničke potpore u kombinaciji s elektorskim pristupom.

  Raguž je izrazio uvjerenje kako će spomenuti model u konačnici biti i prihvaćen naglasivši kako je trenutačno intenzivirana komunikacija između predsjednika stranaka i specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena u finalizaciji mogućnog konkretnog rješenja koje bi bilo na tragu 5. točke odnosno zaključka izjave, koju su potpisali predsjednici sedam stranaka u nazočnosti Štefana Fuelea i predstavnika Venecijanske komisije i Vijeća Europe, a gdje se, po njemu, krije ključ rješavanja enigme u BiH.

  To bi značilo, u skladu s međunarodnim standardima, osigurati primjenu presude kroz rješenja koja će otkloniti diskriminaciju u Ustavu BiH (prava ostalih u smislu kandidiranja i mogućnosti izbora) uz istovremeno puno uvažavanje legitimne zabrinutosti konstitutivnih naroda da im se ne nameće izborna volja u izbornom procesu, navodi Raguž.

  Smatra kako je peti zaključak do sada najveći iskorak u smislu balansiranja nacionalnih i individualnih prava jer se prvi put našla formula kako dovesti u sklad kolektivna i individualna prava.

  U Intervjuu za Dnevni list Raguž pojašnjava kako je model minimalne multietničke potpore baziran na ustavnoj strukturi, a to su županije. Svi prigovori do sada su uglavnom osporavali određena rješenja zbog njihova stavljanja u kontekst nekakvog prekrajanja granica zbog čega su se pojavljivali i negativni stereotipi.

  Raguž navodi kako spomenuti model polazi od strukture gdje bi se u kombinaciji prvog s najvećim brojem glasova i drugog osiguralo da oba člana Predsjedništva imaju potporu u županijama različite etničke većine, odnosno u najmanje tri ili dvije s drugom etničkom većinom. Ističe kako bi to bilo jamstvo da će biti ispoštovana većinska volja unutar različitih etničkih većina na cijelom području Federacije BiH.

  “To je model koji može zadovoljiti sve međunarodne standarde i princip da se otkloni mogućnost da netko nekome nameće izbornu volju”, kazao je, između ostaloga, Raguž navodeći kako pozitivne naznake za takav model postoje i kod drugih stranaka, odnosno kod stranaka iz reda bošnjačkog naroda.

  Fena / Dnevnik.ba

  facebook komentari