Predrasude i brze osude

1

Isus nas uči: Ne sudite, da ne budete suđeni! Ali naše brze osude i predrasude nikako da iščeznu.

Dapače, što smo bogatiji sredstvima informiranja, što, kako je popularno kazati, informacije brže putuju, predrasuda i brzih osuda sve je više. Zaključke često donosimo bez znanja o stvarima, ljudima i događajima. Kao da nemamo vremena pričekati i saznati istinu. Žuri nam se na svaki događaj staviti točku, svakoj priči biti poklopac.

Evo, čini mi se prigodne, zgodice koja nas uči kako valja stati i drukčijim očima gledati stvari oko sebe. Nije sve onako kako nam se čini jer mi ne gledamo samo očima već, ponajprije, srcem. U čekaonici jedne velike zrakoplovne luke djevojka je čekala svoj let. Budući da je trebala dugo čekati, odlučila je na kiosku, u šarenilu ponude tiskovina, kupiti knjigu kako bi joj vrijeme brže prošlo. Uz knjigu je kupila i paketić keksa. Sjela je u VIP čekaonicu kako je nitko ne bi uznemirivao. Na stolici s jedne njezine strane stajao je keks, a na stolici s druge strane sjedio je jedan gospodin i čitao novine. Kad je djevojka uzela keks, i gospodin je učinio isto. Ona se šokirala, ali nije ništa rekla. Nastavila je čitati knjigu. U sebi je pomislila: “Ma gledaj ti ovo, da imam malo više hrabrosti, do sada bih ga već ošamarila…” I tako svaki put, kad bi ona uzela keks, čovjek pokraj nje, ne obazirući se ni na što, činio je isto.

Nastavili su tako sve dok u kutiji nije ostao samo jedan keks i djevojka pomisli: “Baš me zanima što će sada napraviti!!!” Čovjek uzme taj preostali keks i podijeli ga na dvoje! “Ovo je zaista previše”, pomisli djevojka, šokirana uzme svoje stvari, knjigu, torbu i ode prema izlazu. Nakon što ju je prošla ljutnja i osjećala se bolje, da bi izbjegla neke druge neugodne događaje, sjela je u dio čekaonice gdje nije bilo nikoga. Zatvori knjigu i otvori torbu da je ubaci u nju. U tom trenutku u torbi ugleda netaknut paketić keksa.

Postidje se kao kradljivac i tek tada shvati da je keks, isti kao njen, pripadao gospodinu koji je sjedio pokraj nje i koji je, bez čuđenja, nervoze ili bahatosti, s njom podijelio i svoj posljednji keks, posve suprotno od nje kojoj su bili povrijeđeni ponos i osjećaji.

 

facebook komentari

  • Agromentum

    Dobar primjer… :))