Pratite nas

Događaji

Predsjednica Grabar Kitarović na skupu u New Yorku ukazala na zločine silovanja u Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nijedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati, rekla je u ponedjeljak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

‘Hillary Clinton je na samoj konferenciji srdačno pozdravila predsjednicu i rekla kako je ponosna na nju što je pobijedila na predsjedničkim izborima. Isto tako je nagasila kako su njih dvije u prošlosti jako puno radile zajedno te da je sretna što je predsjednica Grabar Kitarović uspjela doći na konferenciju o pravima žena. Susrele su se nekoliko puta, i uoči konferencije i u backstageu.’, Sabina Tandara Knezović

Ona je to rekla u govoru na svečanosti službene objave izvješća jednogodišnje inicijative ‘No Ceilings: Full Participation Project’, koju su potaknule zaklade Billa, Hillary i Chelsea Clinton te Billa i Melinde Gates. Na višesatnom skupu razgovaralo se o stanju u kojem se žene nalaze u svijetu u cijelom nizu područja – od zdravstva i obrazovanja do gospodarstva i politike.

kolinda žene

‘U mnogim mjestima na svijetu nije se dobro roditi kao žena kad su u pitanju mir i sigurnost, jer život žene vrijedi manje i od života koze’, rekla je hrvatska predsjednica, istaknuvši kako ljudi u Hrvatskoj iz osobnog iskustva znaju kako rat može utjecati na žene, među kojima su mnoge bile žrtve zlostavljanja, mučenja, ponižavanja i silovanja.

‘Smatram da stalno moramo upozoravati na to da se seksualno nasilje ne smije tolerirati i da moramo učiniti više kako bismo taj zločin spriječili tijekom oružanih sukoba’, rekla je hrvatska predsjednica, dobivši nakon tih riječi veliki pljesak nazočnih.

Potom je naglasila kako se žene se prečesto promatra samo kao žrtve ratnog sukoba, iako one imaju golem potencijal u procesu obnove mira.

‘Žene bi morale biti čimbenici promjena, morale bi biti uključene ne samo u pregovore, već i u proces pomirenja, To se može postići uključivanjem većeg broja žena u misije očuvanja mira, u pregovaračke procese o miru, u političke i građanske inicijative i, prije svega, promicanjem obrazovanja i žena i muškaraca kao ključnog sredstva za ostvarenje tih ciljeva’, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

‘Ženama treba dati moć’

‘Da bi mir i sugurnost bili održivi u područjima u kojima se ratovalo, ženama treba dati moć, njihov glas se mora čuti i njihovo sudjelovanje u mirovnom procesu mora se zajamčiti – to je ključ uspjeha’, ustvrdila je, napomenuvši da, iako se uloga žena u mirovnim misijama sve više cijeni, one su i dalje podzastupljene u mirovnim procesima i da se stoga moraju nastaviti napori u borbi protiv diskriminacije, za jednaka prava i mogućnosti za žene diljem svijeta.

61051261[ad id=”40551″]

‘Predsjednica je u ponedjeljak bila u društvu obitelji Clinton. Bile su tamo i Hillary i Chelesea, bila je predsjednica Liberije, supruga Billa Gatesa, dobitnica Nobelove nagrade Malala na konferenciju se uključila Skypeom.’,Sabina Tandara Knezović

‘No Ceilings: Full Participation Project’ je projekt koji za cilj ima poticanje i promicanje punog sudjelovanja žena i djevojaka diljem svijeta jer, kako ističu njegovi pokretači, ‘ukorijenjeni stereotipi i zapreke diljem svijeta čak i danas onemogućuju ženama jednak pristup, sudjelovanje i naknadu kakve imaju muškarci’. Projekt No Ceilings okuplja partnere iz cijelog svijeta kako bi se, na temelju dostupnih podataka, izradila procjena o napretku koji su ostvarile žene u posljednjih dvadesetak godina, od Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama, održane 1995. u Pekingu i izazovima koje još treba prevladati kako bi se ženama omogućila potpuna ravnopravnost u 21. stoljeću.

Skupom u New Yorku, koji je vremenski koincidirao s početkom 59. sjednice Povjerenstva UN o statusu žena, moderirale su Hillary i Chelsea Clinton i Melinda Gates, a među dvadesetak sudionika bile su i dvije državne poglavarice – uz Kolindu Grabar Kitarović, pozivu se odazvala i predsjednica Republike Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati