Predsjednica imenovala nove veleposlanike i konzule

4

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon podužih pregovora na relaciji Pantovčak-Banski dvori, postavila je devet novih veleposlanika te po jednog generalnog konzula i konzula, koji na dužnosti odlaze početkom rujna

Nova diplomatska imenovanja objavljena su u Narodnim novinama, što znači da su države u koje odlaze novi diplomati uputile agreman, odnosno pristanak.

Kako piše Večernji list, na mjesto veleposlanika u Washington, umjesto dosadašnjeg Joška Pare odlazi Pjer Šimunović, dosadašnji predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost koji ima diplomatskog iskustva budući da je bio veleposlanik u Izraelu te državni tajnik u ministarstvu obrane.

Profesionalni diplomat Igor Pokaz naslijedit će Ivana Grdešića na mjestu hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pokaz je, također, iskusni diplomat koji je jedno vrijeme bio naš veleposlanik u Rusiji, a radio je i pri Stalnoj misiji RH pri NATO-u te u MORH-u.

Bivši ministar kulture Jasen Mesić odlazi za veleposlanika u Rim, dok će Gordan Grlić Radman dosadašnje mjesto veleposlanika u Budimpešti zamijeniti onim u Berlinu. U Budimpeštu, pak, odlazi dosadašnji ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić.

Karijerni diplomat i aktualni veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo odlukom predsjednice ostaje u Bruxellesu, pa će tako odsad biti šef Stalnog predstavništva RH pri NATO-u.

Tomislav Bošnjak, koji je dosad bio veleposlanik u Kataru te diplomat u Afganistanu i Libiji, odlazi za veleposlanika u Egipat, dok u Atenu odlazi Aleksandar Sunko, inače profesor klasičnih jezika koji je predavao i premijeru Andreju Plenkovićutijekom njegovog srednjoškolskog obrazovanja.

Nekadašnja pomoćnica ministra vanjskih poslova i bivša hrvatska veleposlanica u Irskoj, Jasna Mileta, odlukom predsjednice odlazi u Maroko, dok je za generalnog konzula u Duesseldorfu imenovan Ivan Bulić, predavač povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Za konzula u Perth odlazi Zoran Šangut, dragovoljac s Trpinjske ceste i zatočenik srbijanskih logora koji je dosad bio ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Damir Krstičević: Odnos s predsjednicom je odličan i takav će sigurno biti i ubuduće

facebook komentari

 • Istina

  Uglavnom preustroj već postojećih.

  Je li Mario Nobilo brat Ante Nobila, tj. sin ratnog zločinca Ive Nobila?

 • Vladimir Polgar

  Zasto je Goldstein u Parizu nedodirljiv? Sto je sa Kanadom? Treba samo pokusati nesto uciniti u nasem Veleposlanstvu koje je bilo daleko bolje prijasnjih godina.Sada Vam se nitko niti new odsazove na pozive mjesecima jer im mozda niste zanimljiva osoba.

  • Maks

   Mjenja se jos barem 80 u devetom mjesecu.

 • VikAr

  Kakva VLAST, takvi poslaniki!

  Ultranacisti = antifascisti = komunyare = partizancsine = Srbi-Srbijanci.csetniki = orjunasci = hrvatski IZRODI tkojima je velezlocsinac Tito zabetoniral zakrxlyaler im mozgove = italianascki fascisti = krvolocsne i plyacskascke zvieri velezlocsinaca Tita i Miloscevicha!