Predsjednica: Loši rezultati srednjoškolaca pokazuju da nam je potrebna cjelovita reforma školstva

9

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak nakon otvaranja skupa ”The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine”, kako u Hrvatskoj ima odličnih pojedinaca, no loši rezultati naših srednjoškolaca pokazuju da je sustav neujednačen, zbog čega se ona zalaže za cjelovitu reformu školstva.

Grabar Kitarović je na otvaranju konferencije istaknula kako je riječ o najprestižnijem skupu na području genetike u svijetu ove godine,na koji su organizatori uspjeli privući puno istaknutih pojedinaca s područja biomedicine, forenzike, genetike i drugih znanosti.

“Ova konferencija nije iskorak u 21. nego u 22. stoljeće, u medicinu budućnosti kakvu danas ne poznajemo, ali će svakako omogućiti nama u Hrvatskoj zatvaranja nekih pitanja iz prošlosti, ali i postaviti zdravije temelje za budućnost.

Mi imamo vrhunske stručnjake i znanstvenike, jedno od najvećih imena u svijetu forenzike Henry Lee je profesoru Draganu Primorcu predao i posebnu nagradu. Primorac je vrlo aktivan u međunarodnoj suradnji, ali i drugi naši znanstvenici koji profiliraju Hrvatsku kao državu i društvo znanja kakvu želimo biti”, rekla je Grabar Kitarović.

“To je povezano s našom obrazovnom reformom i činjenicom da kao država moramo puno više ulagati, financijski i u svakom drugom pogledu, u inovacije i razvoj. Potencijala imamo, imamo odlične učenike i profesore, ali na općim PISA testovima naši srednjoškolci pokazuju poprilično loše rezultate. To znači da je sustav jako neujednačen i trenutno previše ovisi o naporima pojedinca. Zbog toga se osobno zalažem za cjelovitu reformu školstva, ali i puno veća ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije”, kazala je.

Predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) Dragan Primorac rekao je kako se sa skupom u Dubrovniku Hrvatska pozicionira kao svjetska sila na tom području.

“Vodeća američka klinika, Mayo klinika, naš je partner kao i vodeća institucija svjetske forenzike, Američka akademija za forenzičke znanosti. Danas šaljemo poruku kuda ide medicina 22. stoljeća, pogotovo oko specifičnog liječenja, odnosno terapiji skrojenoj prema genomu svakog pojedinca. To znači prava terapija u pravo vrijeme za pravog pacijenta. To znači rana predikcija nastanka bolesti, genska i stanična terapija. To je medicina o kojoj ćemo čuti za 10 godina”, istaknuo je Primorac.

Najavio je da će se na skupu raspravljati o tri glavne teme – borbi protiv terorizma i bioterorizma, personaliziranoj medicini i podrijetlu naroda.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je kako takav skup daje nadu u odgovore zašto bolesti nastaju i kako se boriti protiv njih, a ministar turizma Gari Cappelli kako je to dokaz da Hrvatska itekako može biti konkurentna poslovna i kongresna destinacija.

“Okupljanje znanstvenika iz cijeloga svijeta, a ove godine riječ je o najvećem okupljanju uglednih dobitnika Nobelove nagrade u Europi, koji će prikazati svoja viđenja razvoja biomedicinske znanosti 22. stoljeća, osim što pozicionira Hrvatsku na svjetskim znanstvenim mapama, ima i višestruke pozitivne efekte na hrvatski turizam”, rekao je Cappelli.

Ovogodišnje 10. izdanje ISABS-ove konferencije održava se od 19. do 24. lipnja, a sudjeluje 60-tak predavača i 500 sudionika iz više od 40 država svijeta, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade Herald zun Hausen (University of Heildeberg), Ada Yonath (Weizmann Institute of Science) i Robert Huber (Max Planck Institute of Biochemistry).

facebook komentari

 • damirphr

  draga nasa predsjednice – mi koji smo isli u skolu u davna vremana znademo da danas ucenici i studenti imaju mali milijun pomagala koja mi nismo imali – pocevsi od interneta – sta im fali da postignu bolje rezultate svi to znademo – pa i ministar iz clanka je zavrsio Suvaricu pa je uspio u svijetu – zalozite da se stvore mladi ljudi obrazovani u domoljubnom duhu a svi koji traze znanje naci ce ga u izobilju

 • Sivooki

  Stvar je puuuuuno dublja i ozbiljnija od reforme školstva…
  Počinje odgojem za rad i odgovornost.Toga ima samo u tragovima.
  Rekao bi fratar u Metkoviću .” Sad kad se vratite s mise (u 11 sati,btw), polako uđite da ne probudite svoju djecu koja spavaju umorivši se od noćnog života…”

  • Dusko Besenic

   Točno to je bit problema! Uvijek je bilo ljenčina i onih kojima je bio cilj što manje učenja, a više zabave. Nekada su roditelji, opravdano, krivili svoju djecu zbog loših ocijena, a danas najprije okrive nastavnike i sustav, jer svi su ,, protiv njihove djece”!

   • Plavac Plavi

    Točno tako!! Nekada se dijete nije niti usudilo doma reći, ako je npr. dobilo lošu ocjenu! Doma bi dobilo najmanje “jezikovu juhu”, ili nešto konkretnije, a danas kad to doma kaže, tata dođe u školu vikati na učitelja, da maltretira njegovo dijete, da nije ono najgore!!

   • Sivooki

    Primjeri iz nedavnih događanja s mature : Kakve je boje rubin??!!! Užas!! Nepravda!! Učiteljsko iživljavanje!!!

    • Dusko Besenic

     Nemoj zafrkavat?? I to je problematično pitanje? Pa, kojega nivoa bi trebala biti opća kultura??? Kao kod amera, valjda, kojima ni na faksu još nije jasno gdje se nalazi Europa?!

     • Sivooki

      DA:

  • Paulaner Paulaner

   E, to je pravi problem kod nas. A jos veci problem cemo izazvat, trazeci rijsenja na krivim mjestima.
   Najkvalitetnija reforma bi bila, da se izvrsi pritisak (iako ne znam kako) na roditelje i prosvjetne radnike, koji pod pritiskom/poznanstvom sa roditeljima djeci daju ocjene koje ne odgovaraju razini njihova znanja.
   Kako jedan razred u HR moze imati desetak odlikasa, ostali vrlodobri. Onih losih je je tek neznatan broj?
   U Njemackoj recimo, odlikasa u razredu je 1-3, isto toliko vrlodbrih a ostali su u lepezi izmedju 3-5, dok je onih koji ponavljaju razred bar 5-6ero.
   Dok se kod nas ocekuje od uredjenih ucionica, tableta i e-ploca, da donesu djeci vrhunsko znanje, njemac o tome niti ne razmislja.
   Olovka i papir , ploca i kreda te jako puno zrtve i organiziranosti svakog ucenika, doprinosi da zajednica ima kvalitetne kadrove.

   • Sivooki

    Odgovor leži u nevrjednovanju rada, poticanju na osrednjost, a reći ću i ozbiljnom trendu urušavanja svih standardnih vrijednosti. Očito s namjerom.
    Svaka sličnost s teorijama zavjere…..