Pratite nas

Događaji

Predsjednica odlikovala Irenu Kačić, majku najmlađe žrtve pokolja na Ovčari

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrednota predsjednici Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije Ireni Kačić koja je u jesen 1991. godine u Vukovaru izgubila muža Petra te šesnaestogodišnjeg sina Igora, najmlađu žrtvu pokolja na Ovčari.

Izrazivši poštovanje i osjećaj duboke poniznosti svim majkama i udovicama “pred žrtvom koju su prinijele i svakoga dana iznova prinose na oltar slobode naše domovine Hrvatske”, Predsjednica je u obraćanju gospođi Kačić kazala da riječima nije moguće dostojno opisati njezin trnoviti životni put i težinu kušnji koje su pred nju stavljene u onim slavnim, ponosnim, ali i tragičnim danima obrane i pada Vukovara, kada su u zločinačkoj osveti okončani životi njezinog supruga Petra i sina Igora, a ona s kćerima Sandrom i Silvijom protjerana.

“Ne mogu niti početi shvaćati bol s kojom ste se suočili. To mogu samo oni koji su prošli istu patnju. Svaka riječ koju bih dalje pokušala izreći bila bi nedostatna. Stoga ću samo još jednom ponoviti jedno skromno hvala.

Hvala vam što ste suprugu i sinu bili osloncem i dali im snagu da brane svoj grad i Domovinu u onoj toliko neravnopravnoj bitci. Hvala što ste svojoj djeci usadili ljubav prema Hrvatskoj.

Hvala vam što ste i nakon svih tragičnih događaja našli snage nastaviti živjeti i nesebično pomagati drugim majkama i udovicama te članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja na njihovu teškom putu povratka u barem približno normalan život”, istaknula je Predsjednica.

Svoj život istinski ste posvetili Hrvatskoj i onima kojima je teret žrtve koju je Domovina od njih zatražila ponekad bio i pretežak, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju odlikovanoj Ireni Katičić te uputila zahvalu i njezinim kćerkama jer su zajedno s majkom “iznijele ovaj pretežak teret”.

“Vjera u život vječni dopušta nam zamišljati kako oni koji su položili svoje živote i dalje gledaju na nas i bdiju nad Hrvatskom. Draga gospođo Kačić, sigurna sam da vašeg Petra i Igora pogled na vaš život od trenutka kada ste toliko prerano razdvojeni ispunjava ponosom i radošću. Za to vaše životno djelo danas mi pripada čast odlikovati vas Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Vjerujem da lik ove sjajne žene na simboličan način povezuje sve hrvatske žene koje su kroz povijest podnijele žrtve za svoje obitelji i za našu dragu Domovinu, i koje su, unatoč gubitku najmilijih, s nadom, vjerom i ljubavlju ustrajale činiti dobro”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Sin Irene Kačić, Igor, bio je najmlađa žrtva pokolja na Ovčari u studenome 1991. godine, nakon što je okupiran Vukovar. Muž Petar bio je zapovjednik obrane vukovarskog Sajmišta, a poginuo je početkom listopada 1991. godine.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati