Pratite nas

Pregled

Predsjednica održala bilateralni sastanak s američkim predsjednikom Trumpom

Objavljeno

na

Na marginama Sastanka na vrhu Inicijative triju mora, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom.

“Bilateralni susret je bio jako dobar. Predsjednik Trump je pokazao veliki interes za teme o kojima smo razgovarali. Bitno mi je privući interes američke administracije za prostor jugoistočne Europe”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako se najviše razgovaralo o bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, o mogućnostima poslovanja, potrebi potpisivanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te o stanju na jugoistoku Europe.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na vijest kako je predsjednik Trump prihvatio poziv da posjeti Sloveniju. “Ja sam isto tako pozvala predsjednika Trumpa da posjeti Hrvatsku, on je isto tako rekao još i prošli put da prihvaća. Međutim moramo biti realni kada riječ o njegovu rasporedu, vidjet ćemo možda se to i ostvari, možda posjeti obje države istodobno”, kazala je.

Kazala je kako je predsjednika Trumpa izvijestila o pitanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije. “Cijenimo činjenicu da Sjedinjene Američke Države tu imaju neutralnu poziciju, da podržava načelo suvereniteta država u međunarodnim odnosima kao jedno od temeljnih načela i da je ovo bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije”.

Istaknula je kako je terminal za ukapljeni zemni plin (LNG) na otoku Krku jako bitan kako Hrvatskoj tako i Sjedinjenim Državama i svim državama srednje Europe jer je energetska neovisnost uvjet za političku neovisnost.

Što se tiče jugoistoka Europe, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako je posebni naglasak u razgovoru s američkim predsjednikom stavila na Bosnu i Hercegovinu, ali da nije bilo riječi o ustroju te zemlje, nego kako joj pomoći u euroatlantskim integracijama. “O ustroju Bosne i Hercegovine nismo razgovarali, nego općenito o potrebi da se država politički i u svakom drugom pogledu emancipira. Moj je naglasak naravno bio na jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda”, kazala je Predsjednica.

Kazala je kako se osvrnula i na britansko-njemačku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu, koja naglasak stavlja na ekonomske i socijalne reforme. “Gospodarske i socijalne mjere nisu ni izdaleka dovoljne i ne možemo se zavaravati da će se time riješiti stanje u Bosni i Hercegovini. Potrebne su političke reforme i političke promjene. Ukazala sam i na činjenicu da je uključenost Sjedinjenih Američkih Država i dosad bila ključna za rješavanja problema u toj državi i u cijeloj jugoistočnoj Europi te sam ga zamolila da Amerikanci i dalje ostanu uključeni”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je razgovarala i s njegovim suradnicima i dogovorila nove i detaljnije susrete jer je nemoguće u jednom bilateralnom razgovoru objasniti sve. Upravo zato američkoj strani je predan popis tema, “briefing book”, tako da se ono što se nije stiglo raspraviti na sastanku, može naknadno proučiti. Najavila je kako će vjerojatno već ove jeseni imati susret s nekim od Trumpovih suradnika kako bi pobliže razgovarala o tim temama.

Na upit kako vidi rješenje za pitanje graničnog spora sa Slovenijom, predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila da je za sve u Hrvatskoj jedino obvezujuća odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbitraže. “Za mene i za sve ostale u Hrvatskoj jedina obvezujuća odluka je ona Hrvatskog sabora. Arbitraža za nas ne postoji, ali smo voljni razgovarati sa Slovenijom i iznaći rješenje.

Teško je reći kakvo će ono biti, ali zasada ne vidimo neke probleme na terenu. Posebno je bitno da se Slovenija suzdrži od jednostranih poteza, jer su svi bilateralni sporazumi, poput onoga o malograničnom prometu i suradnju, na snazi”, kazala je.
Predsjednica Grabar-Kitarović je zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom bila domaćin Sastanka na vrhu Inicijative triju mora, a počasni gost je bio američki predsjednik Donald Trump.

I predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Duda izrazili su zadovoljstvo uspješnim ishodom Sastanka i objavili kako će se sljedeći održati sljedeće godine u Bukureštu.

Susret predsjednice RH s predsjednikom SAD-a veliki je uspjeh hrvatske diplomacije i predsjednice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Objavljeno

na

Objavio

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Na autocesti A3, kod Slobodnice, vozač terenca stranih registracija u ponedjeljak navečer nije želio poslušati zapovijed policije da se zaustavi nego je pokušao izgurati policijsko vozilo s autoceste, no izgubio je nadzor nad vozilom i sletio u odvodni kanal, priopćila je brodsko-posavska policija.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić ističe kako su oko 20 sati zaprimili dojavu da se na A3, kod Slobodnice, u općini Sibinj, vozač terenca stranih registracijskih oznaka oglušio o zapovijedi policije da se zaustavi, već je nastavio vožnju, pokušavši izgurati vozilo policijskih službenika s ceste. Pritom je izgubio nadzor nad vozilom, sletjevši s ceste u žičanu ogradu, a potom odvodni kanal.

U terencu se nalazilo više osoba, od kojih je nekoliko ozlijeđeno, te su prevezeni u bolnicu u Slavonskom Brodu, a nitko nije teže ozlijeđen, napominju iz policije.

S obzirom da je riječ o stranim državljanima, PU brodsko-posavska nastavlja s utvrđivanjem okolnosti njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Policija također utvrđuju i druge okolnosti učinjenog prekršaja, odnosno kaznenog djela, te će sukladno utvrđenom poduzeti odgovarajuće mjere, navodi glasnogovornica Nujić.

Portal SBplus javlja da je ozlijeđeno 12 ljudi te da ih je desetero prebačeno u slavonskobrodsku, a dvoje u novogradišku bolnicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati