Predsjednica: Prestanimo u školama stvarati “štrebere”, već djecu i učenike koji misle svojom glavom

1

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u razgovoru za Novi list kako, ne ulazeći u ocjene koalicije HDZ-a i HNS-a, želi da se Vlada usredotoči na egzistencijalna pitanja i posveti “krucijalnim temama hrvatske opstojnosti”.

“Ono što uvijek pozdravljam je politička stabilnost, ona nam je neophodna, vidjeli smo što se događalo kroz ove dvije godine. Ne ulazim u ocjene unutar koalicije, no ono što želim je da se Vlada konačno usredotoči na život, na egzistencijalna pitanja. Da se konačno posveti krucijalnim temama hrvatske opstojnosti”, rekla je hrvatska predsjednica.

Na prvom mjestu istaknula je demografiju, zatim ostanak mladih, reformu obrazovanja, razvoj gospodarstva, privlačenje stranih investicija, iskorištavanje EU fondova te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

“Dakako, ne smijemo zaboraviti ni nacionalnu sigurnost jer to je pitanje danas od iznimne važnosti”, dodala je istaknuvši kako vizija razvoja, bez obzira na rasprave pozicije i opozicije, mora biti zajednička.

Na pitanje imamo li uopće viziju razvoja, predsjednica je podsjetila da je Hrvatska ostvarila neke od najvažnijih ciljeva poput ulaska u NATO i EU, istaknuvši da se “mora prihvatiti opća razvojna nit koju će provoditi sve vlade, neovisno o njihovu ideološkom sastavu, a ne da se s promjenom političkog predznaka Vlade, mijenja i većina zakona”.

Nakon ulaska u EU i NATO, smatra predsjednica, kao da ne znamo kako i kamo dalje, gdje se u svemu tome pozicionirati, gdje unutar EU stvarati koalicije istomišljenika, kako “progurati” svoje stavove, odnosno gdje se vidimo za 5,10 ili 50 godina.

“Kad složimo takvu viziju, onda možemo početi pokretati razvojne projekte koje će operacionalizirati svaka pojedina Vlada. Moramo se također osloboditi predrasuda o izvorima kapitala. Postoji samo jedna podjela – novac je ili čist ili prljav, sve je ostalo nebitno. Moramo također stvoriti efikasni birokratski aparat, baš kao i sigurnost ulagačima da se zakonodavstvo i porezni sustav neće mijenjati svaki čas”, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica o reformi školstva

Nije samo riječ o kurikularnoj reformi. Ne, najprije moramo odrediti što zapravo želimo, kakvog građanina želimo.

Djecu ne smijemo usmjeravati prema krivim vrijednostima. Umjesto da stvaramo samosvjesne učenike koji sa zadovoljstvom idu u školu, stvaramo djecu koja zaobilaze preopterećeni sustav. Ni jedno normalno dijete ne može savladati tu količinu činjenica, toliki broj predmeta. Ni jedno dijete nije takav genij da sve to može svladati, zapravo i čemu da u današnjoj informatičkoj revoluciji to uopće pamte. Bitna je projektna nastava.

Najvažnije je da prestanemo stvarati »štrebere«, već djecu i učenike koji misle svojom glavom, koji postaju samosvijesni što se postiže s brojnim prezentacijama projekata. Kod nas se najprije mora postaviti vizija razvoja školstva, pa tek onda krenuti u reforme. Dakako, to treba učiniti jako brzo.

facebook komentari

  • bakran

    Od ovakvih ‘dubokoumnih’ konkluzija stvarno će biti ‘bitno lakše’ posložiti cijeli okvir obrazovnih kurikula. Još kad bi se predsjednica založila kontra Vlade i sindikata, koji su se složili da ne će biti NIKAKVOG smanjivanja školskih satnica (da ne bi neki beskorisni nastavnik-društvenjak došao ‘na led’), onda bih je pohvalio. Ovako ona govori ono što svi znamo.