Pratite nas

Komentar

Predsjednica o presudi Arbitražnog suda: Nadam se da neće biti incidenata

Objavljeno

na

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović drži govor u Dubrovniku u kojem se odvija sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije”, kazala je predsjednica.

Kazala je kako još nije razgovarala sa Pahorom, ali će to svakako učiniti na marginama summita.

Osvrnula se i na izjavu njemačkih vlasti i kazala kako je Njemačka poručila da se treba zadržati integritet međunarodnog prava.

Kazala je kako će presuda arbitražnog suda sigurno biti i jedna od tema njenog skorašnjeg susreta s američkim predsjednikom Trumpom.

“Nadam se da ovo neće narušiti naše odnose, ali ne zavaram se da sljedećih nekoliko mjeseci neće biti korumpirano”, kazala je predsjednica i dodala da se nada da neće biti incidenata.

Sastanak  u Dubrovniku označava završetak jednogodišnjeg predsjedanja Hrvatske tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo surdadnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative.

Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podložna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaludna. Moramo naći zajednički jezik”, poručila je predsjednica u svom govoru.

Osvrnula se i na sigurnosnu situaciju u regiji i poručila da EU i NATO moraju uložiti više truda u sigurnost zemalja regije.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati