Predsjednica o presudi Arbitražnog suda: Nadam se da neće biti incidenata

6

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović drži govor u Dubrovniku u kojem se odvija sastanak šefova diplomacije zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsjedanje tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Moj stav ostaje nepromijenjen. Za nas je arbitraža nepovratno korumpirana. Ušli smo u arbitražu u dobroj vjeri, ali ponašanje slovenskih predstavnika i suca za nas je neprihvatljivo. Oni će ući u negativne anale arbitražnog suda. Mi presudu ne prihvaćamo. Nadamo se da neće biti nikakvih unilateralnih akata od strane Slovenije”, kazala je predsjednica.

Kazala je kako još nije razgovarala sa Pahorom, ali će to svakako učiniti na marginama summita.

Osvrnula se i na izjavu njemačkih vlasti i kazala kako je Njemačka poručila da se treba zadržati integritet međunarodnog prava.

Kazala je kako će presuda arbitražnog suda sigurno biti i jedna od tema njenog skorašnjeg susreta s američkim predsjednikom Trumpom.

“Nadam se da ovo neće narušiti naše odnose, ali ne zavaram se da sljedećih nekoliko mjeseci neće biti korumpirano”, kazala je predsjednica i dodala da se nada da neće biti incidenata.

Sastanak  u Dubrovniku označava završetak jednogodišnjeg predsjedanja Hrvatske tim političkim forumom za promicanje suradnje u regiji.

“Postoji jasna i sigurna volja od svih nas da nađemo zajednička rješenja i unaprijedimo živote naših građana. Moramo priznati da je ovo područje kroz povijest naučilo da moramo imamo surdadnju. Jugoistočna Europa pokazala je zrelost ove inicijative.

Međutim, ne možemo izgubiti iz vida širu globalnu sliku. Jugoistočna Europa bila je podložna promjenama, a današnji svijet je povezaniji nego ikad i bilo koja separacija je više nego uzaludna. Moramo naći zajednički jezik”, poručila je predsjednica u svom govoru.

Osvrnula se i na sigurnosnu situaciju u regiji i poručila da EU i NATO moraju uložiti više truda u sigurnost zemalja regije.

facebook komentari

 • Sva ova današnja politika, bilo RH bilo međunarodnih čimbenika putuje korak uz korak prema REHABILITACIJI POGLAVNIKA, USTAŠKOG POKRETA, RIMSKIH UGOVORA, NDH I SIVIH ONIH OKLEVETANIH HRVATA…

  GROB NEZNANOG JUNAKA HDH I SVIH RATOVA U STVARANJU I OBRANI HRVATSKE DRŽAVE.
  http://otporas.com/neznani-grob-hrvatskog-junaka…/

 • Dusko Besenic

  Svidjelo se to kome ili ne, po mojem mišljenju, Kolinda Grabar-Kitarović postala je DRŽAVNIK/CA, za sada jedina u Hrvatskoj.

 • kršni

  Moram priznati da, nakon što sam negdje pročitao jasan komentar admirala Loša o naravi arbitražnog sporazuma, imam sve izraženiji osjećaj da se jedino možemo odmaknuti od velikih naroda Europe i njihovih čudnih odluka glede migranata u okviru Višegradske skupine, pod okriljem SAD-a. Ovo su neka zanimljiva ali i olovna vremena jer smo malo previše i sa svih strana izloženi nekim udarcima koje ne zaslužujemo…

  • Choo-choo Dampf

   istina . ja bi išao korak dalje …plin i nafta u Jadranu .

 • Vjetruša Kliktavka

  Ljudi koji baštine biblijsko vjerovanje moraju svakoga trenutka imati hrabrosti da vlasti kažu ako nešto što rade nije pošteno.” – don Živko Kustić

  “Zanimljiva točka na granici je i vrh Sveta Gera. Iako Slovenija nikad nije sporila hrvatski suverenitet, njezina je vojska ondje već više od 15 godina. Tvrde kako će se OKUPACIJA nastaviti do konačnog rješenja graničnog pitanja.” – D.D.N./Dnevnik.hr, 18. prosinca. 2008. @ 20:12

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000724/novosti.htm

  http://www.hsp1861.hr/vijesti1/010809mk.htm

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030310/novosti02.asp

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/najvaznije-sporne-hrvatsko-slovenske-granicne-tocke.html

 • Choo-choo Dampf

  cro exit