Pratite nas

Vijesti

Predsjednica: Ulaganja u ključne energetske objekte koče interesne skupine

Objavljeno

na

Nova hrvatska energetska strategija naziv je konferencije na kojoj se raspravlja o donošenju novog strateškog dokumenta energetskog razvoja Hrvatske te ključnim aspektima energetske budućnosti.

Tu energetsku konferenciju organizira Jutarnji list, a na njoj sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Ministar Dobrović u svom je govoru na otvaranju konferencije istaknuo kako Hrvatska treba neovisan, pouzdan, ekonomski i ekološki održiv energetski sustav. Obnovljivi izvori energije da ali ne na način da se ugrožava energetska opstojnost energetski sustav kojega sad interventnim mjerama moramo spašavati, istaknuo je ministar Dobrović. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je energetika  ključna za gospodarski razvitak ali i političku stabilnost zemlje. U razdoblju pred nama moramo pokazati više odlučnosti u stvaranju ambiciozne energetske politike, naglasila je. Politke koja će dati odgovore na izazove koji su pred nama, uvažiti realnosti sve bržih promjena te u cijelosti valorizirati naše razvojne potencijale, dodala je predsjednica.

Hrvatska energetska politike morala bi dinamičnije pratiti Europske energetske politike. Hrvatskoj nedostaju ključni strateški dokumenti za razdoblje do 2050. godine. Postojeći dokumenti ne daju rješenja za postojeće, a kamoli predvidljive probleme.

Hrvatska energetska politika morala bi pratiti zahtjeve europske energetske politke. Morala bi uvažiti velike promjene koje donosi tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema niskougljičnom. Ti procesi uvelike mijenjaju odnose u energetici, potiču tehnološki razvoj i industijalizaciju. Dobro osmišljena energetska politika prepoznat će ih i iskoristiti ih – ne samo za razvoj energetike već i gospodarstva u cjelini.

Strategija mora predvidjeti ključne energetske projekte u koje će investirati. Strategija mora dokinuti lutanja u integraciji obnovljivih izvora energije. Morala bi prepoznati važnost povezivanja hrvatskog plinskog sustava s istočnim susjedstvo.

Za energetsku sigurnost od posebnog je interesa izgradnja jadransko-jonskog plinovoda. Vjerujem da će hrvatska energetska strategija predvidjeti za Hrvatsku najbolju opciju izgradnje LNG terminala. Strategija bi morala prepoznati kako nam članstvo u EU omogućuje bolje iskorišteneje geostrateškog položaja. Geostrateški položaj staviti u funkciju kako vlastitog, tako i energetskog razvoja EU-a, navela je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica se zauzela se za izgradnju infrastrukture na europskom smjeru sjever – jug, od Baltika do Jadrana i Crnog mora te je istaknula da nam treba više odlučnosti u provedbi ulaganja u ključne energetske objekte, što koče populistički nastupi interesnih skupina.

Hrt.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati