Predsjedniče, još ’90. smo izborili demokraciju, naviknite se na to

4

Možete li vjerovati da je predsjednik Ivo Josipović uvrijeđen zbog medijskog tretmana? Iako ima evidentnu podršku svih mainstream medija; iako je evidentno da ima i kontrolu nad većinom, u današnja, teškom mukom izborena, demokratska vremena, Ivo Josipović požalio se na ono malo portala koji se usuđuju pisati protiv njega i njemu bliskih. Štoviše, ”uzvišeni” predsjednik takvo pisanje okarakterizirao je kao vrijeđanje.

josipovic

Podsjetimo, u izjavi kojom je reagirao na ispriku Kolinde Grabar Kitarović zbog čina mladog HDZ-ovca iz Varaždina koji je na Facebooku vrijeđao predsjednika, Josipović je rekao:

”Ja ću vjerovati u iskrenost te isprike onda kad se ogradi i od onih autora po portalima koji brutalno vrijeđaju mene, moje suradnike, obitelj, prijatelje… kad se prestane s njima igrati ‘dobrog i lošeg’ policajca”, izjavio je, među ostalim, Josipović.

Aktualni predsjednik već pet godina uspješno postiže da većina medija ne kopa po ZAMP-u, aferi Zlatica, Komercijalnoj banci, neprijavljenoj imovini, podrijetlu novca. Od najčitanijih portala proteklih godina, jedino su index.hr Matije Babića i desničarski dnevno.hr hrabrije udarali po Josipoviću. A ni Index nije ”dirao” obitelj, odnosno izvlačio iz naftalina ružne detalje o predsjednikovom ocu Anti.

Te, nepopularne teme, ubijanja fratara u Širokom brijegu u partizansko doba, doticali su se dnevno.hr, narod.hr, hkv.hr, udarno.com, kamenjar.com, hrsvijet.net, Ponešto je, u dva mjeseca postojanja, pisalo i direktno.hr. No Josipović se nije izjasnio čije mu je pisanje konkretno zasmetalo. Niti je pojasnio zašto se, suprotno općeprihvaćenoj praksi praćenja svih životnih detalja javnih osoba, ne bi pisalo i o njegovoj obitelji ili suradnicima, kad već za to postoji uporište. Zašto je on poželio biti poseban, netaknut, nedodirljiv, suprotno demokratskim postulatima, kao da je njegova obitelj Kim Jong-il ova obitelj.

Gospoda predsjednici, Ivo Josipović misle da njihovo veličanstvo ne bi trebalo biti podložno kritikama, nego bi kritike svih njegovih medija trebale biti usmjerene prema odabranima. Kroz ovih pet godina navikao se na medijsku poslušnost u kojoj jedino on ima pravo docirati o pravednosti. Ta  njegova posebnost, netaknutost i nedodirljivost poprimila je takve razmjere da je, zamislite, tražio od svoje protukandidatkinje da se ogradi od portala koji su se drznuli kritizirati njegovo veličanstvo. Nevjerojatno koliko režimske represije sadrži takav Josipovićev zahtjev. Predsjednik nam time jasno daje do znanja kako on podrazumijeva da političari imaju svoje medije, da su portali koji ga napadaju “Kolindini portali”, baš kao što nam istodobno otkriva da su mediji koji godinama šute Josipovićevi mediji. Jeste li ikada igdje čuli da se ijedan svjetski političar ogradio od nekog medija u cjelini? Od izjave nekog autora ili analitičara, da, ali od medija, nikada. Ali Josipović traži od Kolinde da se ogradi od svih medija koji kritiziraju njega, njegov tim i obitelj. Pri tome priznaje da ih nema puno, tek nekoliko portala.

Dok su Josipovićevi partijski novinari na dan presude generalu Gotovine u Josipovićevom partijskom biltenu donosili naslov “Presuda Tuđmanovoj Hrvatskoj”, predsjednik je šutio, nije se ogradio. Kad su tijekom višegodišnjih sudskih procesa provodili hajku nad, danas se pokazuje, ponekim nevino optuženim bivšim ministrima, uništavajući i živote njihovih obitelji, poput na primjer Rončevićeve, predsjednik je šutio. Dok su ga agencije za istraživanje političkog rejtinga prikriveno oglašavale, dajući mu 70 posto glasova na predsjedničkim izborima, a njegove političke protivnike sotonizirale, predsjednik je šutio. Dok su u predstečajnim nagodbama, na štetu malih vjerovnika i građana, tajkunima opraštani milijuni, predsjednik šutio je. Šutio je i dok su banke dovodile hrvatske građane u dužničko ropstvo. Kada je izglasavan Lex Perković koji je štitio pravu zločinačku organizaciju, UDBU, predsjednik je također šutio. Kada je policija privodila mladež zbog lijepljenja plakata po Splitu, Josipović je šutio, NIJE SE OGRADIO.

Dok su mediji provodili hajku nad udrugom “U ime obitelji” zbog referenduma o braku, šutio je. A kada je uoči samog referenduma, kao predsjednik svih građana trebao šutjeti, on je otvoreno agitirao PROTIV, dakle, svrstao se na jednu stranu. Velika većina građana glasala je ZA, a predsjednik je ostao u manjini.

Ima li nakon svega išta licemjernije od zahtijeva Ive Josipovića da se Kolinda Grabar Kitarović ogradi od nekog portala, a pri tome još uvijek ne znamo kojeg. Ili je u pozadini Josipovićeva namjera da se Kolinda, ograđujući se od medija koji kritiziraju, ogradi od kritike same i prisegne na poslušnost medijskom vladaru, kako bi na čarobnom brijegu ponovno zavladao spokoj.

Iskorak bi bio kad bi Ivo Josipović pozdravio slobodno pisanje o svakome, bez obzira na funkciju i političko opredjeljenje i pozove medije i institucije da propituju sve što se čini sumnjivim. Nasuprot tome, u govoru tijekom izborne noći Josipović je zajedno s Milanovićem prijetio onima koji mu se ne sviđaju da im neće dopustiti dolazak na vlast, jer očito misle da su oni ti koji i o tome odlučuju. Radi se, kažu, o onima koji su opljačkali zemlju. Pa Predsjedniče, zar nisu u zatvoru oni koji su opljačkali zemlju? Kako to da vaša nova pravednost od 2009. do danas  nije riješila probleme, a optuženi su svi HDZ-ovi ministri koji su mogli biti. Ako slučajno znate da postoji još netko tko je krao, a nije pod istragom, Vaša je obveza da to prijavite. Ili ta vaša nova pravednost iz 2009. više ne vrijedi? Sada, kada svakodnevno svjedočimo korupciji koju predvode vaši, sada je to pravi put.

Represije uvijek počinju ušutkavanjem medija, potom represivni državni aparat obračuna s političkim protivnicima, a na kraju uzurpira vlast.  (Direktno.hr)

facebook komentari

  • EMINƎM

    jova komunist našao se davati lekcije o demokraciji, more marš u svrbiju