Connect with us

Reagiranja

Predsjedniče Josipoviću, kad će napokon i partizanski “velikani” odgovarati, a ne samo primati odlikovanja?

Published

on

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović iznimno žuri sa svojom predsjedničkom kampanjom, iako tvrdi da ona nije ni počela. Naime, u iznimno kratkom vremenu stigne na sve: prvo se dođe “pokloniti” Vesni Teršelič i njezinoj sramnoj Documenti, zatim ode u šator gdje protestiraju najteži invalidi hrvatskog Domovinskoga rata, a vrlo brzo nakon toga već ga vidimo zadovoljnog i sretnog u Splitu s bivšim partizanima, na obljetnici oslobođenja od fašizma. To znači da mu je svaki glas u ponovnoj utrci za prvog čovjeka države itekako važan i potreban.

No, kako protumačiti njegove riječi pred splitskim drugovima i drugaricama, kad je rekao: “Oni koji hoće neku drugu Hrvatsku, Hrvatsku u kojoj se vraćaju Kevine jame, u kojoj se partizani proglašavaju zločincima, u kojoj se ne razumije povijest, ne čine dobro Hrvatskoj”. Zatim je dodao: “Učinit ću sve da istina o partizanima i partizankama, o Drugom svjetskom ratu, o antifašizmu, o predsjedniku Josipu Brozu Titu i drugim velikanima naše povijesti bude sačuvana”.

Pa, prije svega, upitali bi gospodina Josipovića na koga je točno mislio kad je rekao da neki hoće neku drugu Hrvatsku? Dalje bi nas zanimalo zbog čega se toliko zalaže za partizane i Broza, kad je već i vrapcima na grani jasno i povijesno utvrđeno da su baš ti poglavito nakon završetka II. svjetskog rata Hrvatsku, ali i ne samo nju, pretvorili u masovne grobnice, kad su se obračunavali s neistomišljenicima bez suda i suđenja i bacali ih kao smeće u Kevine jame.

Predsjednika bi trebalo podsjetiti da do danas ni jedan partizan nije bio osuđen zbog desetine tisuća nevino ubijenih Hrvata, a da je relativno veliki broj onih koji su sudjelovali u hrvatskom Domovinskome ratu, u kojem su bili pobjednici, baš kao i partizani u II. svjetskom ratu, suđen, osuđen i osramoćen. Dalje, po kojem kriteriju će, kako je izjavio, “učiniti sve da istina o velikom Josipu Brozu Titu bude sačuvana”, ali ne i istina o čovjeku koji je najzaslužniji za stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu? Da su ostali partizani na vlasti on nikada ne bi bio predsjednik države. To su mu omogućili prije svega hrvatski branitelji i dr. Franjo Tuđman, za kojeg posprdno kaže da će nas “podsjetiti da je i prvi hrvatski predsjednik bio partizan”. Da, bio je, a mi ćemo ga podsjetiti da je bio i “otac Domovine”, odnosno rušitelj Jugoslavije, komunizma, partizana i svega onog što je bilo loše u bivšem “regionu”.

Partizani, kazao je dalje Predsjednik, u Drugom svjetskom ratu pokazali su hrabrost, junaštvo, domoljublje i čovjekoljublje. Ni to nije posve točno. Oni se velikom većinom nisu borili za samostalnu Hrvatsku već (najvećim dijelom) za Hrvatsku u okviru Jugoslavije, ili bolje rečeno za Broza i Staljina, kojeg su odbacili tek nekoliko godina nakon 1945. Partizani su umirali za Staljina. Je li bilo tako ili nije?

Stoga, ako se već “igramo povijesti” onda treba govoriti istinu. Tko je kriv za tisuće Kevinih jama? Kad će pred stup srama doći oni koji su nakon Drugog svjetskog rata s crvenom petokrakom na čelu ubijali nevine Hrvate, baš kao što su i u vrijeme Domovinskoga rata to isto radili srpski i ini četnici, od Vukovara, Škabrnje do Dubrovnika?

Čak i neki veliki hrvatski generali su bili osuđivani i proganjani nakon pobjede u Domovinskome ratu, dok se partizanski generali i njihovi “narodni heroji” neprestano uzdižu. Je li to pravda i pravica, gospodine Predsjedniče?

Dr. Ivu Josipovića također bi pitali, kako se osjećao kad je na partizanskom derneku u Splitu uručio odlikovanje Reda Stjepana Radića za doprinos antifašizmu nekim partizanima, a oni su mu odgovorili da su se dvoumili (sic!) hoće li uopće uzeti to odlikovanje? Pa, kad već nosi ime po Radiću uzeli su ga samo zbog naziva partizanske brigade braća Radić!?-odgovorili su mu. Također su mu rekli da “u ovoj Hrvatskoj neko drugo odlikovanje ne bi ni uzeli!”.

Može li se tek samo tako prijeći preko tih njihovih riječi, preko omalovažavanja hrvatske države, hrvatskih branitelja, pa i samog Predsjednika koji im je uručio ovako visoka odličja?

I još samo to: onima koji su stvorili hrvatsku državu ne može se i ne smije pričati da “ne razumiju povijest”, već se neke druge treba pitati:

Gdje ste bili i što ste radili kad se stvarala hrvatska država?

Mladen Pavković

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading