PREDSJEDNIK FBiH: Potreban novi preustroj BiH s četiri federalne jedinice

1

Novoizabrani predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako će u fokusu njegovog rada sljedeće četiri godine biti stabilizacija odnosa u Federaciji BiH.

marinko-cavara

Treba omogućiti da imamo legitimne narodne predstavnike na svim pozicijama. I ovaj mandat vlasti treba iskoristiti za definiranje ustavnog okvira koji će spriječiti devijacije Ustava ili zakona, te da sustav može odgovoriti hitno, a ne da čekamo izborni ciklus kako bi se ispravilo neustavno i nezakonito formiranje vlasti – kazao je Čavara.

Na pitanje hoće li HDZ BiH i stranke Hrvatskog narodnog sabora u pregovorima o uspostavi vlasti tražiti preustroj zemlje i novo teritorijalno uređene, novi predsjednik Federacije BiH rekao je kako je postojeće stanje neodrživo te se stoga moraju tražiti nova rješenja.

– Smatramo kako je potreban preustroj BiH u četiri federalne teritorijalno-administrativne jedinice. Mnogi koji ne žele rješenje to nazivaju podjelom. No, istina je da bi to vodilo snaženju države i osiguranju jednakih prava svim građanima, ali i konstitutivnim narodima, te nacionalnim manjinama – istaknuo je Čavara.

On se osvrnu i na probleme branitelja, kazavši kako će stranke HNS-a BiH tražiti poništenje svih nezakonitih i neustavnih revizija, a dodatno će tražiti da se provede revizija nezakonitih korisnika braniteljskih prava.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • pošteno

    Hoćete li reći istinu narodu koji ostane van trećega ili drugoga?
    Hoćete li im reći da se sele prije ili će čekati etničke čistače da im zakucaju na vrata?
    Naravno važi za sve strane.Jer sigurno je jedno.Nitko neće trpiti drugoga ako drugi ne trpi njega.
    Onda ćete se vi koji ste imali sreće da ste rođeni u “svome” da ponovo budete “dušebrižnici” koji se zgražavaju nad jadom vlastitoga i opet izdanoga naroda.