Pratite nas

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u Sarajevu

Objavljeno

na

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je kazao novinarima da su otvoreno razgovarali o svim pitanjima koja danas opterećuju politički i svaki drugi trenutak života u BiH i o međusobnim odnosima.

Govoreći o europskoj budućnosti BiH, Čović je kazao da Republika Hrvatska svojim iskustvima i onim što je prošla može uveliko pomoći, bez obzira na to kada ćemo biti dio europske obitelji, da bar počinjemo primjenjivati standarde koji danas vrijede u tom segmentu demokratskog svijeta.

”Hrvatska misli da je njeno iskustvo individualnog pristupa Europskoj uniji valjano i izražava nadu da to iskustvo može, u dobroj vjeri, dobroj namjeri, prenijeti Bosni i Hercegovini da bi se ostvarili politički ciljevi BiH, pristup Europskoj uniji”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Dodao je da Hrvatska, kao članica EU ima i odgovornost članice EU da u skladu s potrebama EU, pruža potporu zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu u euroatlantske integracije prema njihovim željama, mogućnostima i potrebama.

Dakle, kazao je, ništa ne namećemo nego samo pružamo dobra iskustva.

Leko je kazao da je današnji razgovor bio sadržajan i otvoren, prijateljski, partnerski, dobrosusjedski. Teme su bile raznovrsne, od gospodarske do političke suradnje, raznih projekata i suradnje dvaju parlamenata, posebno kad je riječ o iskustvima pristupanja EU.

”Hrvatska podupire BiH na tom putu, podupire BiH u tranziciji, u izgradnji društva i sustava primjerenog demokratskim sustavima zemalja članica EU”, kazao je Leko.

Dodao je da Hrvatska podupire također i Rezoluciju Europskog parlamenta iz veljače ove godine vezano za BiH, ali”Hrvatska svoje usluge temelji na sporazumima, dogovorima, političkim odlukama službenih predstavnika BiH“.

”To uvijek naglašavamo, to je važno, to je načelo koje vrijedi za Hrvatsku, za zemlje EU i u to načelo mogu vjerovati svi predstavnici i svi narodi u BiH”, kazao je Leko.

Upitan koji je njegov stav u vezi sa stvaranjem trećeg entiteta u BiH, Leko je kazao da ne nosi nikakve recepte.

”Mi želimo pomoći, u dobroj vjeri i dobroj namjeri, da sva tri naroda BiH nađu rješenje koje će osigurati ravnopravnost i jednakopravnost svih naroda u BiH prema standardima koji vrijede za zemlje u EU. Recepti nisu dobri saveznici”, kazao je Leko.

Na pitanje u vezi s tim da su pojedini sabornici nedavno inicirali razgovor o formiranju trećeg entiteta u BiH, Leko je kazao da je riječ o demokratskom parlamentu jedne zemlje koja svojim parlamentacima, zastupnicima ničim ne ograničava rasprave.

Oni su, dodao je, zastupnici građana Republike Hrvatske i svoja stajališta potpuno demokratski, otvoreno, jasno iznose u hrvatskom parlamentu i ”to je bogatstvo parlamenta“.

Drugo što bih rekao, dodao je, zainteresiranost za situaciju u BiH nije ilegalna ni Europske unije ni Hrvatske.

Po njegovim riječima, u Daytonskom sporazumu svoju ulogu ima i Republika Hrvatska.

”Ne samo tu ulogu nego je u BiH dio hrvatskog naroda koji čini konstitutivni dio BiH i sva demokratska rješenja koja budu definirana u BiH bit će i vrijedit će za Republiku Hrvatsku. Tu nema nikakvih kalkulacija”, kazao je Leko.

Čović je dao komentar vezano za, kako je kazao, ”treći i svaki drugi entitet“.

”Ne znam zašto se stalno spominje treći entitet u BiH. Možete govoriti o hrvatskom entitetu, možete govoriti o prvom entitetu, o petom entitetu. Suština je da evidentno BiH će funkcionirati kao normalna europska država onog trenutka kad se uredi unutar svojih granica, jedinstvenih granica, kao zemlja apsolutno ustavno, institucionalno i na svaki drugi način jednakopravna društvena zajednica hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda”, kazao je Čović.

I u tom smislu, dodao je, ”duboko sam uvjeren da upravo i Republika Hrvatska, kao samo jedan od garanta Daytonskog sporazuma, ima jednu svoju ulogu”.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati