Predsjednik Vučić izabrao: Srbija dobiva gay premijerku Anu Brnabić

11

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

“Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena sukladno interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane”, rekao je Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u kolovozu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate. Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke. Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konsultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. i kao njezina direktorica. Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će će Brnabić “pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji”. “Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju neovisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu”, rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije “očekuje jačanje odgovornosti kako bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, reforme donijele rezulatat, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje mirovina”.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić danas se u izjavi za “Blic” zahvalila predsjedniku Srbije na ukazanom povjerenju. – Želim se zahvaliti Predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osjete kroz bolji kvalitet života – kazala je Brnabić i dodala kako kreće sastavljati Vladu. – Započeti poslovi moraju se završavati, a ja sam posljednjih mjeseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana. Osobno ću se angažirati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno – rekla je Brnabić.

facebook komentari

 • EMINƎM

  😉 na sreću srbija je daleko, da je kojim slučajno kod nas ovo dogodilo ….

  • Dusko Besenic

   “Vadili bi nam mast”….kao što ćemo sada mi njima :)))!

   • EMINƎM

    dodati im mast da ih ne žulja ona stvar

  • kvaternik

   nikad nije kasno! uglađeni će to namjestiti!!!

 • Dusko Besenic

  Logičan izbor….a koga drugoga da izabere peder? Al’ će Srbijanci sada biti ponosni :))))!

  • kvaternik

   šteta! nema predsjedničkog nasljednika!
   on ne može, a ona ne prima!

 • Maks

  Sveti Sava se okrece u grobu, sad je Vucic dovoljno jak a srbija spremna priznati Kosovo.

 • Vladimir Dananić

  Da rezimiramo: na čelu izvršne vlasti u Srbiji je žena, ta žena po svom podrijetlu ima nekakve veze s Hrvatskom i uza sve to ona je i lezbijka. Tri užasa odjednom. Kako reče jedan lik iz srbske komedije „Maratonci trče počasni krug“: „ako me sad nije šlogovalo onda me nikad neće“.

 • Paulaner Paulaner

  Ha ha ha bas nam komsije nmaju srece. Dobiju premijerku koja korjene vuce iz HR a jos je i gay. Predsjednik im ima albanske krvi. Ehh kad te nece pa nece.

  • kvaternik

   ma nije gay, nego lezba!!

 • Dora

  Sreća pa su je Srbi prihvatilii, kao etnička Hrvatica mogla se iz SADa vratiti u Hrvatsku i na krilima yu medija lako postati predsjednicom hrvatske vlade.