Predsjednikov PR pokušao ušutkati novinarku na pitanju o Cvetićaninu

12

Time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, Josipović je signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu. Nakon toga Srbija je podnijela protutužbu protiv Hrvatske.Današnji predsjednikov posjet Vukovaru bio je ugodan sve do neočekivanog novinarskog pitanja: Je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade?

Najprije je prema novinarima sasvim neprimjereno reagirao predsjednikov protokol i PR: Gle sada nećemo … a potom ih je nervozno prekinuo i sam Predsjednik: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“

Međutim, novinarka nije odustajala: „Izašle su neke informacije, pa narod zanima“

Predsjednik, Ivo Josipović: To smo već prokomentirali

Novinarka je ustrajala: „Je li bilo pogrešno, nije?“

Predsjednik Ivo Josipović ponovno je povisio ton i prijekornim glasom obratio se novinarki odgovarajući u stvari na ono što ga ona uopće nije pitala: „Što bi bilo pogrešno dati nekome knjigu. Ja mislim da su se lijepo osramotili oni koji su pričali o onim silnim dokumentima koji su kao dani, jel“

Međutim, novinarka Predsjednika nije niti pitala što je on davao srbijanskom veleposlaniku, nego je li bilo pogrešno sastati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade.

Cvetićanin je u svojim memoarima opisao svoj susret sa sadašnjim predsjednikom hrvatske države Ivom Josipovićem, a tadašnjim profesorom zagrebačkog Pravnog fakulteta u poznatom zagrebačkom restoranu Vinodol, 22. svibnja 2007. godine. Josipović mu je, kako kaže, donio svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Tada mu je potvrdio da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije, a Cvjetičanin mu je odgovorio „Mi prirodno cenimo taj gest”.

Inače, prema pisanju Cvetićanina, Josipović mu se još na ručku 11. svibnja iste godine samoinicijativno ponudio da se oko hrvatske i bosanske tužbe protiv Srbije postigne politički sporazum što je navodno podržavao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Pojedini analitičari i dobri poznavatelji diplomatskog komuniciranje tvrde da je Josipović, time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu, odnosno dao im do znanja da je sve skupa na klimavim nogama. Jednako tako je činjenica da je nakon toga Srbija podnijela protutužbu protiv Hrvatske. Otuda optužbe da je Ivo Josipović srbijanskom veleposlaniku dao jasan signal, a da pri tome, što je ključno, nije imao ovlasti od Vlade pregovarati sa srbijanskim veleposlanikom.

Znakovito je i na ovoj snimci kako na pitanje je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade? Predsjednik zbunjeno odgovara: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“.

Svi znamo da Ivo Josipović nije bio član hrvatske Vlade, međutim trenutni predsjednik kao da ne razumije da netko ne mora biti u Vladi da bi radio iza leđa hrvatskoj vladi.
izvor: direktno.hr

facebook komentari

 • Agromentum

  Njegov prethodnik je znao bolje lagati. Sasvim svjesno i namjerno prenositi povjerljive stvari ja čista veleizdaja za koju se mora odgovarati.

 • odat počast “ovdje poginulim ljudim”

  Bilo bi lijepo Ivek da malo konkretnije preciziraš kojim ljudima daješ počast!

 • Ljuta Trava

  Naučio je uređivati na tzv.HTV-u , ali istina ipak pronađe načina i ne može izbjeći škakljiva pitanja na koja će morati dati odgovore ili medijima ili sudu .

  • wolf

   Kako mogu precjedniku postavljat pitanja koja
   nije dobio prije na nedilju dana na uvid.
   Bas pogan jedna novinarska,zalicu ga na ulici
   a on siromah se izgubio :)))

   • 1diablo

    Turaju mu ove mikrofone na gornjoj slici,nebi me čudilo kako su mu turili i jedno pitanje iza :)))

  • peppermintt

   ko je vidio takve novinare koji svašta oće znat :))

 • peppermintt

  Oko tužbe RH protiv Srbije puuno zakulisnih igara…

  • wolf

   Kao i obicno mi njihove namjere ne znamo a nase svi saznaju.
   Valjda zato sto nam domoljubi sjede u vlasti.

   • peppermintt

    mislim nije to neobično, kad vidimo kakav je kadar svugdi raspoređen bilo bi iluzija očekivati da nisu i tamo uredovali na vrime, zapravo je pravo čudo da je tužba uopće u Hagu…

    • wolf

     Sve je to ista klapa iz onog sustava,pa nista ne triba cudit.

 • Mario Phoenix

  Cigan peder i ova stoka ko ga prati!

 • Herceg-Bosna

  e yusufe vragec te odnioooo