Pratite nas

BiH

Predsjedništvo BiH imenuje nove veleposlanike

Objavljeno

na

Veleposlanici, koje je u proteklih osam godina instalirao Željko Komšić, koji u Predsjedništvu BiH nije predstavljao bh. Hrvate, budući ga oni na tu  dužnost, u dva mandata, nisu ni birali, uskoro će morati “pakirati kofere”.

Naime, hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović već na sljedečoj sjednici kolektivnog šefa države, ovog tjedna, pokrenut će inicijativu za imenovanje novih veleposlanika Bosne i Hercegovine, u destinacijama, koje popunjavaju hrvatski kadrovi, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Među Komšićevim diplomatama su, podsjetimo i umirovljenik Nerkez Arifhodžić, koji se, nakon službovanja na veleposlaničkoj poziciji koja pripada Bošnjacima, preko noći odlučio izjasniti kao Hrvat, da bi ga Komšić imenovao veleposlanikom BiH u Rimu, ali i kadrovi koji su na mjesto veleposlanika BiH u Crnoj Gori, pa potom u NATO otišli  kao bankraski referenti, netom po završetku fakulteta, bez dana diplomatskog iskustva.

Informaciju o imenovanju novih veleposlanika BiH, Hrvatskom Medijskom Servisu potvrdio je sam Čović.

-Mi smo to već pokrenuli, i već na idućoj, četvrtoj sjednici Predsjedništva, ovog tjedna, to smo već dogovorili, ja ću osobno pokrenuti inicijativu za imenovanje novih veleposlanika, izjavio je Čović za HMS.

Dodao je kako će u narednih četiri-pet mjeseci biti zamjenjeni veleposlanici u pet eurospkih destinacija

– U ovom trenutku to su Beč, Bruxelles, Geneva, već na ljeto to će biti Hrvatska, Španjolska, u Njemačkoj imamo konzularni dio, isto to će uraditi kolege iz srprskog i
bošnjačkog naroda, tako da je taj koncept postavljen da možemo do kraja ove godine zamjeniti 70 posto veleposlanika.

Čović pojašnjava kako je dogovoreno da tamo gdje nije bilo političkhi imenovanja, veleposlanici neće biti smjenjivani, već će se sačekati istek njihovih mandata.

-Drugo, koncept je da i onima koji napuštaju dužnost i onima koji je preuzimaju ostavimo prostor od mjesec -dva da se mogu pripremiti za povratak, odnosno preuzimanje dužnosti, kazao je Čović Hrvatskom medijskom Servisom.

Precizirao je kako će do šestog ili sedmog mjeseca biti imenovani veleposlanici,u spomenutih pet europskih prijestolnica, odnosno zemalja. koje kandidira HDZ, a on predloži Predsjedništvu BiH.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati