Pratite nas

Kultura

Predstavljen višejezični zbornik “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj”

Objavljeno

na

Višejezični zbornik “Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća” na hrvatskome i engleskome jeziku, uz sažetke na talijanskome, predstavljen je u Zagrebu.

Britanski povjesničar Robin Harris, istaknuo je da će zbornik pridonijeti boljemu razumijevanju u međunarodnoj zajednici lika i djela blaženoga Alojzija Stepinca i povijesti ovoga prostora u to doba.

Urednici zbornika su Ivan Majnarić, Mario Kevo i Tomislav Anić, zajednički je izdavački pothvat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Zagrebačke nadbiskupije i Kršćanske sadašnjosti, a sadrži radove s međunarodnog znanstvenog skupa održanoga 23. i 24. studenoga prošle godine.

Profesor Robin Harris jedan od sudionika prošlogodišnjega međunarodnog znanstvenog skupa ocijenio je kako je izvor gotovo svih kleveta protiv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Stepinca bila Komunistička partija Jugoslavije (KPJ). Spomenuo je navodno pismo dr. Prvislava Grisogona nadbiskupu Stepincu o stradanjima Srba iz 1942. kada je Grisogono bio u zatvoru i pismo je, procijenio je Harris,  “groteskni falsifikat” koji je često korišten i kao propaganda za vrijeme Domovinskog rata.

Britanski povjesničar smatra da većina povijesnih kleveta dolazi od komunista, istaknuvši kako je kardinal Stepinac rekao da je za njega “komunizam utjelovljena laž”. Ocijenio je da je kardinal Stepinac u montiranome procesu “izazvao komuniste u govoru u svojoj obrani, u otvorenoj konkurenciji ideja i ideologija otvoreno se zauzevši za borbu za kršćanska uvjerenja”.

Zato, smatra Harris, zbornik postavlja i neizbježivo i temeljno pitanje – zašto i dalje Srpska pravoslavna crkva želi vjerovati komunističkoj propagandi, zašto više voli te i druge argumente protiv Stepinca i Katoličke crkve koji su već godinama diskreditirani, a ne razmišlja dublje o izazovu koji je bio pred Stepincem za vrijeme montiranoga sudskog procesa, kada se zagrebački nadbiskup Stepinac borio za svoje kršćansko uvjerenje i njegovu pobjedu u svijetu.

Harris je uvjeren kako će biti zanimljivo dobiti odgovor na to pitanje, a u međuvremenu, dodao je, imamo zbornik.

Povjesničar dr. Zlatko Matijević rekao je kako smatra da za jugoslavenske komunističke vlasti nije bila toliko važna osoba zagrebačkog nadbiskupa Stepinca, budući da mu nisu mogli naći zamjerku, ali su vlasti preko njega htjele odvojiti Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Svete Stolice, te učiniti da se svaka ideja hrvatske države, preko Stepinca, zapravo uništi.

Na predstavljanju su, među ostalima, bili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Predstavljanje je zaključio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) Željko Tanjić riječima da “u ovu adventsku noć izlazimo s nadom da će blaženi Alojzije Stepinac što prije biti proglašen svetim”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

NOSTALGIJA

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek ode iz rodnoga mjesta
I gdje dođe živi u spokoju
Al nemože zaboravit nikad
Rodnu kuću i rodbinu svoju.

Kad odlazi iz svog rodnog mjesta
Da je tužan to niko ne krije
U principu svi idu za boljim
Ali opet nikom lako nije.

Kad mu neko rodni kraj spomene
Glas zadrhti a duša ga boli
Pedeseta prođe kako ode
Al ga srce i sad jako voli.

Svako mjesto od Boga je dano
I slično je drugima u biti
Rodno mjesto svima je posebno
Ne može ga ništa zamjeniti.

Nostalgija to je teška bolest
Tu lijekovi nikakvi ne vrijede
Rodni kraj se u grudima nosi
Do starosti i do kose sijede.

To je teško objasniti onom
Koji nikud odlazio nije
Kada dođeš svome rodnom kraju
Drugačije pjeva se i smije.

  Ivan Čuljak, Rovišće / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Predstavljanje knjige autorice Blanke Matković u Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga „Imotska krajina u dokumentima OZN-e, UDB-e i Narodne milicije (1944.-1957.) – Likvidacije i progoni“ autorice Blanke Matković bit će predstavljena 17.10. u Zagrebu.

Promocija knjige održat će se u prostorima Tribine Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27.

Organizator je HDP “Dr. Rudolf Horvat”, a uz voditelja Damira Ljubičića, knjigu će predstaviti Ivan Kozlica, Stipo Pilić, Magdalena Vuković i autorica Blanka Matković.

Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju koji se čuva u Državnom arhivu u Splitu i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH koji se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a većina nikada ranije nije objavljena.

Okosnicu ove zbirke dokumenata, na preko tisuću stranica, čine elaborati Narodne milicije iz 1956. i 1957. godine i to za svako selo Imotske krajine zasebno te za tri stanična područja – Imotski, Zagvozd i Cista Provo.

U knjizi se nalaze popisi nestalih 1945., 1946. i 1947. te razni popisi kojima se i ne znaju točni autori obzirom da su neki od njih bez potpisa i pečata. Dokumenti u zbirci uključuju popise likvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja“, „ratnih zločinaca“, iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.

Ova zbirka dokumenata predstavlja doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu“.

Posjetitelji će ovu knjigu moći kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kn, a ukratko će biti predstavljena i zbirka dokumenata „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije“ autorice Blanke Matković

Glasnović: Moramo shvatit da smo svi sudionici u odlučnom boju za povijesnu istinu

facebook komentari

Nastavi čitati