Pratite nas

Gospodarstvo

Preko dvije tisuće radnika iz BiH otišlo raditi u inozemstvo

Objavljeno

na

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine posredovala je u zapošljavanju više od 2.000 bh. radnika u inozemstvu, što se odvijalo u okviru Sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji, te u okviru Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj, rečeno je Agenciji Fena u ovoj agenciji.

U prvih devet mjeseci 2014. godine u Republici Sloveniji posredovano je u zapošljavanju 1.484 građana od kojih je u tom trenutku njih 1.449 dobilo radnu dozvolu, a ostali su bili u proceduri. Od ukupnog broja zaposlenih 30 posto je vozača u domaćem i međunarodnom transportu, 20 posto varioca, 18 posto građevinskih radnika (zidari, fasaderi, elektroizolateri, hidroizolateri), sedam posto su bravari i pet posto je elektrotehničarara.

Kada je riječ o zapošljavanju u Njemačkoj, do kraja studenog 2014. godine putem programa Triple Win zaposleno je 100 radnika, a putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca zaposleno je 454 radnika. Aktivnosti posredovanja je i u 2014. godini pratio ferijalni rad u Njemačkoj putem kojeg su praksu tijekom ljetnih mjeseci obavila 32 studenta iz BiH.

Druga velika kontinuirana aktivnost Agencije za rad i zapošljavanje BiH je vezana za implementaciju sporazuma o socijalnom osiguranju. Zaključno sa studenim 2014. godine Agencija za rad i zapošljavanje BiH je zaprimila i poslala dalje na obradu nadležnim zavodima za zapošljavanje 1.071 novih predmeta koji se odnose na izdavanje potvrda o razdobljima osiguranja u svrhu ostvarivanja prava na novčanu naknadu. U istom razdoblju ukupno je završeno 1.074 predmeta koji su se odnosili na zahtjeve građana iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH nastoji dogovoriti i nove sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju pa je tako inicirano sklapanje Sporazuma o sezonskom zapošljavanju bh. radnika u Hrvatskoj. Agencija je sve svoje obaveze oko Sporazuma izvršila, ali se još uvijek čeka na stav Vlade Republike Hrvatske.

”Završili smo sve obaveze vezane za sporazum o zapošljavanju sa Državom Katar i BiH je ratificirala taj Sporazum i sada se čeka ratifikacija s katarske strane. Inicirali smo obnovu pregovora vezano za Sporazum o zapošljavanju s Ruskom Federacijom te se nadamo da će se slijedeće godine intenzivirati pregovori oko ovog sporazuma”, kazali su u Agenciji.

Također, Agencija je sudjelovala i u pregovorima vezanim za sporazume o zapošljavanju i socijalnom osiguranju s Crnom Gorom te u prvom krugu pregovora o sporazumima o socijalnom osiguranju sa Australijom i Kanadom.

U okviru obaveza na međunarodnoj razini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je sudjelovala u radu Centra javnih službi zapošljavanja Jugoistočne Europe, a bila je aktivna i u radu Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja.

”Jedna od naših značajnih aktivnosti odnosila se na usklađivanje obrazaca za statističke podatke o tržištu rada između entiteta i Brčko distrikta BiH, tako da ćemo od slijedeće godine imati daleko veći broj podataka koji će biti usporedivi između entiteta i Brčko distrikta te će nam to omogućiti kreiranje godišnjih indikatora tržišta rada”, kažu u Agenciji.

U 2015. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti provoditi programe zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačku, te posredovati u zapošljavanju po Sporazumu o zapošljavanju sa Slovenijom, ali i provoditi program ferijalnog rada u Njemačkoj za bh. studente.

Nadalje, u Agenciji očekuju da Katar i Hrvatska završe procedure vezane za predložene sporazume kako bi se i oni mogli početi primjenjivati. Pored ovoga očekuju intenziviranje započetih pregovora sa drugim zemljama.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH će nastaviti davati svoj doprinos kada se radi o pitanjima iz oblasti radnih migracija, predlaganja godišnjih kvota za rad stranaca u BiH i praćenje izdanih radnih dozvola, sudjelovanja u radu Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, analizi učinka programa zapošljavanja Roma u BiH.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Blokirani u borbi: Evo vam predložak za prigovor za ukidanje ovrhe koju je potpisao javni bilježnik

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je sutkinja Zorka Čačić Zagrajski donijela nepravomoćnu presudu o ukidanju ovrhe potpisane od strane javnog bilježnika,

jer se isti ne može smatrati sudom, predlažem svima da se u prigovoru sudu, uz svoja obrazloženja, obavezno pozovu na ovu presudu prema oglednom primjerku u prilogu (.pdf), napisao je Mario Strinavić iz Blokiranih.

Podsjetimo, Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Zorka Čačić Zagrajski na prigovor dužnika nepravomoćno je donijela presudu o ukidanju Ovrhe potpisane od strane javne bilježnice pozivajući se na presudu EU suda pravde jer se javni bilježnik ne može smatrati Sudom i takve ovrhe imaju ukinuti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Blokirani: Javni bilježnici nisu Sud!

Objavljeno

na

Objavio

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Zorka Čačić Zagrajski na prigovor dužnika nepravomoćno je donijela presudu o ukidanju Ovrhe potpisane od strane javne bilježnice pozivajući se na presudu EU suda pravde jer se javni bilježnik ne može smatrati Sudom i takve ovrhe imaju ukinuti.

Ove su presude EU suda velika potvrda ispravnosti stavova čelnih ljudi Udruge Blokirani!

Takvih će presuda biti sve više, ovo je tek početak, i stoga revolucionaran jer EU počinje shvaćati nakaradnost hrvatske pravosudne farse, prisilnih izvrsnih naplata ( executive act) u maniri vojnog suda.Mi smo glas svih Blokiranih i onih koji to lako mogu postati sutra, Udruga Blokirani, još davne 2014. godine, u pravnoj predstavci Ustavnom sudu, RH ustvrdili da je, u Hrvatskoj, preko 90% ovršnih rješenja neustavno!

Ustavni sud je mogao problem riješiti. Čak morao obratiti se EU sud pravde i tražiti mišljenje vezano uz suspektne odredbe ovršnih propisa u Hrvatskoj. Ali nije! USUD je čekao odgovorom 3 godine, te krajem 2016. odbio naš zahtjev za Ocjenom ustavnosti Ovršnih zakona!Stoga, navedene EU presude daju vjetar u leđa aktivnostima Udruge Blokirani, koja se uz pravnu borbu za zaštitu prava osiromašenih i prezaduženih, bori za uređenu demokratsku državu koja štiti temeljna ljudska prava po mjeri čovjeka, a ne po mjeri političkih stranaka.

Otvara nam mogućnost da se obratimo EU sudu ali nas žalosti činjenica da će tisuće hrvatskih građana ostati zauvijek oštećeno.

Iskreno se nadam da će ova nepravomoćna presuda postati i pravomoćna i samim time, htjeli ili ne, ovršne postupke će voditi isključivo Sudovi za što se cijeli vrijeme zalažemo.

Mario Strinavić gl. tajnik udruge blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati