Prema Ustavnom sudu Bandić može na slobodu i bez davanja ostavke

1

Hodak se poziva na odluku Ustavnog suda koji je u slučaju Marine Lovrić Merzel odredio mjeru suspenzije rada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić može izaći iz istražnog zatvora, a da ne mora podnijeti ostavku, rekao je u razgovoru za direktno.hr odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hodak je podsjetio na odluku Ustavnog suda koji je bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel odredio mjeru suspenzije zabrane rada, što znači da je mogla ostati na funkciji bez da je podnijela ostavku, ali pod uvjetom da ne smije aktivno obavljati tu dužnost po izlasku na slobodu.

„Ustavni sud u slučaju Marine Lovrić Merzel odredio je mjeru suspenzije zabrane rada. U slučaju Milana Bandića, Županijski sud može upotrijebiti tu mjeru na temelju odluke Ustavnog suda i sudski donijeti rješenje da se ne može obavljati dužnost dok ne stupi prvostupanjska oduka“, rekao je Hodak.

Dodao je kako se tvrdnje koje se plasiraju u medijima i od strane političara prema kojoj Bandić može izaći na slobodu samo u slučaju ostavke ne drže vodu. „Može se donijeti mjera zabrane određene dužnosti na određeno vrijeme, osim ove mjere za koju svi tvrde da je jedina moguća. Međutim, Ustavni sud te je tvrdnje pobio“.

Bandića zatvor ne sprječava da obavlja gradonačelničku funkciju, tako da zabrana njegovog puštanja nema smisla, tvrdi Hodak.

„Bandić ima većinu u Gradskoj skupštini i sa svojom listom i dalje može vući krucijalne poteze. Po mom mišljenju, nema pravne osnove da ga se zadrži u istražnom zatvoru. To uključuje i neke stvari za koje ga se tereti, poput vožnje novinarke Mile Horvat na operaciju karcinoma u Austriju i vožnju Sandre Perković od Medulina do Zagreba. Pa Mila Horvat nije išla na facelifting, a Sandra Perković je zastupnica Gradske skupštine i uz to prvakinja u svemu što može biti. Ako ona ne može koristiti službeni automobil, tko može? Svašta se tu našlo za tih 20 milijuna kuna za koje se tereti Bandića“, kazao je Zvonimir Hodak.

Bandić do kraja suđenja neće moći aktivno obavljati dužnost

Puštanje Bandića da na slobodi čeka suđenje, kao što je pokazao Ustavni sud na slučaju Lovrić Merzel, tako je realna mogućnost na koju će se najizglednije pozvati njegovi odvjetnici.

„Mislim da hoće. Stav Ustavnog suda blaži je od dosadašnje prakse. Ustavni sud smatra da postoji međunijansa, odnosno mjera sive boje u kojoj se nekoga može pustiti iz zatvora bez podnošenja ostavke, ali ne smije aktivno obavljati dužnost“, dodaje ovaj odvjetnik.

To je jedina mjera, i Bandić do kraja suđenja neće moći aktivno obavljati gradonačelničku dužnost.

„Mislim da u ovom trenutku ne postoji ta šansa. Pravosuđe i politika sve će učiniti da se to ne dogodi. Uzmimo primjer vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kojega je SDP podržavao i na novim izborima, iako je bio pod optužnicom. Tada su se pozivali na članak 28. Ustava RH, da je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivnja. Kod Bandića vidimo da drugačije razmišljaju“, dodaje.

Bandić je kao jamčevinu ponudio nekretninu od 5,8 milijuna kuna, što je sudac istrage odbio pod obrazloženjem da iznos nije dovoljan u odnosu na 20 milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Grad.

„Bandić je za jamčevinu ponudio nekretninu, a obrazloženje je bilo da je jamčevina premalena jer ga se tereti za 20 milijuna kuna. To je pretpostavljena, a ne dokazana šteta. Tako možemo bilo koga optužiti da je ukrao 100 milijuna kuna i staviti jamčevinu od 100 milijuna kuna i tako osigurati da ta osoba ostane u istražnom zatvoru“, zaključio je Zvonimir Hodak.

direktno.hr

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    To se neće dogoditi iz dva razlog: prvo zato što je Milan Bandić tvrdi Heregovački Hrvat koji mnogoima ne paše upravo zbog toga i, drugo njemu se njegovi iz SDPeja osvećuju što ih je napustio. Svi oni koji iz pakla SDPeja uteknu, čekai ih slična sudbina.