Connect with us

Premijeru, prvi travnja je sutra!

Published

on

Ovo je najbolja i najstabilnija koalicijska vlada do sada, i rekao bih najčistija i najpoštenija – tresne Milanović, i ostade živ. Tako se nije prosuo još otkad je skakao s transportera. Da cijeli svijet vidi koji je on frajer.

Znate, javnost je bila nezadovoljna Račanovom vladom, dodao je. A zar on misli da je njegovom itko zadovoljan? Uključujući njegove birače, koji su glasali za Mimicu pa umjesto njega dobili ženu od Jakovine? Ni u domovini nitko nije zadovoljan njime, kamoli Hrvati u inozemstvu. EU nije zadovoljna, što mu je jasno dano do znanja. Rating agencije nisu zadovoljne.

Halo, govorimo li o čistoći vlade u kojoj sjede rapski Sanader Antešić kao doministar, Linić sa svojim Šegonom, vladi koja kao zjenicu oka čuva Marinu Lovrić Merzel koja je kupila diplomu, a zgraža se nad time što je Vaso B. diplomski prepisao? O vladi u kojoj je do ne tako davno sjedio Čačić? O vladi koja je u ministarstva i agencije uhljebila svoje kadrove do razine tajnice, ma kako glupi, neuki i nesposobni bili? Prethodna vlada, ona Jadranke Kosor, je bar, kad već nije bila bog zna što sposobna, imala obraza sve kadrove na koje se posumnjalo smjesta izbaciti iz stranke. I imala je dva kvartala rasta BDP-a, makar simboličnog. Ova brani Sabu koji krade od siromašne djece u Vukovaru! Jer mu “premijer vjeruje”!  Račanova vlada je, spram ove, bila uzor poštenja i štedljivosti, ako već ne domoljublja.

Govorimo li o stabilnosti koalicije u kojoj je glavni koalicijski partner stranka koja ima više ministara i doministara u vladi nego birača? Koalicije u kojoj sjede jedna stranka lopovskija od HDZ-a i druga nesposobnija od bilo čega?

Koji su, nakon dvije i pol godine, uspjesi te vlade? Divljanje korupcije, nepotizam, rekordan javni dug i rekordna brzina zaduživanja, nesposobnost da se povuče i jedan euro od EU? Raspad realne ekonomije, pad BDP-a devet kvartala za redom? Uvođenje ćirilice u Vukovar i istospolnih brakova? Čak ni u tome nisu uspjeli, jedino su uspjeli izazvati revolt i polučiti referendum na kom su debelo poraženi, za što bi drugdje vlada ponudila ostavku! Uložili su ogroman napor i kompromitirali nas pred svijetom da bi zaštitili par ubojica komunističke tajne policije – i ni u tome nisu bili uspješni, jedan je u Munchenu, drugi putuje tamo! 

Jesu li uspjesi ukidanje svih radničkih prava, skoro 400.000 nezaposlenih, zaustavljanje svih investicija? Guljenje koža s leđa rekordnim porezima? Je li uspjeh što ih u inozemstvo nitko nigdje ne zove, osim u London i Beograd? 

[su_animate type=”lightSpeedIn” duration=”5″ delay=”5″]Jedino u čemu je ova vlada bila uspješna je haračenje, desant na javna poduzeća i pljačka istih, zapošljavanje uhljeba po vezi, isisavanje novca, razbuktavanje ideoloških i etničkih podjela u društvu. [/su_animate]

Prije 23 godine, na današnji dan, pala je prva žrtva Domovinskog rata. Milanović je tada, zahvaljujući tatici i njegovim vezama, izbjegao novačenje, a domovinu je branio iz Londona i Nagorno Karabaha. Danas je premijer. U Americi je nezamislivo da predsjednikom postane netko tko je izbjegao služenje u Vijetnamu – koji je bio na drugoj strani planete. U Hrvatskoj je zamislivo da se premijer najneuspješnije i vjerojatno aferama najopterećenije vlade ikad hvali uspjesima, umjesto da ode na Plitvice i pokrije se ušima jer je netko tada poginuo da bi stvorio državu koja njemu služi samo zato da bi imao gdje biti premijer, da bi imao službeni avion na raspolaganju za šalabajzanje po Krku i po Australiji, i da bi vlada, koja ukida poticaje za zapošljavanje, imala za Audije.

Ali Milanovića ništa od toga ne dira. On je sam sebi tak super i kul dečko. Od svog odraza u ogledalu ne vidi stvarnost.

Milanoviću, mijenjaj dilera. Hitno.  MH/dnevno

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading