Pratite nas

Komentar

Prenositi izjave Marine L. Merzel, to je već uznemiravanje javnosti

Objavljeno

na

Kad je već zbog rupe u zakonu, premda osumnjičena za korupciju i nanošenje milijunsku štete županiji ipak postala zastupnica, nek je bar mediji “suspendiraju”.

Cijelo se poslijepodne na televizijama vrtjela Marina Lovrić Merzel. I da se nisu dogodile važnije vijesti i odluka NO Ine koja odgađa likvidaciju rafinerije u Sisku, njezina bi se izjava iz Sabora vrtjela još i navečer.

Gledao sam je kako mrtva-hladna, isto tako mrtvo-hladnim novinarima daje humanitarnu izjavu kao da je i dalje mjerodavna za dobrobit Siska, i pomislio koliko je sada gledatelja dobilo tahikardiju i probavne smetnje. Ne može zakon predvidjeli sve mogućnosti i situacije u hrvatskom političkom životu, pa je, zbog takve rupe u zakonu M. L. Merzel i mogla, nakon 5 mjeseci zatvora i bez obzira na sumnje u korupciju i nanošenje štete županiji veće od 10 milijuna kuna, postati zastupnica i završiti u Saboru RH. I dok se najavljuju promjene zakona koje bi, ubuduće spriječile ovakvu nelogičnost, frka oko rafinerije uskrsnula je ovu gospođu medijski.

U razvijenim demokracijama, a i mi je ovdje uživamo već 24.- tu godinu, pa nismo više bebe, ovako osumnjičeni političar istog bi se časa maknuo iz javnog života. Dragovoljno, ili bi ga maknuo sustav. Nešto slično kao kada padne sumnja na policajca, pa, kao u TV serijama, dok se ne pročisti – predaje značku i pištolj i odlazi u suspenziju. Pa kada već zakonski nismo riješili ovakav problem, barem bi mediji mogli proglasiti “suspenziju” M. L. Merzel i ne emitirati joj javne nastupe, sve dok se ili sudski ne riješi njezin problem, ili dok (a što očito neće) sama sebe ne suspendira i ode iz javnog života.

Jer ovo, što s Merzel mediji rade, to je već uznemiravanje javnosti.

Komentar: Davor Ivanković/VL

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Novinarske trice i kučine

Objavljeno

na

Objavio

Poznato je kako tiskani mediji u nas i u svijetu proživljavaju svojevrsnu krizu koja se ponajviše ogleda u padu naklada. Glavni je tome razlog pojava inernetskog novinstva, ali, barem kad je riječ o domaćoj medijskoj sceni, nije samo to u pitanju.

Dnevni, središnji, tzv. ozbiljni politički listovi trivijalizacijom tema i događaja kao da oponašaju baš te portale te time sebi oduzimaju specifični prostor djelovanja.

Evo jedne male antologije urnebesnih naslova: Milijan Brkić napušta politiku zbog Ane Rucner, Ella Dvornik ima novu frizuru, Renata u Splićaninu našla sve što joj treba, gola žena čisti stanove muškaraca, Ava Karabatić se seksala u zatvoru, Nives Celzijus objavila razgolićenu fotografiju, preseksi Milica zapalila Split, Pažanin vikao na Špičeka i otrkio gdje će provesti vikend, Ivana Plehinger otkrila zašto nema migrenu, Melania Trump očajna i nesretna, Suzana Mančić mami seksipilom i u šezdesetoj, Borna Rajić umišlja da je plemkinja, Soraja pokazala previše, Ž. je očajna jer ju je muž prevario s prijateljicom, Severina zapjevala s novim svekrom koji zna svirati harmoniku, a s Igorom šalje poljupce iz Venecije, Ecija Ojdanić nikad bolje nije izgledala, Jelena Rozga istakla prebujni dekolte, a fanovi oduševljeni njezinim šeširom, Danijela Martinović drastično promijenila izgled, Neven Ciganović se podvrgao estetskoj kirurgiji, Monika tulumari dok joj se muž priprema za novi brak,Aca L. brutalno pretukao bivšu ženu, Madonina kći obrijala dlake pod pazuhom, Lana Jurčević u donjem rublju raspametila obožavatelje…

Ovakva trivijalizacija sigurno neće pomoći uspješnosti medija koji žele biti ozbiljni i koji žele imati ozbiljne čitatelje. Neki teoretičari komunikacija drže kako je trivijalizacija u funkciji zaglupljivanja masa i odvlačenja pažnje od stvarnih problema društva.

Objektivno, ona je u funkciji promocije posve beznačajnih osoba i njihovih zanimanja. No, uz opći pad elementarne pismenosti, pretjeranu uporabu anglizama i vulgarnosti u izrazima, koje se poput crnih filmova nameću kao moderan stil, kakve pristojni ljudi ne koriste niti u krugu prijatelja kamoli pred tisućama čitatelja, postoji još jedan veliki problem, a zove se kolumnisti.

Umjesto objektivnih komentara i analiza, kakvih srećom još uvijek ima, dominiraju otvorena politička pristranost, vrijeđanje neistomišljenika pa i publike, egocentrična „ja pa ja“ forma, brkanje vlastitih opsesija, uvjerenja, vjerovanja i želja sa stvarnošću.

Na primjer, ne vidi se izvor terorizma ako to narušava ideju multikulturalnosti. Brojnim je komentatorima tako važnije ono što se događa u njihovoj glavi, nego u svijetu oko njih.

Selektivno, od slučaja do slučaja, tretiranje događaja i ljudi, diskreditiranje nepoćudnih, ili otvorena laž dio su svakodnevnice. To je sve možda u interesu nekih moćnih stranaka, skupina i pojedinaca, ali zacijelo nije u interesu medija.

Josip Jović/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati