Presuda Prliću i ostalima u studenom iduće godine

5

Prema novim informacijama koje stižu iz Haaškog suda, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić ipak neće još godinama čekati na drugostupanjsku presudu u ovome slučaju, piše Večernji list BiH.

Najdulji proces u povijesti

Naime, sud je navodno ubrzao rad te se sada očekuje kako će presuda biti donesena u studenom iduće godine.

– Nakon što su određene zemlje zahtijevale da se procesi ubrzaju, Sud je, očito, prihvatio sugestije i sada se govori o novim rokovima rješavanja slučajeva. Prema novim najavama, presuda “šestorci” trebala bi biti izrečena u studenom iduće godine. I oni se nadaju kako će novi rokovi biti poštovani – rekli su nam naši sugovornici.

[ad id=”93788″]

U međuvremenu, Sudsko vijeće donijelo je odluku o odbacivanju zahtjeva Valentina Ćorića za prilaganje novih dokaza u ovome postupku. Ćorić je zahtijevao da se u dokazni materijal uvrste i potpune izjave koje je davao još 1996. godine, odnosno da se dopune izjave koje su ranije bile prezentirane tijekom suđenja. Sudsko vijeće je ovaj zahtjev odbacilo. Također, uskoro će biti održana statusna konferencija na kojoj će se govoriti o trenutačnom stanju u procesu i drugim temama vezanim uz najdulji slučaj u povijesti Haaškog suda. Inače, suđenje Prliću i ostalima počelo je još 2004. godine, a da se bivši čelnici Herceg Bosne i HVO-a nisu odlučili na ulazak u žalbeni proces nakon prvostupanjske presude, neki od njih bi već bili na slobodi.

Ovakvim razvojem događaja, “šestorka” će sigurno biti iza rešetaka još godinu i pol dana. Presuda u ovome slučaju imat će dalekosežne posljedice na odnose naroda u Bosni i Hercegovini. Mnogi ovo suđenje vide kao presudu Hrvatima u BiH, a mnogo puta do sada poručeno je kako HVO nije zločinačka organizacija te kako Hrvati nisu ni mogli izvršiti agresiju na zemlju u kojoj žive stoljećima.

Uključenje Hrvatske

Hrvatska politika u BiH, braniteljske udruge, pa čak i službeni Zagreb, imaju zajednički stav kako se Hrvate u BiH na temelju ovoga slučaja ne može proglasiti zločinačkom organizacijom.

Zanimljivo je kako se u prvostupanjskoj presudi prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, kao i general Janko Bobetko označavaju kao dio udruženog zločinačkog pothvata zajedno s Prlićem i ostalima. Upravo je to bio razlog da se Hrvatska aktivnije uključi u ovaj slučaj.

facebook komentari

 • NadaKelava

  U ime pravde su neki od sestorke spremni podnijeti jos vecu zrtvu nego sto tkz. hasko pravo od njih ocekuje. To se zovu istinski branitelji pravde i domobrani. Sigurna sam, ma kakva presuda na kraju bude, u hrvatskoj Hercegovini i Bosni oni su vec odavno heroji. Neka vam je dragi Bog na pomoci!

  • Hlivno

   ocekujemo katarzu i odstetu Bosanskoj naciji radi agresije na BiH a ne velicanje zlocina i ismijavanje zrtve..isto tako u ime tih djela ocekuje totalno odustajanje od cjelog terotirija BiH i primopredaju svega Bosankoj naciji..sve ili nista, nemozes muciti 30 godina jednu zemlju i onda dobiti nesto 🙂

 • Hlivno
 • zrtve-agresije

  pa oni su vec proglaseni krivim, sta trebamo jos desetak godina cekati da opet budu proglaseni jos jednom krivim..ma kako ne, vec odstetne zahtjeve poslati hrvatskoj na osnovu legitimne presude a ne cekati jos desetak godina da se slucaj zataska i umru zrtve.. po ubrzanom postupku omoguciti zrtvama genocida u prozoru ahmicima capljini stocu povrat njihovih gradova, ljubuskom hlivnu i onom komadicu okupiranog mostara, onemoguciti na taj nacin prijetnju cijepanja Bosne koja stalno visi u zraku

  • matemostar

   Što se prije podjeli bit će bolje, pa tko može sa vama takvima živiti.