Presuda za genocid u Srebrenici: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

3

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je izreklo konačnu presudu časnicima Vojske Republike Srpske optuženima za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Vujadin Popović i Ljubiša Beara i pravomoćno su proglašeni krivima za udruživanje radi počinjenja genocida u srpnju 1995. godine nakon pada Srebrenice i Žepe.

U slučajevima svih četiriju optuženika Žalbeno je vijeće odbacilo argumente kojima je osporavana vjerodostojnost svjedoka, kao i argument kojim je osoporavan broj ubijenih. Popoviću i Beari odbačena je i argumentacija za njihov alibi kojom su pokušali dokazati da nisu bili prisutni u vrijeme zločina, kao i argumentaciju vezanu za vezano za genocidnu namjeru.

Odbačena je i argumentacija Radivoja Miletića vezan uz diskriminatornu namjeru, no ukinut mu je dio presude vezan za zločin protiv čovječnosti.

Za zločin pripadnika jedinice Škorpioni kod Trnova u kojem su ubijena šestorica Bošnjaka uvažena je žalba Beare, Popovića i Nikolića te im je ta nepravomoćna presuda sada ukinuta.

Prvostupanjskom presudom su 2010. godine potpukovnici Vujadin Popović i Ljubiša Beara proglašeni krivima za genocid na 7000 srebreničkih Bošnjaka te su nepravomoćno osuđeni na doživotan zatvor, piše Klix.ba.

Istom presudom je na 35 godina zatvora osuđen Drago Nikolić, sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS zbog pomaganja i podržavanja genocid, a zapovjedniku Vinku Pandureviću izrečena je zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva.

Pomoćnik Ratka Mladića, general Radivoje Miletić, proglašen je krivim za ubojstva i prisilno premještanje stanovništva iz Srebrenice i Žepe te osuđen na 19 godina zatvora.

Tom su prilikom osuđeni i ondašnji zapovjednik specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin na 17 godina zatvora te Milan Gver, Mladićev pomoćnik, na 5 godina zatvora. Borovčanin se nije žalio na presudu te se sada nalazi na izdržavanju kazne u danskom zatvoru, a Gvera je umro na privremenoj slobodi u Srbiji.

facebook komentari

 • srka

  Njemacka od nekoč, koja je nesumnjivo bila inicijator i koja je počinila zločine u Drugom svjetskom ratu, njemački intelektualci, oni su danas najglasniji borci protiv nacizma, fašizma, zločina…Oni su kao narod dozivjeli katarzu. Narod koji se u potpunosti reintegrirao…narod koji danas tjekom 21-og stoljeća moze biti omjer dobrodusjetskih odnosa sa svojim dojučerašnjim krvnim neprijateljima.
  Nadam se da će se dočekati i taj dan kada će se u BiH u Srbiji u C.Gori javiti bar jedan srpski intelektualac, bilo koji Srbin i ograditi se od zločina i genocida koji su umno-poremećene četnicke horde zla počinili u ime Veliko-srpstva i Srba svojim susjedima Hrvatima, Bošnjacima i nazalost po tko zna koji puta i Albancima!

  Počivali u miru, svi siroti ljudi…neduzni…

  by Srka®

 • Ljuta Trava

  Sada Kvot računa koliko tona ćumura mora iskopati i prodati da bi posjetio svoje ,,vojskovođe,,

  Šteta što su ukinuli smrtnu kaznu ,ali ove četnike bi poslao u Tursku na izdržavanje kazne.

  • srka

   Dobra vecer Ljuti!
   Slazemo se…samo ovo z smrtnu kaznu…nije u redu…smatram da smrtnici ne mogu oduzeti smrtniku zivot…a dozivotna robija je daleko veca kazna…
   Izdrzavanje u Turskoj…svaka cast na prijedlogu…ako bude srece da se to i dogodi…jer mjesta ima za sve cetnike zemaljske kugle u nas Hapis.

   by Srka®