Presuđeno mi je bez da me se saslušalo, na isti način kao što je presuđeno kardinalu Stepincu

10

“Današnja odluka Predsjedništva Hrvatske seljačke stranke (HSS) pokazatelj je da je vodstvo HSS-a napustilo temeljne vrijednosti HSS-a.

To što rade meni – ja im mogu oprostiti, a to što su ubili HSS zbog svojih fotelja neće im oprostiti niti članstvo HSS-a niti hrvatski narod”, istaknula je u izjavi zastupnica u Europskom parlamentu te članica Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a Marijana Petir.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak 14. rujna suspendirao je Petir iz strankezbog kako je rekao, opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora, zajedno s još 100-tinjak drugih njezinih kolegica i kolega, među kojima je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Petir je u subotu, komentirajući odluku Predsjedništva HSS-a, rekla kako je jasno da ju se eliminira jer je najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Unutarstranački izbori u HSS-u trebali bi se održati 22. listopada.

“Svakom u Hrvatskoj je jasno da me se eliminira jer sam najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Ovom odlukom gospodin Beljak i njegovi potpredsjednici pokazali su kukavičluk, a poznato je da naše vođe HSS-a nikada nisu bili kukavice. Pokazali su i strah jer znaju da nikada ne bi dobili unutarstranačke izbore da sam ja kandidatkinja, zato što članstvo zna da sam ja HSS, a ne oni”, kazala je Petir.

Dodaje kako je informacije o današnjoj odluci Predsjedništva HSS-a dobila od novinara i da još uvijek ni o čemu nije službeno obaviještena iz stranke.

“Jasno je da ovom odlukom gospodin Beljak želi isključiti mene i neke kolege iz stranke, kako bi mi onemogućio kandidaturu na unutarstranačkim izborima. Svih 107 suspendiranih delegata HSS-a neće moći sudjelovati na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a na unutarstranačkim izborima dok se proces vezan za njihovu suspenziju ne riješi”, objasnila je Petir.

Time je Beljak, tvrdi Petir, “udaljio svoje neistomišljenike i ujedno poslao poruku svima ostalima da će ih stići prijeki sud ukoliko se usude izraziti svoje neslaganje sa načinom na koji on vodi HSS u propast”.

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) u subotu je većinom glasova odbilo žalbu hrvatske EU parlamentarke i članice Glavnog odbora i Predsjedništva stranke Marijane Petir i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena na odluku o njihovoj suspenziji te je protiv njih pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti pred nadležnim tijelima zbog opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Petir i Koren su dvoje od sedmero članova HSS-a koji su uložili žalbe na suspenziju i čije je žalbe Predsjedništvo stranke također odbilo. Troje suspendiranih članova HSS-a nisu uložili žalbe, ali je Predsjedništvo stranke većinom glasova donijelo odluku da se i protiv njih pokreće postupak zbog političke odgovornosti.

Članovi HSS-a protiv kojih je pokrenut postupak zbog političke odgovornosti, osim Petir i Korena, su Dinko Pirak, Dražen Tonkovac, Klementina Karanović, Zvonimir Bratić, Damir Lukač, Zoran Smolić, Momir Karin i Tomislav Katanović.

Predsjednik HSS-a Beljak rekao je kako to znači da je Predsjedništvo stranke usvojilo njegov prijedlog i to velikom većinom glasova te da nitko nije bio protiv. Jedan član Predsjedništva je bio suzdržan.

Dodao je kako je Predsjedništvo HSS-a većinom glasova (dva suzdržana glasa) na sjednici donijelo odluku da je on njihov kandidat za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima koji će se održati 22. listopada. Također, Predsjedništvo je odlučilo da su kandidati za potpredsjednike HSS-a: Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović i Hrvoje Petrić. Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je dosadašnji glavni tajnik Ilija Ćorić.

Beljak je izjavio i kako imaju još dosta suspendiranih članova, ali da je njihova situacija nešto bolja budući da nisu istupali u javnosti.

facebook komentari

 • Sivooki

  O, Bože.
  Zašto se nije kandidirala sad,kad su bili izbori?
  Zašto je šutjela o Beljakovoj apsolutnoj nepodobnosti za to mjesto? Netko kaže da ga je i podržala…?
  Kakva je hrabrost jednog Mačeka u izjavi da se mali,dok se veliki tuku, trebaju zavući pod stol…?
  HSS je odavno bio samo partijski sekundant, pod Beljakom je samo otvoreno prešao ljubljenoj partiji.

  • Agromentum

   Loš joj je timing skroz. Nekako kao da živi po julijanskom kalendaru…

   • Sivooki

    Hehe, ima tojizih, rekao bi onaj s poskoka.

    • Maks

     S poskoka ti je i Nino Rasputic, pisao je nekad i za neke Banjalucke “novine.

     • Sivooki

      Mislim na jednoga drugoga…

     • Maks

      Onaj sto je na narodu nije tako los, mislim “antifu, kod njeg se ipak osjeca da je desno, Rasputic je na strani Josipovica, Milanovica i cuprije

     • Sivooki

      Vacca.

     • Maks

      Nisam ga primjetio a portal narod pogledam svakih 4-5 dana.

     • Sivooki

      Ma na poskoku je bio, pojma nemam je li sad. A di si ti, čovječe, kud se “skitaš”…?

     • Maks

      ja sam , pomalo ovdje, na Hr. Nebu, puno na direktno hr , Vecernjem i facebooku – svuda gdje mogu dobro mlatiti cupriju, ne dam im disati .:-)