Pretučen sin bivšeg satnika SIS-a koji je radio na rasvjetljavanju pogibije Mire Barešića

1

U njemačkom gradu Ulmu, stotinjak kilometara udaljenom od Muenchena, prebijen je Ivan Matić, sin od pokojnog satnika SIS-a Tomislava Matića. Nakon nemilog događaja završio je u komi te je stoga i zadržan u bolnici. Incident se dogodio prije dva dana na parkiralištu ispred jednog lokala, a s obzirom na vrlo mutne okolnosti, nameće se pitanje je li ovo jedan od slučaja koji se često događaju ili UDBA i dalje djeluje. Tim će se pitanjem pozabaviti i njemački organi, no zanimljivo je da je nesretni  mladić prije nekoliko mjeseci krenuo u Njemačku “trbuhom za kruhom” kao i mnogi Hrvati tijekom jugokomunističke vladavine u drugoj polovini prošlog stoljeća, piše I. Babić/Dnevno.hr/

No, podsjetimo što je i tko bio Tomislav Matić.

Pokojni Tomislav Matić, satnik SIS-a MORH-a radio je na rasvjetljavanju pogibije Mire Barešića. Poginuo je u sumnjivoj prometnoj nesreći 24. ožujka 1998. godine, a posjedovao je nepobitne činjenice da Barešić nije poginuo od četničke ruke. Što se tiče pokojnog Tomislava Matića, treba dodati da mu je još 1993. godine u zgradi središnjice SIS-a u Zagrebu prijetio tada viši savjetnik za SIS, a danas stanovnik zatvora u Munchenu, Josip Perković, te je bio izbačen iz djelatne službe SIS-a.

Matić je još 16. rujna 1993. uputio pismo tadašnjem predsjedniku Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, u kojem objašnjava svoju situaciju:

“Poštovani gospodine Predsjedniče! Obraćam vam se s molbom kako biste razmotrili moju situaciju te kako biste mi pomogli. Radi se o problemu koji možete riješiti samo Vi. Dana 13. rujna, načelnik Uprave SIS-a priopćio mi je da više nisam pripadnik Službe. Osnovni razlog tome jest što sam bio na razgovoru s Predsjednikom Republike Hrvatske, tj. s Vama.

Za vrijeme dok smo čekali pred vratima, dogodilo se sljedeće: Nakon što je nekoliko puta prošao pored nas, prišao mi je g. Josip Perković i ljutitim glasom upitao: ’Tko je od vas Matić?’ Ja sam se predstavio, na što je on kazao: ‘A, ti si taj! Došao sam te vidjeti da te zapamtim. Koga ja jednom vidim, zapamtim ga zauvijek!’

Na posljednjem ispraćaju Tomislava Matića na kojem je bio veliki broj njegovih ratnih suboraca i prijatelja, bivši šef SZUP-a, Smiljan Reljić, kazao je: “Tome, predsjednik Franjo Tuđman je znao da si pravi domoljub i odan Hrvatskoj i zato te vratio natrag u Službu, a tvoju smrt treba istražiti”.

No, do danas se smrt satnika SIS-a Tomislava Matića nije istražila.

Što je znao pokojni Matić? Znao je i okolnosti smrtnog stradavanja zapovjednika LOB-a Zbornog područja Knin, Saše Milanovića i njegova pomoćnika Mladena Lažete koji su izgubili život u eksploziji ručne bombe početkom veljače 1997. godine u kninskom stanu u kojem su stanovali.

Nakon ovog posljednjeg slučaja u Njemačkoj ostaju brojna pitanja,  a jedno je svakako ima li napad na Ivana Matića veze sa sudbinom njegovog oca i s onim što je Ivan znao o ljudima koji i danas drmaju Hrvatskom, a odgovorni su upravo za smrt oca Tomislava?

facebook komentari

  • kostresh

    sto nije jasno? perkanu jajca u skripac i pijesmica na sunce. rijesen problem….