Pratite nas

Vijesti

Priča iz Rame: Drina i Duhan

Objavljeno

na

U ovoj reportaži donosimo priču kroz slike i riječi o jednoj raspjevanoj Drini. Ništa ne bi toliko čudno ni zanimljivo bilo da naša Drina nije zamijenila bijeli luk s duhanom.

Dok su mnogi razočarani jer ne mogu pronaći tržište za ogromne količine bijelog luka, u Rumbocima se dosjetila gospođa Drina sadnji duhana. Tržište joj nije upitno, kaže ispušit će se u kući, pušim ja puši muž, kćeri, nevista i sin. Sadnja jeftina, tržište osigurano! Pa zašto ne živjeti na jeftiniji način i pušiti prirodni duhan.

Jedan od motiva ove ideje bio je ulazak RH u EU i sve skuplje cigarete. Djeca je podržala, kad se već puši neka se puši duhan uzgojen bez kemijskih sredstava. Podržao ju je i svekar Ivan i pridružio se u pomaganju oko uređenja duhana. Posadili su, kako veli, najkvalitetniju sortu zvanu „Ravnjak“. Žuto zlatni listovi sazreli za branje, nizali su ga i sušili a sad slijedi rezanje.

Sjeme i rasad je dobila iz Gruda od gospođe koja živi od prodaje duhana. A kako i ne bi kad kilogram Ravnjaka košta 30 maraka. Cilj obitelji Baraban je uhvatiti sjeme ove godine pa sljedeće baciti se na veće zasade. Kako stvari stoje mogli bi im se pridružiti i drugi. Tako već Drinini susjedi razmišljaju o sadnji duhana umjesto bijelog luka.

A tko Drinu ne zna? Ondje gdje se pjeva i igra, gdje je šala i smijeh naći ćete sigurno i nju. Članica je HKUDa „Rama“ i „Čuvarica“, pa veli da će višak duhana podijeliti prijateljicama iz folklora. Voli ona narodne običaje, ramsku nošnju, gangu i bećarac. A ljubav prema životu i pjesmi kod nje su lijek kojima pobijedi i opaku bolest.

Galeriju fotografija možete pogledati na stranicama Rama-prozor.info

5e946d5acbffa84333deca767bb5d244_XL

facebook komentari

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati