Pratite nas

Vijesti

Prihvaćene sve jamčevine osim Bandićeve. Bandiću je odbijena jamčevina zbog premale ponuđene svote

Objavljeno

na

Kako doznaje Večernji List, svi osumnjičenici, uključujući i gradonačelnika, ponudili su jamčevinu u zamjenu za obranu sa slobode. Riječ je o iznosima koji se kreću od 100.000 kuna do 4,5 milijuna kuna.

Bandić je ponudio jamčevinu u vrijednosti od 5,8 milijuna kuna, potvrdio je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković. Nije riječ o gotovini, već se radi o kući njegova prijatelja koju je on stavio u hipoteku.

Slobodan Ljubičić ponudio je jamčevinu od 2,4 milijuna kuna u gotovini, Branko Mihaljević 4,5 milijuna kuna u nekretnini, a  Ivan Tolić 500 tisuća kuna u gotovini. Vidoje Bulum je ponudio 150 tisuća kuna u gotovini, a Željko Horvat, Zdenko Antunović i Miljenko Benko svaki po 100.000 kuna, dok je Filip Ćulo nudio 75 i 100 tisuća kuna. Te ponuđene jamčevine znače da će oni osumnjičenici koji su ponudili novac ići na slobodu kada uplate novac na račun suda, a oni koji su nudili nekretnine, kada se upišu hipoteke na te nekretnine.

Ukinuto rješenje

Hoće li gradonačelnik Milan Bandić, prvoosumnjičeni u aferi Agram, ponuditi jamčevinu za obranu sa slobode te koliki će biti iznos te jamčevine glavna su pitanja koja su se nametnula na početku ročišta na kojem se danas na zagrebačkom Županijskom sudu odlučivalo o istražnom zatvoru za Milana Bandića te još osmoricu osumnjičenika.

Ročište je sazvano nakon što je izvanraspravno vijeće Zagrebačkog Županijskog suda prošli tjedan iz formalno-pravnih razloga ukinulo rješenje suca istrage kojem je Bandiću i ostalima određen istražni zatvor. Rješenje je ukinuto zato što sudac istrage nije dovoljno dobro objasnio zašto istražni zatvor nije zamijenio nekim blažim mjerama kao što je, primjerice, jamčevina. Po onom što je do sada poznato prijedlog za određivanje jamčevine ponudio je Slobodan Ljubičić (2,4 milijuna kuna), Branko Mihaljević (4,5 milijuna kuna), Zdenko Antunović (100.000 kuna), Filip Čulo (između 75.000 i 100.000 kuna), dok je Vidoje Bulum predložio određivanje mjera opreza.

Kako su već prije na slobodu uz jamčevinu pušteni Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, za očekivati je da će jamčevine koje budu ponuđene također biti prihvaćene. Ako jamčevine budu prihvaćene, USKOK će se na tu odluku vjerojatno žaliti, a rok za žalbe je tri dana. Nakon toga o žalbama USKOK-a te eventualnim žalbama obrane, ponovno odlučuje izvanraspravno vijeće, a cijela ta procedura mogla bi potrajati do početka idućeg tjedna. U tom slučaju ako bi odluka o jamčevinama postala pravomoćna osumnjičenici koji su ponudili jamčevinu izašli bi na slobodu kada bi donijeli dokaz o uplati novca na poseban račun suda.

Koliko je poznato, do sada su svi izuzev Mihaljevića nudili novac, dok je on nudio hipoteku na kuću. U njegovu slučaju to znači da bi on mogao izaći na slobodu kad sud upiše hipoteku. VL

crnić

Odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Gospodine Crniću, čuli smo – Milanu Bandiću je jedinom odbijena jamčevina. Što to znači?

Sud kad određuje jamčevinu, uzima težinu kaznenog djela, osobne okolnosti i imovinske prilike pritvorenika u obzir. Međutim, čini se da je praksa koja je dosta malena, ali možda znakovita, išla putem da se računa bi jamčevina trebala biti otprilike onoliko koliko se stavlja na teret da je počinjena šteta. Je li to baš do kraja zakonito i pravilo, to će sudovi procijeniti.

Prema izjavi jednog od odvjetnika, Bandiću je odbijena jamčevina zbog premale ponuđene svote. Kako je to moguće?

To je moguće jer sudac istrage je taj koji procjenjuje je li ponuđena jamčevina dovoljna, uzimajući u obzir navedene okolnosti. Na sucu istrage je strašno veliki teret, da on procijeni hoće li se time pokriti ono što se želi pokriti, a to je da optuženik neće nikuda otići, utjecati na svjedoke ili bilo što učiniti što bi utjecalo na daljnji tok.

Kad govorimo o jamčevini, javnost stječe dojam da se novcem može kupiti obrana sa slobode. Trebaju li po vašem mišljenju i tu postojati neka ograničenja?

Tu postoje ograničenja utoliko što je sudac istrage taj koji procjenjuje treba li se dati jamčevina da bi se nekoga pustilo da se brani sa slobode ili ne. Ako on to procijeni, on će kazati: „Ne, nikakva jamčevina, izvoli ti ostati u istražnom zatvoru“.

A tko jamči da ostali okrivljenici neće utjecati na svjedoke?

Nema takvog jamstva, u smislu da bi postojalo tako nešto, međutim sigurno je da se nitko od njih neće izložiti opasnosti da pokuša utjecati na druge svjedoke. Ako pokuša, budite sigurni da će se za to saznati, a onda se vraća tamo odakle je jedva izašao.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati