Pratite nas

Zanimljivosti

Prije 109 godina Penkala patentirao penkalu

Objavljeno

na

Ljudi su oduvijek željeli iza sebe ostaviti trag, nešto zapisati ili naslikati. No, trebalo je čekati stoljećima dok obično gusje pero nije zamijenila olovka.

prva-penkala-toz-sephia

Premda je prva tintna olovka izumljena u Engleskoj 1866., najveće zasluge za unaprjeđenje pribora za pisanje u povijesti pripada Zagrepčaninu slovačkog podrijetla Slavoljubu Eduardu Penkali.

On je 24. siječnja 1906. patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu, popularnu penkalu, a već iduće 1907. prvo nalivpero sa spremnikom za tintu.

S partnerom Edmundom Mosterom u Praškoj ulici u Zagrebu otvorio je tvornicu olovaka “Penkala”, koja je sljedećih 15 godina bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Penkala je olovke i nalivpera izvozio u više od 70 zemalja. Serijsku proizvodnju olovaka “penkala” pratila je popularna reklama s likom zataknute pisaljke za veliko uho.

Posebnost prve automatske tehničke olovke bila je u jednostavnosti njezine uporabe. Za razliku od dotadašnjih olovaka, nije ju trebalo šiljiti, mijenjati uloške i slično. Sve se radilo mnogo čišće i s manje muke. Naime, bilo je dovoljno povremeno pritiskom grafitni uložak potisnuti van, i potom nastaviti pisati. Zbog svih prednosti, potražnja za novim olovkama ubrzo je toliko porasla da proizvodnja nije mogla zadovoljiti potrebe tadašnjeg tržišta.

Osim što je svjetsku slavu stekao s olovkama, Slavoljub Penkala ostavio je trag i u mnogim drugim granama znanosti i industrije. Tako je upravo on patentirao termofor, automobilske kočnice, a izgradio je i prvi hrvatski zrakoplov dvosjed i prvo uzletište na zagrebačkom Črnomercu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati