Prije 109 godina Penkala patentirao penkalu

1

Ljudi su oduvijek željeli iza sebe ostaviti trag, nešto zapisati ili naslikati. No, trebalo je čekati stoljećima dok obično gusje pero nije zamijenila olovka.

prva-penkala-toz-sephia

Premda je prva tintna olovka izumljena u Engleskoj 1866., najveće zasluge za unaprjeđenje pribora za pisanje u povijesti pripada Zagrepčaninu slovačkog podrijetla Slavoljubu Eduardu Penkali.

On je 24. siječnja 1906. patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu, popularnu penkalu, a već iduće 1907. prvo nalivpero sa spremnikom za tintu.

S partnerom Edmundom Mosterom u Praškoj ulici u Zagrebu otvorio je tvornicu olovaka “Penkala”, koja je sljedećih 15 godina bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u svijetu.

Penkala je olovke i nalivpera izvozio u više od 70 zemalja. Serijsku proizvodnju olovaka “penkala” pratila je popularna reklama s likom zataknute pisaljke za veliko uho.

Posebnost prve automatske tehničke olovke bila je u jednostavnosti njezine uporabe. Za razliku od dotadašnjih olovaka, nije ju trebalo šiljiti, mijenjati uloške i slično. Sve se radilo mnogo čišće i s manje muke. Naime, bilo je dovoljno povremeno pritiskom grafitni uložak potisnuti van, i potom nastaviti pisati. Zbog svih prednosti, potražnja za novim olovkama ubrzo je toliko porasla da proizvodnja nije mogla zadovoljiti potrebe tadašnjeg tržišta.

Osim što je svjetsku slavu stekao s olovkama, Slavoljub Penkala ostavio je trag i u mnogim drugim granama znanosti i industrije. Tako je upravo on patentirao termofor, automobilske kočnice, a izgradio je i prvi hrvatski zrakoplov dvosjed i prvo uzletište na zagrebačkom Črnomercu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • peppermintt

    Penkala a ne kemijska olovka, triba nam svima biti odabir naziva 🙂