Prije 23. godine napadom na općinu Ravno započeo rat u BiH

4

U ranim jutarnjim satima, 01. listopada 1991., napadnuto je Ravno, a u popodnevnim satima, istoga dana, uslijedio je i napad na Čepikuće. Međutim, nešto prije napada na Čepikuće, u prostoru Trebinje, oružani otpor rezervistima pružila je jedna postrojba Zbora narodne garde i dragovoljci s područja Hercegovine. U bici koja je trajala nekoliko sati srpsko-crnogorski rezervisti su pretrpjeli iznimno težak poraz, te su bili prinuđeni na uzmak prema Popovom polju.

420 crnogorskih rezervista (Hercegovački korpus) pregazilo je Općinu Ravno i krenulo u blokadu Dubrovačkog Primorja u čemu ih je onemogućilo samo 17 hrvatskih branitelja, pripadnika I dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, koji su zaustavili pohod, na mjestu Bijeli Brijeg između sela Trebinja i Čepikuće i izbacili ”iz stroja” cijeli korpus.

U tijeku bitke u zaleđu na Trebinji prilikom eksplozije granate poginuo je mještanin Jozo Stanković, prva žrtva agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na lokaciji gdje se odigrala bitka podignut je spomen-križ u slavu hrabrosti hrvatskih branitelja sa znamenitim natpisom ”Bijeli križ opomenu šalje” tako da potencijalni prentendenti na ove prostore znaju da ”I goloruka raja gaji guju u njedrima”.

kamenjar.com

facebook komentari

 • Da. Napadom na malo selo Ravno je počeo rat u BiH! Nekima to nije bio ‘njihov rat’, a drugima je počeo kao negdje drugo! Pozdrav ponosnom Ravnom! i ako može jedna domaća glazbena: http://www.youtube.com/watch?v=IM2kI7JMa-k

 • peppermintt

  jednom ja u kontaktu s jednim srbinom veli kralj to je spin, laž nitko nije stradao ne viruje čovik nikada nije čuo. Ja mislila folira kad on stvarno nema pojma, kaže informacije koje on ima bile kuće prazne. I tek kad sam mu pronašla popis stradalih ostao u čudu . Stvarno čovjek nasjeo na propagandu nejači

  • srpska propaganda u ono vrijeme je bila okrutnija od njih samih…

   • peppermintt

    je u pravu si