Pratite nas

Vijesti

Prije 522 godine Kolumbo zaplovio prema Americi

Objavljeno

na

Povijesnog 3. kolovoza 1492. godine počelo je najznačajnije putovanje u povijesti čovječanstva. Iz luke Palos toga dana otisnuo se na putovanje talijanski istraživač i trgovac Kristofor Kolumbo. Na putovanju što ga je poduzeo u namjeri da stigne u Aziju, vodio je dnevnik koji obiluje dragocjenim podacima i opažanjima.

na-vodi_brod-Santa-MarijaKolumbo je od najranije mladosti sanjario i stvarao planove o velikim putovanjima nepoznatim morskim prostranstvima koja su ga privlačila daleko više od rada na tkalačkom stanu u očevoj radionici u Genovi.

Živeći godinama u Portugalu, uzalud je molio portugalski dvor da mu omogući istraživačko putovanje u Aziju.

Napokon, izgubivši svaku nadu na pragu pedesete, španjolski mu je dvor odobrio u proljeće 1492. gradnju triju karavela te mu dali svu potrebnu opremu i 90 članova posade.

Trebalo je dosta odvažnosti i hrabrosti usuditi se s tri krhka brodića “Santa Marija”, “Pinta” i “Nina” krenuti u nepoznato vođen samo vjerom da je zemlja okrugla i da se vodenim putem, ploveći na zapad, može stići do Indije i Kine na istoku.

Već u tom prvom pokušaju postigli su uspjeh otkrivši San Salvador, dijelove Kube i Haitija. U dvanest godina, Kolumbo je poduzeo četiri putovanja u “Novi svijet”. Međutim, do smrti je vjerovao da je stigao u Aziju. Premda je španjolskom dvoru namaknuo silno blago, Kolumbo je 20. svibnja 1506. umro u siromaštvu i nemilosti. Još mu je veća nepravda učinjena time što je Amerika dobila ime po Amerigu Vespucciju, koji je poslije njega dospio u Novi svijet.

Otkriće Amerike bio je najveći događaj europske povijesti potkraj srednjeg vijeka. U trenutku kad je Kolumbo stupio na novootkriveni kontinent, bile su razbijene uske granice Europe i otvoreni novi horizonti i mogućnosti. Došlo je do potpunog preusmjerenja svjetske trgovine. Sredozemno more i talijanski trgovački gradovi izgubili su svoje dotadašnje značenje, a svjetska je trgovina prešla u ruke Španjolaca i Portugalaca.

Europska je ‘civilizacija’  preplavila novi kontinent.

Laudato.hr/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati